Mezőgazdasági termelés

Január 10-én tartották az Olasz Almatermelők Szövetségének (Assomela) első 2023-as találkozóját. A tagok megvitatták a hónap piaci tendenciáit, valamint az exportot és a különböző piacokra való bejutás problémáit, beleértve Egyiptomot, azaz az olasz alma egyik fő célországát az EU-n kívüli mennyiség tekintetében.

Az adatok az elmúlt hónaphoz hasonló helyzetet mutatnak, rendszeres értékesítéssel és alacsony készletekkel számos fajta esetében. Az étkezési alma esetében a teljes készlet 1 162 375 tonna, azaz az elmúlt tíz év januárjában a legalacsonyabb (2017-et kivéve). A Golden Delicious készlete 382 872 tonna, ami 33%-kal alacsonyabb, mint az előző 10 szezon átlaga, míg a Galaé 93,00 tonna, ami 22%-kal alacsonyabb, mint 2022 januárjában. Az értékesítés a többi fajta esetében is összhangban van a készletcsökkentési tervekkel, mind a hagyományos, mind az új fajták esetében, bár meg kell várni a szezon második felét, hogy jobban meg tudják ítélni a tendenciát.

Az eredetileg tervezett és a korábbi jelentésekben már hangsúlyozott módon a friss fogyasztásra szánt termés mennyisége jóval az átlag alatt van, több mint 300 000 tonnát a feldolgozóiparnak szántak.

Az elmúlt hónapokhoz képest az olasz piac, különösen a nagy kiskereskedelmi láncok esetében, fellendülni látszik, bár az Európába irányuló export határozottan lelassult. A tengerentúli eladásokat sokan a nehézségek ellenére jónak tartják és úgy tűnik, hogy elegendőek ahhoz, hogy ellensúlyozzák az öreg kontinensen tapasztalható problémákat. Kiváló teljesítményről számoltak be a Közel-Keletről, különösen Szaúd-Arábiából, valamint Közép- és Dél-Amerikából, különösen Brazíliából.

Az értékesítési eljárásokkal kapcsolatban azonban még mindig sok a zűrzavar Egyiptomban, amely az olasz alma számára alapvető fontosságú piac. A 2022 februárjában bevezetett akkreditíveket az egyiptomi központi bank december 29-i rendelkezése alapján megszüntették. Mindazonáltal jelenleg nem világos, hogy Egyiptom bevezet-e más eszközöket, mivel amellett, hogy meg kell őriznie a dollártartalékait, mély gazdasági válságon megy keresztül, amely az egyiptomi líra leértékelődéséhez is kapcsolódik. Az Assomela az európai kollégáknak köszönhetően és a Freshfel támogatásával már a kezdetektől fogva szorgalmazta az akkreditívek megszüntetését, továbbá gondosan fel fogja mérni, hogyan alakulnak a dolgok ezen a fontos piacon.

Ami a növényvédő szereket illeti, az elmúlt hónapokban az olasz és az európai friss termék ágazat valamennyi képviselője által tett erőfeszítéseket követően az Európai Tanács felkérte a Bizottságot, hogy készítsen további tanulmányt a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló rendeletnek az európai mezőgazdasági szegmensre gyakorolt hatásának felmérésére. Ez egy szembetűnő jele annak a tudatosságnak, hogy a rendelet az egész ágazat számára nehézségeket okozhat, mivel a termelés alapvető eszközeit szünteti meg anélkül, hogy hatékony alternatívát biztosítana, így azt kockáztatja, hogy nem garantálja az európai élelmiszerbiztonságot, miközben növeli az EU-n kívül kevésbé szigorú termelési rendszerrel rendelkező országokból származó importot. Az Assomela reméli, hogy ezt az erősen ideológiai és gyenge javaslatot visszavonják és teret engednek egy mélyebb vitának, amely egy megfelelő, a termelők igényeit tiszteletben tartó javaslathoz vezet.

Ez minden bizonnyal jó hír az olasz termelők számára, akik legalábbis egyelőre a jelenlegi kereskedelmi szezonra tudnak majd koncentrálni, mivel, bár igaz, hogy a rendelkezésre álló mennyiségek egy "átlagos" évben könnyen kezelhetőek lennének, az is igaz, hogy a helyzet teljesen "rendkívüli". Az árajánlatok még mindig nem tükrözik az inflációt és az általános költségnövekedést, valamint szükségszerűen felül kell vizsgálni őket a termelők méltányos díjazásának biztosítása érdekében.

 

Forrás: freshplaza.com

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám