Mezőgazdasági termelés

„A flandriai almatermesztők az alacsony árak miatt kivágják az almaültetvényeket.” - állítja Luc Vanoirbeek a Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) főtitkára. A Vilt szakmai portálnak adott interjújában az almaültetvények tömeges kivágásáról beszél.

Ezek többnyire olyan parcellák, amelyeken még nem szedték le a gyümölcsöket. A betakarítás elmaradása a terület 15 százalékát (800 hektár) érintené. "Az orosz piac teljesen el van zárva az európai alma elől, így Európában túlkínálat van. További behozatal érkezik olyan országokból is, mint Törökország. A megzavart értékesítési piac és a túlkínálat mellett a termelőknek a magas energiaárak miatt meredeken emelkedő tárolási költségekkel is meg kell küzdeniük."

A flamand almatermesztők idei termése 238 000 tonnával mintegy 24 százalékkal magasabb az ötéves átlagnál. A belgiumi almaültetvények területét 5 234 hektárra becsülik, szemben a tavalyi 5 348 hektárral. Ez 114 hektárral kevesebb, de még mindig nem tartalmazza a jelenlegi kivágás hatásait.

A belga körte esetében a kilátások nem ilyen rosszak. Ebben a szezonban a termés 346 000 tonna volt. Ez 0,2 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagot. Vanoirbeek szerint az idei egy normális körteév.

Forrás: gfactueel.nl

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése