Mezőgazdasági termelés

A 2021. évi Egységes Kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás (Európai Uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatás esetében a született borjakra vonatkozóan a támogatási év december 31. napjáig be kell jelenteni minden érintett szaporítási eseményt.

A kérelmezők számára nagyon fontos jogszabályváltozás egy hónappal előbbre hozta a bejelentési kötelezettséget, de ez nem jelenthet problémát, hiszen a 2021. évben történt borjú születésekhez nagyobb részben 2020. év második felében, kisebb részben 2021. első három hónapjában történt szaporítási, termékenyítési események tartoznak a kilenc hónapos vemhességi időnek megfelelően.

A két támogatási jogcímnél a támogatás elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a NÉBIH Termékenyítési Rendszerébe (TER). Ezt papír alapon, vagy weben keresztül tudják megvalósítani. A www.enar.hu oldalon elérhetők a letölthető papír alapú bizonylatok (2201 Termékenyítési napló, 2204 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lapja, 2210 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő és módosító lapja) és kitöltési útmutatóik. Az embrió átültetések bejelentését csak arra jogosult, a NÉBIH embrió alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember tudja elvégezni, aki egyébként magát a tevékenységet is végezte. A szigorú számadású bizonylatnak minősülő termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a NÉBIH-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft-től szerzik be a sorszámozott tömböket. Papír alapon az alábbi címre kell a bizonylatokat beküldeni:

NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.

 Minden gazdálkodó számára javasoljuk a NÉBIH által biztosított webes bizonylatrögzítő felületek használatát, amelyet az érintett tenyészet tartója – magánszemélyként saját jogon, vagy magánszemély meghatalmazottja, cégek esetében kizárólag a meghatalmazott magánszemély - ügyfélkapun keresztül elektronikusan érhet el a portal.nebih.gov.hu oldalról indulva.

Mivel a korábbi években az adott naptári évben történt szaporításokat a következő naptári év január 30-ig, kellett bejelenteni, így volt 30 napja a tartóknak, hogy adatközlési kötelezettségüknek eleget tegyenek. Ezzel szemben 2021. évben ez a lehetőség megszűnt, idén év végéig be kell jelenteni az adatokat. Mesterséges termékenyítések kapcsán a lehetőség nyitott már évek óta, hiszen a webENAR-on keresztül akár a tartó, akár az inszeminátor a termékenyítés után gyakorlatilag azonnal bejelentheti az eseményt. Ezzel szemben a természetes fedeztetések már problémásabbak. Korábban nem volt arra lehetőség, hogy jövőbeli, még meg nem történt eseményt jelentsen valaki a központi adatbázisba. Kizárólag a 2021. december 1. és 2021. december 31. közötti időszakban a NÉBIH lehetőséget biztosít arra, hogy természetes fedeztetési eseményeket be lehessen jelenteni a TER rendszerbe, mind papír alapon, mind a webENAR-on keresztül. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha egy bika egész évben a tehenek között tartózkodik, akkor a háremszerű bejelentés a 12 hónapra vonatkozóan (január 1. – december 31.) 2021. december bármelyik napján megtehető.

 

(NAK/Németh Csaba)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése