Mezőgazdasági termelés

A horvát mezőgazdaság nem válogatja a kezeket melyek a gyümölcsöket szedik. Az órabér 22 horvát kúna, a helyiek ezt túl alacsonynak találják. Nepáli munkások sietnek a segítségükre. "Ha nem lennének a nepáliak, nem lenne almánk. Igen, ismét olyan emberek mentik meg a helyzetet, akiknek az otthona 6000 kilométerre van. Emlékeznek, hogy a nyáron rendszeresen beszámoltunk arról, hogy az étteremtulajdonosok pincérek és szakácsok után kutatva küszködnek. Mert - az általuk kínált pénzért - senki sem akar dolgozni. Most ugyanez a probléma tükröződik a gyümölcsösökben, szőlőkben és hamarosan az olajfaligetekben is. Az órabérek túl alacsonyak, a horvát idénymunkások többet kérnek, a gazdák pedig ezt már nem tudják megfizetni, így a megoldás Nepálból érkezik. A nyugdíjasok is segítségül jöttek" mutatta be a történetet Mojmira Pastorčić.

Az egyik legnagyobb horvát gyümölcsösben a traktorok állnak. A kosarak üresek. Hatezer tonna Fuji, Breborn, Jonagold, Golden delicious, Granny smith és Gala várakozik az ágakon. A szüretet az időjárás leállította, de ahhoz, hogy egyáltalán elkezdődhessen, a gyümölcsös igazgatójának el kellett kezdenie a tervezést - időben, azaz hat hónappal előtte. Az igazgatónak 30 munkása van, de a szürethez 300-ra van szüksége. "Körülbelül száz helyi lakosunk van, akiknek biztosítottuk a gyümölcsösbe való utaztatását, és 200 külföldi munkásunk, akik részben a régióból, de főleg Nepálból származnak, akiknek minden alapvető szükségletüket biztosítottuk, beleértve a szállást és az étkezést, valamint a munkavégzés helyszíne és a szállás közötti közlekedést" mondta Ivona Tupek, a Moslavina Fruit igazgatója. Ők azok, akik már második éve mentik meg a horvát almatermést. "Nepálból jöttünk. Itt dolgozunk, Moslavinában. Almát szedünk. Minden rendben van. Egy hónapja vagyunk itt" számol be egy nepáli munkás. A szüret végéig maradnak. Nincs más választásuk, bármennyire is bonyolult a munkaerőbehozatali eljárás. "Ezek bonyolult eljárások, ami a munkavállalási engedélyeket és a szerződéseket illeti, valamint a Horvátországba való belépést és az itt tartózkodást, így sajnos kénytelenek vagyunk külföldi munkaerőre támaszkodni, bármennyire is nehéz őket megszerezni" mondta Tupek.

Ebben a gyümölcsösben egy átlagos idénymunkás nyolc óra alatt 800 kilogramm almát szed le, de vannak olyanok is, akik kétszer ennyit szednek le ugyanabban az időben. A különbség gyakran az életkorból adódik. A fiatal nepáliakkal ellentétben a hazai munkaerőt többnyire nyugdíjasok alkotják.

"A gyümölcsösökben a jelenlegi szezonális munkaerő általában idősebbek, ahol egy újabb problémához érkezünk, ami magának a munkaerőnek a hatékonysága és minősége. Általában örülünk, ha kapunk egy alkalmazottat annak a minőségnek és termelékenységnek a rovására, amit a szüret során nyújtani tudnak" - mondta Luka Cvitan az Almatermelők Szövetségétől.

Forrás: total-croatia-news.com

NAK/Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám