Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2019-es évtől kezdődően kiemelt figyelmet fordít az illegális szaporítóanyagok forgalmazásának visszaszorítására. Ezzel igyekszünk védeni mind a telepítők, mind pedig a regisztrált, a szakmai és jogszabályi követelmények betartásával dolgozó szaporítóanyag-termelők érdekeit. A szaporítóanyag-előállítás és -felhasználás lényeges eleme a jogszerű fajtahasználat is, melyre vonatkozóan az idei vegetációs időszakban fokozott ellenőrzéseket tervezünk. 

A sikeres gyümölcstermesztés egyik legfontosabb tényezője a fajta. Egyre inkább jellemző, hogy az értékes fajtaújdonságokat nemcsak a Nemzeti Fajtajegyzékre, hanem fajtaoltalmi védettségre is bejelentik, s azt követően kerül sor az adott fajta piaci bevezetésre. 

A fajtaoltalomhoz szükséges vizsgálatokat az Angers-i (Franciaország) székhelyű Közösségi Növényfajta Hivatal (Community Plant Variety Office, rövidített, közismert nevén CPVO) koordinálja, együttműködve a tagországok nemzeti hatóságaival. Magyarország esetében ezt a feladatot a Nébih látja el. 

  • Az oltalmazott státusz odaítélése, párhuzamosan az egyes EU tagállamok Nemzeti Fajtajegyzékére történő felkerüléssel, a szakértők által elvégzett DUS vizsgálatokon alapul. A „DUS” során, a Nébih fajtakísérleti állomásain fenntartott referenciagyűjtemények segítségével vizsgálják a fajta megkülönböztethetőségét (Distinctness), egyöntetűségét (Uniformity) és állandóságát (Stability). 
  • A fajtaoltalom elnyeréséért folyamodót (bejelentőt) jelentős vizsgálati és adminisztratív díjak is terhelik.  
  • Az elnyert oltalom az Európai Unió teljes területére érvényes. 
  • A fajtaoltalomra bejelentett fajták nyilvános adatbázisa elérhető a CPVO honlapján, de tájékozódhatunk a hazai fajtajegyzék (Szőlő- és Gyümölcsfajták Nemzeti Fajtajegyzéke) és a Közösségi Fajtajegyzék alapján is. A fajtahasználatra vonatkozó források elérhetőségét (https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21438/200428_Gy%C3%BCm%C3%B6lcsfajta+adatb%C3%A1zisok.pdf/026f60d1-1d1a-d3cf-36cd-83310ac6b2c1?t=1588078993827) gyűjtöttük össze. 

Az oltalmazott fajták szaporító- és ültetési anyagainak előállításához és forgalmazásához a fajta tulajdonosával (nemesítő, nemesítő intézmény, vagy egyéb, a jogokkal rendelkező fajtainnovációs vállalkozás) kötött licensz szerződésre van szükség. Ez a jogi védelem teszi csak lehetővé, hogy az a sok-sok energia, szellemi és anyagi befektetés, amely a gyakran évtizedekig tartó tudományos munka során jelentkezik, megtérülhessen a nemesítők részére és legyen lehetőségük további fejlesztésekre, munkájuk folytatására. Egyaránt érvényes ez a hazai és a külföldi fajta-előállítókra. Ezt szem előtt tartva könnyen belátható, hogy a szaporító és termesztő szektor, amely sikeres működéséhez igényli és használja a nemesítés új eredményeit, a jogszerű fajtahasználattal hozzá is járul annak továbbviteléhez, fejlődéséhez. Kétoldalú tehát a kapcsolat. 

Azt is érdemes tudni, hogy az oltványelőállításhoz szükséges magas minőségű, a szaporítóanyag felügyeleti és a növényegészségügyi hatóság által ellenőrzött növényanyagok és előállítási körülmények az oltalommal védett (oltalmazott) fajták esetében kizárólag az azokat licensz szerződés birtokában szaporító üzemeknél  

állnak rendelkezésre. A hatóságokon kívül maga a fajtatulajdonos is figyel arra, hogy a fajtaazonos és egészséges szaporítóanyag rendelkezésre álljon, fajtája ne romoljon le. Hazánkban is egyre több faiskolai termelő és forgalmazó vállalkozás rendelkezik az oltalmazott fajták szaporítására jogosító szerződésekkel. A szerződések alapján a szaporítóanyagok értéke jelentős mértékű licensz díjjal is kiegészül, ezért ezek az oltványok, ültetési anyagok mindig drágábbak, mint az oltalomban nem részesített, ún. szabad fajtáké. Megvásárlásuk során az ültetvénytelepítők is vállalják, hogy e növényeket csak gyümölcstermelési célra használják fel, azokról a továbbszaporítás tiltott. 

A Nébihhez érkeznek olyan jelzések, melyek szerint egyes üzemekben időnként sajnos felbukkannak olyan ültetvények, amelyeket oltalmazott fajtákból a nemesítői jogokról „elfeledkezve” előállított szaporítóanyagokból létesítettek. A szaporítóanyag-felügyelet nagy figyelmet kell, hogy fordítson erre is, mivel a jelenség súlyosan veszélyezteti a fajtatulajdonosok és a fajtahasználók közötti bizalmat, a gyakorlatban megvalósuló fajtainnovációt. Pedig az ágazat jövőjét főleg e kettőre: bizalomra és innovációra építhetjük. 

Az ellenőrzési munka során a jogszerű fajtahasználat szempontjait a fajtaoltalomban részesített fajták esetében a következő eszközökkel érvényesítjük: 

  • Bár a licensz szerződések tartalmát, aktuális státuszát hatóságunknak nincs felhatalmazása és lehetősége vizsgálni, azonban a termelőt a faiskolai ellenőrzési rendszerben felhasznált dokumentumokon nyilatkoztatjuk a jogszerű fajtahasználatról. 
  • Fajtatulajdonosok megkeresésére rendelkezésükre bocsátjuk a faiskolai ellenőrzések közhiteles adatbázisából az adott fajtára vonatkozó szaporítási, forgalmazási adatokat. 
  • A hatósági dokumentumok (faiskolai nyilvántartások, szaporítási és leltárjelentések, származási igazolványok) alapján megtörténik a fajtaazonosság tételes, területi ellenőrzése a szaporító üzemben. (Ha pl. arra derít fényt a szemle, hogy egy, a faiskolai táblában lévő oltalmazott fajta helyett más, ún. szabad fajta megnevezése szerepel a nyilvántartásokban, akkor a hatósági szankciók alkalmazásán kívül ki kell értesítenünk a fajtatulajdonost is. Ő polgári peres eljárásban érvényesítheti jogait.) 
  • Bejelentés alapján elvégezzük árutermő ültetvények fajtaazonossági vizsgálatát, összevetve a kiültetett növényállományt és a szaporító üzem által átadott dokumentációt. Amennyiben eltér a ténylegesen telepített és a faiskolai szaporítóanyag származási igazolványon dokumentált fajta, akkor a hatósági szankciók mellett ugyancsak sor kerül az oltalmazott fajta tulajdonosának kiértesítésére. 

A biológiai alapok (törzsültetvények, szaporítóanyag források) minősége mellett, illetve ahhoz kapcsolódóan nagy szerepe lesz továbbra is a korrekt fajtahasználatnak, ezért van szükség a visszaélések kiszűrésére. 

A témával kapcsolatban várjuk kérdéseiket és észrevételeiket, illetve az esetleges illegális fajtahasználattal kapcsolatos információikat a Nébih Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címére. 

 

(forrás: NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám