Mezőgazdasági termelés

A 2022-es betakarításból származó moldovai korai szilva első szállítmányai július folyamán kerültek exportálásra. Több mint 3400 tonna szilva jutott el a világ 11 országába a fogyasztókhoz, például: Németországba, Ausztriába, Lengyelországba, Hollandiába, Romániába, Oroszországba.

A fagyok és a szárazság által jellemzett kihívásokkal teli szezon ellenére a moldovai termelők várhatóan több mint 70.000 tonna szilvát fognak betakarítani. A nagy mennyiségű szállítás a 34. héttől kezdődött a Stanley és a President fajtákkal.

"Idén jó szilvatermésünk lesz az öntözésnek és a fejlett termelési technológiáknak köszönhetően. A Stanley szilvából körülbelül 400 tonnát fognak betakarítani. Folyamatban van a GlobalG.A.P. minősítés megszerzése, ami új exportlehetőségeket fog megnyitni" - mondta Ion Bajereanu, a Vilora-VS Kft. operatív igazgatója, a Moldovai Gyümölcstermelők és -exportőrök Szövetségének tagja.

Az elmúlt években a moldovai gyümölcsök sikeresen léptek be új piacokra. 2021-ben Moldova több mint 52 ezer tonna szilvát exportált, amelynek fele az EU piacára került. Idén egy évre 15 ezerről 40 ezer tonnára emelték az EU-ban vámmentesen forgalmazható moldovai szilva mennyiségét.

Annak ellenére, hogy Moldova több mint egy tucat szilvafajtát termeszt, a Stanley, a Kabardinca, a Lepotica és a President a legnépszerűbb exportfajták. A legnagyobb mennyiségű moldovai szilva augusztustól novemberig áll rendelkezésre.

Forrás: moldovafruct.md

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése