Mezőgazdasági termelés

Szeptember 29. az élelmiszerveszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, ebből az alkalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal friss adatokat osztott meg.

Néha bele sem gondolunk, hogy mennyi időt, pénzt és energiát jelent mire egy-egy alapanyag, vagy élelmiszer a háztartásunkba kerül. Mindezeket feleslegesen áldoztuk fel, ha a megvásárolt termék a kukában landol. Pedig a megtermelt élelmiszer egyharmad része jut erre a sorsra a világon, Magyarországon pedig az évente keletkező 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék kibocsátásáért a háztartások a felelősek.

Talán a mezőgazdaságban jelentkező inputárak növekedésének hatására már érezzük mi is a pénztárnál, hogy mennyivel többe kerül az ennivaló, mint eddig, ezért is fontos, hogy jobban tervezzük meg a vásárlást, ételkészítést. Közmondássá vált, hogy éhesen ne induljunk vásárolni, amire érdemes figyelni, hiszen pillanatok alatt bővülhet fel nem feltétlen szükséges, de annál kívánatosabb tételekkel a gondosan összeállított bevásárlólistánk. Boltba indulás előtt tehát nézzünk szét, mi van otthon! Ha hűtendő termékeket is fogunk vásárolni, akkor vigyünk magunkkal egy termotáskát. Ezzel sokat tehetünk azért, hogy a romlandó élelmiszereink beszerzésekor és szállításakor ne okozzunk saját magunknak lehetséges élelmiszerbiztonsági kockázatot, és azok valóban felhasználhatóak legyenek a fogyaszthatósági idő végéig. Pékárunak, zöldségeknek, gyümölcsöknek vihetünk magunkkal többször újra használható zsákocskákat, amivel az egyéb hulladék termelődését előzhetjük meg.

Természetesen van olyan összetevője az élelmiszerhulladék tömegének, aminek a keletkezése fogyasztás során nem megelőzhető (pl. csontok, tojáshéj), ám ez a magyar háztartásokban évente fejenként összesen keletkező 65 kg élelmiszerhulladékból kb. 36kg-ot tesz ki, ami résznek kb. 70%-át képezik a nem ehető zöldség- és gyümölcsrészek. Az elkerülhető élelmiszerhulladékok rangsorában a friss zöldségek a harmadik, míg a friss gyümölcsök az ötödik, a nyers húsok a nyolcadik helyen szerepelnek. A felmérések alapján a Bizakodásra ad okot, hogy 2016 óta csaknem 7%-kal növekedett a komposztálásra kerülő élelmiszerhulladékok aránya, így az adatok alapján elmondható, hogy a keletkezett anyagot majdnem 26%-ban így hasznosítják az egyre környezettudatosabb háztartások. Itt még bőven van tér a növekedéshez, ugyanis a tanulmány szerint a teljes keletkező mennyiség akár közel 53%-a alkalmas lenne komposztálásra. A hasznos keletkező anyag pedig helyben felhasználható akár a kiskertben, akár virágládában.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a hatóság mérése alapján az elmúlt 5 évben 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás mértéke a magyar háztartásokban, ami örvendetes hír, de még így is a jelenlegi árakon számítva 35.000 Ft értékű élelmiszert nem fogyasztunk el.

További részleteket és hasznos információkat a NÉBIH honlapján, valamint a maradéknélkül.hu oldalon találhatnak.

NAK/ Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám