Mezőgazdasági termelés

Az idei évben február 28-tól ismét kiírásra került az ültetvénytelepítési pályázat, mellyel hozzájárulhatunk a gyümölcstermesztésünk megújulásához, korszerűsítéséhez, ami nagyon indokolt, hiszen jelentős mértékben lecsökkent a termőfelület, az ültetvények elöregedtek és a termesztéstechnológia is döntően elavult. Sajnálatos módon szinte valamennyi gyümölcsfajból behozatalra szorulunk, így a hazai ellátást sem tudjuk kellően kielégíteni, holott a Kárpát-medence ezen részén ökológiai lehetőségeink kiváló gyümölcsminőség előállítását teszik lehetővé. A telepítés egyik első és legfontosabb lépése, hogy a csemetéket, oltványokat el kell ültetni, legyen az ültetvény vagy házikerti telepítés. Ehhez kívánunk a teljesség igénye nélkül a legfontosabb gyakorlati tudnivalókkal szolgálni.

A mérsékelt égövi gyümölcsfajainkat tavasszal a tartós fagyok elmúltától a rügyfakadás megindulásáig ültethetjük. Élettani sajátosságból adódóan a téli fiziológiai kiszáradásra érzékeny fajokat, mint főleg a csonthéjasokat és a héjasokat tavasszal érdemes ültetni.

Nagyobb ültetvény létesítése előtt a kívánt szaporítóanyagot mindenképpen előre meg kell rendelni, mert a faiskolák sem rendelkeznek minden fajtából elegendő mennyiségű szaporítóanyaggal. A szállítás során fokozottan óvni kell a csemetét a kiszáradástól, melyet fóliatakarással, a gyökérzet nedvesen tartásával és szükség szerint árnyékolással tudjuk megőrizni.

Az ültetési anyag ültetésre való előkészítése a következő munkafolyamatokból áll:

 • Fajtaellenőrzés a certifikált jelcímkék alapján
 • Fajták csoportosítása
 • Sérült gyökerek visszavágása ép metszlapra (érdemes vermelés előtt egy napra vízbe téve a gyökérzetet felszívatni, hogy az esetleges vízvesztést pótolni tudjuk)
 • Vermelés aprómorzsás talajban, vagy a legjobb homokban, hogy a légmentes vermelést biztosítani tudjuk. A vermelésről készítsünk kis térképet, hogy ha a jelcímkék esetleg leesnek, a fajták akkor is beazonosíthatóak legyenek.
 • Vermelőben az ültetési anyagokat alapos beöntözése.

A területre lehetőség szerint szakaszosan vigyük a szaporítóanyagot és ott is ideiglenesen vermeljük el a növényeket. Szükség szerint pépezhetjük a növények gyökérzetét, melyet föld és víz összekeverésével képezünk, melybe a gyökereket bemártjuk és ezzel a vízvesztésüket tudjuk megakadályozni, amíg elültetésre kerülnek.

Kézi ültetés előtt ültetőgödröket ásunk, az ültetéshez két fő szükséges. Gödörásás előtt segédpálcákat használunk, melyeket az ültetőléc két bevágott végéhez szúrunk, majd az ültetőléc közepén kialakított bevágáshoz, ahová majd az oltvány gyökérnyakát illesztjük, szintén pálcát szúrunk, mely jelöli a gödör közepét. A gödör kiásása után az ültetőlécet visszaillesztjük a két szélső pálcához, majd az oltvány gyökérnyakának magasságában az ültetőléc közepén kialakított bevágásba helyezzük az oltványt. Nagyon fontos a megfelelő magasságba ültetni az oltványokat, mert a mély ültetés gyökérfulladást, a nemes esetleges legyökeresedését, a magas ültetés pedig instabil fákat és a gyökerek kiszáradását okozhatja. Ezzel a módszerrel biztosítható az optimális ültetési magasság és a pontos tőhelyre való ültetés.

A gödrök mellé kiosztjuk az csemetéket, az ültető gödörbe tehetünk érett szervestrágyát is, azonban ez közvetlen nem érintkezhet a gyökérzettel. Starter műtrágya is elhelyezhető 2-4 dkg mennyiségben. A kiásott földmennyiség felét visszahúzzuk a gyökerekre, taposással alaposan tömörítjük a talajt a gyökerekhez, a maradék földet is visszahúzzuk és újból tömörítjük a földet, majd bőséges beiszapoló öntözést végzünk. Az ültetést követően kitányérozzuk a csemete körül a földet, mely az öntözővíz elfolyásmentes elhelyezésére szolgál. Növényenként legalább 15-20 liter vizet juttassunk ki a fák tövéhez ültetéskor, melyet ajánlatos legalább kéthetente megismételni a vegetációs időszak végéig a biztos eredés érdekében. Támberendezés, öntözőrendszer, víztározó kiépítését célszerű az ültés előtt elvégezni, mert akkor még a csemeték sérülésének veszélye nem áll fent.

Az ültetés fizikai megvalósításán túl kiegészítő adminisztrációs teendők is vannak. Az ültetvény beruházással kapcsolatos minden fontos folyamatot az üzemi naplóban kell vezetni.

Bíztatunk valamennyi gazdálkodót, hogy aki teheti bátran ültessen gyümölcsfákat (oltványokat), azonban mindenkor csak ellenőrzött faiskolából szerezzük be az ültetési növényanyagot, ahol a fajtaazonosság és az egészséges szaporítóanyag biztosított. Továbbá tájékozódjunk a fajta termékenyülési és ökológiai igényeiről, mely a rendszeres terméshozás és a fajta életfeltételeinek biztosítása szempontjából létfontosságú.

A témában íródott korábbi cikkeink:

- Tájékozódjon az ültetvénytelepítési pályázathoz kapcsolódó szakmai feladatokról

- Gyümölcsültetvénytelepítés az ültetvénylétesítés előkészítő feladatai

NAK/ Komma László

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám