Mezőgazdasági termelés

A Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított 12 tagállam ellen, mert nem ültették át az agrár-élelmiszeripari ágazatban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat tiltó uniós szabályokat. 

Ahogy azt korábbi cikkünkben is írtuk, a mezőgazdasági és élelmiszer-ellátási láncban a vállalkozások közötti kapcsolatokban előforduló tisztességtelen piaci gyakorlatokról szóló (EU) 2019/633 irányelv átültetésének határideje 2021. május 1. volt. A 2021. július 27-i állapot szerint Bulgária, Horvátország, Dánia, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Szlovákia és Svédország értesítette a Bizottságot, hogy az irányelv átültetéséhez szükséges valamennyi intézkedést elfogadta, így az átültetés befejezettnek tekinthető. Franciaország és Észtország arról adott tájékoztatást, hogy jogszabályaik csak részben ültetik át az irányelvet.    

A Bizottság ennek értelmében felszólító levelet küldött Ausztriának, Belgiumnak, Ciprusnak, Csehországnak, Észtországnak, Franciaországnak, Olaszországnak, Lengyelországnak, Portugáliának, Romániának, Szlovéniának és Spanyolországnak, amelyben felszólította őket a vonatkozó intézkedések elfogadására és bejelentésére. A tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre a válaszadásra. 

 

Bővebb információ az Európai Bizottság sajtóközleményében olvasható. 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése