Mezőgazdasági termelés

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a blocky típusú paprikák a fogyasztók körében a világpiaci mutatók szerint. Bár a legnagyobb fogyasztók és importőrök az amerikaiak, a behozatal legnagyobb növekedése az Európai Unióban mutatkozik, a 2022-as piaci jelentés alapján.

A betakarítási időszak a legnagyobb termelő országokban az alábbiak szerint változik:

Mexikó: egész évben
Egyesült Államok: áprilistól októberig
Spanyolország: január-február és június-december
Egyiptom: januártól áprilisig és decemberig
Marokkó: márciustól szeptemberig
Magyarország: júniustól novemberig.

A termelés globális helyzete

A világ termelése az elmúlt tíz évben jelentősen növekedett, ami közel 38 millió tonnát jelent. Ez +1,84%-os növekedés a 2019-es évhez képest. Ennek közel 50%-át Kína termeli meg, melyet Mexikó (8,52%) és Törökország (6,91%) követ. A legnagyobb mértékű termelés növekedés Indonéziában volt tapasztalható, ami mintegy 38%-os növekedést jelent. Globális exportpiac jelentős részét Mexikó (23,5%), Spanyolország (22,5%) és Hollandia (19%) birtokolja.

Globális export értéke 2020-ban: 6.18 milliárd USD
Globális export mennyisége 2020-ban: 3.9. millió tonna

Mexikó, mint a világ legnagyobb exportőre

Mexikó export értéke 2020-ban: 1.45 milliárd USD
Mexikó export mennyisége 2020-ban: 1.13 millió tonna

A mexikói export 99%-a az Egyesült Államokba irányul. Kanada fokozatosan növelte a Mexikóból származó behozatalát, és 2020-ban értékben 48%-kal nőtt az előző évhez képest. Mexikó 2020-ban 6,35%-kal növelte exportjának volumenét az előző évhez képest, az export értéke 9%-kal nőtt.

Spanyolország, a legnagyobb EU-s exportőr

Spanyol export értéke 2020-ban: 1.38 milliárd USD
Spanyol export mennyisége 2020-ban: 878 000 tonna

A spanyol paprika fő célországa Németország, 32,7%-kal, amelyet Franciaország (14,7%) és az Egyesült Királyság (11,8%) követ. 2020-ban Spanyolország exportértéke 5%-kal, exportértéke pedig 1,63%-kal nőtt az előző évhez képest. Svájc és Franciaország voltak a legnagyobb növekedést felmutató piacok 2020-ban, 32%-kal, illetve 15%-kal.

Nemzetközi import piac

Globális import értéke 2020-ban: 6.19 milliárd USD
Global importált mennyiség 2020-ban: 3.77 millió tonna

2020-ban a globális import 8%-kal nőtt az előző évhez képest. Az USA a paprika legnagyobb importőre, 30,6%-os részesedéssel, amelyet Németország (15,2%) és az Egyesült Királyság (8,4%) követ. Bár az USA továbbra is a legnagyobb fogyasztó és importőr blocky-típusú paprikában, a legnagyobb importnövekedést Hollandia, Németország és Franciaország könyvelheti el.

A legnagyobb importőr: Egyesült Államok

Egyesült Államok import értéke 2020-ban: 1.89 milliárd USD
Egyesült Államok által importált mennyiség 2020-ban: 1.19 millió tonna

Mexikó az amerikai import 72%-át adja. Kanada (21,5%) és Hollandia (2,5%) követi Mexikót, mint fő importőrök. 2020-ban az amerikai import értéke 6%-kal nőtt az előző évhez képest, amíg a behozatal mennyisége 2,62%-kal nőtt. A legnagyobb növekedést 2020-ban Honduras és a Dominikai Köztársaság produkálta, mint az USA beszállítói, egyenként 19%-kal.

Európában a német import a legjelentősebb

Németország import értéke 2020-ban: USD 944.5 millió
Németország által importált mennyiség 2020-ban: 429 300 tonna

A fő importőrök közül Németország és Franciaország a két legnagyobb importőr. Ezekben az országokban volt a legnagyobb import növekedés 2020-ban, az előző évhez képes. 2020-ban Marokkónak volt a legnagyobb növekedése Németország beszállítójaként, az behozataluk értéke 65%-kal nőtt. Németországba Magyarországról is jelentős mennyiségű édes paprika érkezik (értve itt ezalatt az étkezési fehér-, kápia-, és blocky típusokat).

Forrás: https://www.tridge.com/ -Bell Pepper Market Report 2022

(NAK/Katona Petra)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám