A hőség nem csak a levegőben van, a hagymapiacon is elég forrónak mondható a helyzet. "Az elmúlt hetekben ésszerű egyensúly alakult ki a kereslet és a kínálat között. Most, hogy Szenegál belépett a piacra és nálunk még nem lehet betakarítani, a piac a szűkösség jeleit mutatja" - mondja William Nannes felvásárló a J.P. Beemsterboer Food Traders Warmenhuizenből.
"A hagyma nagykereskedelmi ára mostanra 31-32 cent körülire emelkedett. Hogy ezt tudjuk-e tartani, nem tudom, ez a hőmérséklettől és a csapadéktól is függ. Ha a jövő héten le tudjuk szüretelni, és a vetőhagymát is betakarítják, akkor sokkal jobb lesz a kínálat. A nagy kérdés, hogy ki engedheti meg magának, hogy ilyen áron megvegye a hagymát" - mondja William.
Nehéznek tartja, hogy jóslatot tegyen a szezonra vonatkozóan. "A termelők gyorsan rámutatnak, hogy kevesebb a holland hagyma, az export az elmúlt években úgy ment, mint a karikacsapás, de jelenleg a költségek magasabbak, és ennek magasabb árszintet kellene eredményeznie, de ezt a keresleti oldalnak is el kell bírnia viselni. Az elmúlt időszakban viszont túl magas volt az árszint, ami már lassította az exportot".
"A nagy kérdés valójában az, hogy ki fogja megfizetni ezt a magasabb árat. Azok a célországok, ahol a hagyma alapvető élelmiszer, minden bizonnyal - kisebb-nagyobb mértékben - továbbra is vásárolnak majd hagymát, de lesznek olyan célországok is, amelyek alternatívát keresnek, ha a holland hagyma ára túl magas. Arra számítunk, hogy bizonyos - szegényebb afrikai - országok kevesebb hagymát fognak importálni, mert az emberek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak" - mondja William.
"Emellett az országok a kínai, török vagy spanyol hagymában fognak alternatívát keresni. Ezek megtalálják az utat a szokásos exportcélpontjaink, például a Távol-Kelet és Afrika felé. Mindent egybevetve, még mindig sok a bizonytalanság, kezdve azzal, hogy mennyit fog teremni a holland föld".
A Brit hagyma esetén is jóval alacsonyabb terméshozamot jósolnak, ami elérheti a 20-25%-os csökkenést.
Az elhúzódó száraz időjárás az egész Egyesült Királyságban megviseli a termést, és ez a hagymánál sincs másképp. A termelők alacsonyabb terméshozamokat jósolnak a következő szezonra, és néhány betakarítást el kellett halasztani, mert a talaj túl kemény.
"Könyörtelenül forró, száraz időjáráson vagyunk túl, az első hőhullámon éppen csak túljutottunk, de most újabb magas hőmérsékletekkel kell szembenéznünk" - mondta Tim Elcombe, a British Onions elnöke. "A korai vetések nagy része beérett, de a termelők kifogytak a vízből, és kénytelenek voltak leállítani vagy csökkenteni az öntözést".
A fő betakarítási szezon augusztus végén indul, de Tim elismeri, hogy az állományok nem néznek ki túl jól. "Már most alacsonyabb terméshozamokat jósolunk, 20-25%-os csökkenést, ami azt jelenti, hogy a mennyiség körülbelül 100 000 tonnával csökken. Ez egy igazán nehéz időszak, sokféle negatív hatással, például a költségek nagymértékű növekedésével, alacsony hozamokkal és magas öntözési költségekkel, valamint magas, kiszámíthatatlan tárolási költségekkel kombinálva."
"Nem tudjuk biztosan, hogyan alakulnak majd a dolgok, de az biztos, hogy ez egy nehéz szezon lesz minden termelő számára, és nem csak a hagymatermesztők számára."
Forrás: FreshPlaza
NAK/Fodor Zoltán