Mezőgazdasági termelés

A Copa-Cogeca az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „European Livestock Voice”, azaz az „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoporttal indított kampányának keretében „A fenntarthatóság prioritás a takarmányozási szektorban” címmel újabb kommunikációs anyagot tett közzé, hogy felhívja a figyelmet az állattenyésztési ágazat globális kihívásokhoz való hozzájárulására.

Az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) még 2020 szeptemberében tette közzé a 2030-ig szóló Takarmány-fenntarthatósági Chartáját. A Charta a fenntarthatóbb takarmánytermelésre irányuló alábbi öt törekvést emeli ki:

1) Klímasemleges állattenyésztéshez és az akvakultúra termeléshez való hozzájárulása a takarmányozás révén.

2) Fenntartható élelmiszerrendszerek előmozdítása az erőforrás- és tápanyag-hatékonyság növelésével.

3) Felelős beszerzési gyakorlatok előmozdítása, népszerűsítése.

4) Haszonállatok egészségének és jólétének javításához való hozzájárulás.

5) Az állattenyésztési és akvakultúra ágazat társadalmi-gazdasági környezetének és ellenálló képességének javítása.

A Charta áttekintést nyújt továbbá arról, hogy az európai takarmányipar hogyan járulhat hozzá a fenntarthatóbb állattenyésztési és akvakultúra értékláncokhoz. Az elért eredményekről évente készülő jelentések bemutatják a Chartával kapcsolatos legfontosabb intézkedéseket és tevékenységeket. A második előre haladási jelentés 2022 szeptemberében jelent meg.

Régóta elismert tény, hogy az állattenyésztési ágazat környezeti hatásainak csökkentéséhez elengedhetetlen a takarmányok helyes összetétele. De mit is tudunk még valójában arról, hogy mi kerül be a takarmány-előállítási rendszerbe?

Kulcsfontosságú tény ─ amely talán nem annyira ismert a társadalom egy része számára ─, hogy az EU-ban az állati takarmány-összetevők 96%-a a „nem élelmiszer-minőségű” kategóriába sorolható, tehát emberi fogyasztásra nem alkalmas.

 

Gyakori kritika, hogy az állattenyésztés és az emberek „versenyben állnak” az élelmiszerekért, azonban ez az állítás távol áll a valóságtól. Valójában az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már 2017-ben arról számolt be, hogy globális szinten az állatállományok által elfogyasztott takarmányok alapanyagainak 86%-a nem olyan forrásból származott, amelyet az emberek élelmiszerként elfogyaszthattak volna.

Az Európai Takarmánygyártók Szövetsége pedig még tovább ment a megkülönböztetésben! Ahelyett, hogy azt vizsgálta volna, hogy a takarmány "emberi fogyasztásra alkalmas" vagy sem, a FEFAC azt elemezte, hogy a takarmány "élelmiszeripari minőségű"-e, azaz elsősorban élelmiszerként való felhasználásra tervezték-e, és csak később irányították-e át a takarmány-ellőállítási rendszerbe.

Gyakori félreértés, hogy amikor a takarmányipar például takarmányozásra használt kukoricáról beszél, akkor azt sokan csemegekukoricának értelmezik. Ez azonban nem így van! A takarmány- és a csemegekukorica között ugyanis lényeges különbség van beltartalmi értékben és ízben egyaránt.

Az állati takarmányozásra termesztett gabonafélék általában nem felelnek meg a humán élelmiszerek, például a kenyér, a sör és a tészta előállításához szükséges minőségi követelményeknek. A takarmányként felhasznált gabonafélék jelentős részét pedig élelmiszer-minőségűről takarmány minőségűre minősítik vissza, mert azok nem feleltek meg az „emberi fogyasztásra alkalmas” kategória követelményeinek. Ennek következtében a takarmánygyártás gazdasági szempontból soha nem áll közvetlen versenyben az emberi fogyasztással, és a gabonafélék állati takarmányozásra történő felhasználása soha nem fog hiányt okozni az élelmiszerpiacon!

Fenteken túl kiemelendő, hogy amikor élelmiszer-minőségű alapanyagot értékesítenek a takarmány-ellőállító üzemeknek, akkor ezen termékek általában többlet termelés eredményeként keletkeznek, az előállított mennyiségük meghaladja a humán fogyasztási piacok általi keresletet.

A FEFAC elemzése alapvető fontosságú, mivel azt állapítja meg, hogy a keverék-takarmány gyártók által használt alapanyagok közül gyakorlatilag egyik sem tekinthető élelmiszer-minőségűnek!

Lényegében tehát a nem élelmiszer-minőségű vagy az élelmiszerfeleslegből származó alapanyagok takarmányozásban történő felhasználása nem csak az állatok hatékony takarmányozását szolgálja, hanem az élelmiszerpazarlás elkerülését is!

Az európai takarmányágazat fentieken túl egyéb fenntarthatósághoz kapcsolódó kérdésekkel is foglalkozik, például az innovatív takarmány-összetevők hatásainak pontos mérésével, valamint a takarmány-emészthetőségen alapuló, a metán- és ammóniakibocsátás csökkentésére irányuló takarmányozási stratégiák kidolgozásával.

Az Európai Bizottság metánkibocsátás-csökkentési stratégiájában szereplő, a 2030-ra vonatkozó éghajlat-politikai célterv hatásvizsgálata szerint az EU 2030-ig 35-37%-kal kívánja csökkenteni a metánkibocsátást. Az állattenyésztés ezen célkitűzés megvalósításához segíthet nyújthat, mivel a szarvasmarha ágazatban folyamatos előrelépés mutatható ki a metánkibocsátás csökkentés terén. A takarmány-összetétel felülvizsgálatával és további stratégiai intézkedések alkalmazásával pedig még tovább csökkenthető az állati emésztésből származó kibocsátás.

A takarmányozás szintén kulcsfontosságú elem lehet az antibiotikum felhasználás csökkentés és a haszonállatok egészségének, valamint jólétének javításának területén is. Az EU-ban az állattenyésztési ágazatok antibiotikum felhasználásának mértéke az elmúlt évtizedben folyamatosan, és jelentős mértékben csökkent, a mérséklődés 2011 és 2020 között mintegy 43%-os volt.

 

Az állatgyógyászati antimikrobiális szerek fogyasztásának európai felügyeleti szerve, az ESVAC arról is beszámolt, hogy az EU-ban 2011 és 2018 között 51%-kal csökkent az antibiotikumok gyógyszeres takarmányon keresztüli „takarmányba való bekerülése”. Ez az eredmény a legjobb higiéniai gyakorlatok alkalmazásának, a vakcinázásnak és a takarmányozás fejlesztésének, mint megelőző intézkedésnek köszönhető.

Elmondható továbbá, hogy az alternatív nyersanyagok és takarmány-adalékanyagok használata az állatjólét javítását is elősegítheti és csökkentheti az állatorvosi kezelések szükségességét. A jelenleg alkalmazott takarmányozási rendszerek kiváló eredményeket mutattak az állatok szervezeti szilárdságának, valamint a stressztűrő képességének és a kórokozókkal szembeni ellenállóképességének fokozása tekintetében. Emiatt a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartó, innovatív takarmányozási megoldások központi szerepet játszanak majd az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kialakulásának lassításában is.

Összefoglalóan elmondható, hogy a fenntartható takarmány-előállítás kulcsfontosságú az állattenyésztési ágazat, valamint a takarmány- és élelmiszeripar sikerének és ellenálló képességének biztosításához!

Forrás: European Livestock Voice – Sustainabilty a priority for the animal feed sector

NAK/ Borovka Zsuzsa

                               

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám