Az európai mezőgazdasági termelők legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, a Copa-Cogeca által „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezéssel indított kampány anyagainak felhasználásával „Húsba vágó tények” címmel indított kiadványsorozatunk újabb kötetei jelentek meg „Környezetvédelem”, valamint „Gazdálkodás és vidéki élet” címmel.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a fogyasztók hiteles tájékoztatását, valamint, hogy minden lehetséges eszközzel felhívja a figyelmet az állattenyésztés társadalmi értékére, a globális kihívások elleni küzdelemhez való hozzájárulására, ezáltal is hozzájárulva az ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez, az állattenyésztési ágazatban és az állati termék-előállításban tevékenykedő gazdálkodók megbecsülésének helyreállításához.
Szervezetünk a „Húsba vágó tények” című gondolatébresztő kiadványsorozatot annak érdekében indította útjára, hogy az állattenyésztési ágazatokkal és a gazdálkodókkal szembeni ─ az elmúlt időszakban egyre erősödő ─, számos esetben egyoldalú szemléletet tükröző „zöld” szervezetek általi támadásokkal szemben az egyik leghatékonyabb eszközzel, a megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikációval tudjon fellépni.
Az öt részes kiadványsorozat most megjelent „Környezetvédelem” című negyedik kötetében az állattenyésztési ágazat környezetre gyakorolt hatásaival, erőforrásfelhasználásával, valamint az ágazati kibocsátás csökkentésével kapcsolatos kérdéseket foglaltuk össze, a „Gazdálkodás és vidéki élet” című ötödik kötetünkben pedig az állattenyésztési ágazat intenzifikációjával, a nagyüzemi gazdálkodás sajátosságaival, erőforrás-felhasználásával, valamint a vágóhidakra vonatkozó előírásokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztunk.
Ezen kiadványokban olyan szenzitív kérdéseket érintünk, mint:
Igaz az, hogy az állattenyésztés használja fel a világ összes vízforrásának 1/3-át?
A világon megtermelt gabona felét az állatok takarmányozására használják fel?
A takarmány-előállítás által lekötött termőterület versenyzik-e az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer előállításához használt földterülettel?
Az állatgyógyászati készítmények szennyezik-e a folyóinkat és termőföldjeinket?
Növekszik az EU állattenyésztésének ÜHG-kibocsátása?
Európa állattenyésztése egyre intenzívebbé válik!?
Igaz, hogy a nagyüzemi gazdálkodás a pénzről szól, nem az állatjólétről?!
Húst importálunk harmadik országokból Európába!
A kiadványsorozat „Környezetvédelem” című negyedik kötetét itt, a „Gazdálkodás és vidéki élet” című ötödik kötetünkben pedig itt érhetik el.
Javasoljuk, hogy tekintsék át kiadványsorozatunk korábban megjelent részeit is, melyek közül az „Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége” című első kötet itt, az „Állatjólét” című második kötet itt, az „Állategészségügy” című harmadik kötet pedig itt érhető el.
Az első három kötet megjelenésekor kiadott cikkünket itt olvashatják.
Reméljük, hogy a „Húsba vágó tények” címmel megjelentett, tudományos alapokon nyugvó információkat és szemléltető ábrákat tartalmazó öt részes kiadványsorozatunkkal bővíteni tudjuk az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, el tudjuk oszlatni ezen területeket övező tévhiteket, be tudjuk mutatni az ágazat valódi helyét és szerepét a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában.
Célunk, hogy kiadványainkkal szélesebb körű és sokrétűbb perspektívát nyújtsunk a gazdálkodók és a társadalom egésze számára és ezáltal hozzájáruljunk a környezettudatosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodási-, termék-előállítási- és feldolgozási gyakorlatok megvalósításhoz.
Forrás: European Livestock Voice – Environment, Farming & Rural life
NAK/Borovka Zsuzsa