Hamarosan véget ér Olaszország számára a csemegeszőlő export, mivel az eltarthatósági idő már nem teszi lehetővé, hogy a cégek a legtávolabbi európai piacokra szállítsák a termést. Claudio D'Alba, a gyümölcsöket és zöldségeket az egész európai kontinensre exportáló pugliai Plantis Group vezérigazgatója elmondta, hogy "körülbelül 1-1,5 hét múlva be kell fejezzük a szezont, annak ellenére, hogy Skandinávia és a balti országok továbbra is kérnek csemegeszőlőt. Azonban 4-5 napba telik, amíg a gyümölcs eléri ezeket a célállomásokat, valamint a polcon tarthatósági idő már nem olyan, mint egy hónappal ezelőtt, különösen, ha a piros vagy kék fajtákról van szó. Az időjárás is befolyásolta a minőséget, mivel a hőmérséklet magas volt, magas páratartalommal az éjszaka folyamán. A mennyiségek nem rosszak, de nem bízhatunk az eltarthatóságban. A kimenő mennyiségek racionalizálásával igyekszünk minden ügyfelünk kedvében járni. El akarjuk kerülni a reklamációkat és a lehető legjobb minőséget akarjuk szállítani. Az első tengerentúli csemegeszőlő szállítmányok azonban már elkezdtek beérkezni, bár egyelőre nincs nagy érdeklődés irántuk, mivel az értékesítési árak még mindig nagyon magasak. Az európai vásárlóknak hamarosan választaniuk kell: vagy Dél-Amerikából veszik a jobb minőségű, de többe kerülő gyümölcsöt, vagy továbbra is az olaszt választják, amelynek rövidebb az eltarthatósága, de az ára is alacsonyabb."
"Ez egy nehéz szezon volt a lánc minden szereplője számára, nem csak a termelőknek. Egy ilyen nemzetközi gazdasági környezetben, amelyet a bizonytalanság és a takarékosságra való hajlam jellemez, nem volt könnyű megtalálni a megfelelő értékesítési csatornákat és kielégítő árajánlatokat kapni. Az értékesítés kezdettől fogva lassú volt, az árak 10-15%-kal alacsonyabbak voltak, mint az előző szezonban. Ami elszomorít bennünket, az az a tény, hogy a minőség idén kiváló volt, mind a fürtök és a csemegeszőlő méretét, mind a cukortartalmat tekintve. A termés nagy része azonban a pincékbe került."
Forrás: freshplaza.com
NAK/ Csép Adrienn