Mezőgazdasági termelés

Az agráriumban dolgozó vállalkozások 2023-ban is több hiteltermékhez hozzájuthatnak. Az alábbiakban bemutatásra kerül az Agrár Széchenyi kártya, valamint az Agrár-Széchenyi beruházási hitel Max konstrukció, amelyeket a KAVOSZ Zrt. regisztráló Irodahálózatában tudnak igényelni.

Agrár Széchenyi kártya

A mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások részére kialakított, kedvezményes feltételrendszerű, állami kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített szabad felhasználású folyószámlahitel. A „normál” Agrár Széchenyi Kártya („normál ASZK”) Folyószámlahitel mind csekély, mind válságtámogatási jogcímen elérhető 4%-os kamattámogatás mellett (válságjogcímen 2023.12.31-ig hatályba lépett hitelszerződésekhez nyújtható támogatás).

Az aszálykarral érintett növénytermesztők, valamint állattartók újonnan felvett Aszálykáros ASZK folyószámlahitel keretében a KAVOSZ Üzletszabályzatában foglalt feltételeknek való megfelelés esetén a normál ASZK-hoz képest magasabb, 1 havi BUBOR+1%, de legfeljebb 14%-os mértékű állami kamattámogatásra jogosultak azzal, hogy a kamattámogatás figyelembevételével ezen hitelek ügyfél által fizetendő nettó kamata minimum 3%. (Amennyiben a folyószámlahitel kamatidőszakának kamat megállapításához alapul vett 1 havi BUBOR értéke nem nagyobb, mint évi 3 százalékpont, a kamattámogatás mértéke megegyezik a normál ASZK kamattámogatásának mértékével.)

Az igényléshez szükséges az alábbi dokumentumok valamelyikének igénylőlaphoz történő csatolása:

  • a földművelésügyi igazgatási hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatalnak az Mkk. törvény 14. § (1) bekezdés vagy 23. § (2) bekezdése alapján a 2022. évi aszálykárra vonatkozó igazolása, vagy
  • az Igénylőlap benyújtását megelőző fél évnél nem régebbi kiállítási dátumú, a TIR-ben elérhető, 1350 számú Tenyészet Igazoló Lap másolati példánya.

(Aszálykáros ASZK-ra vonatkozó további feltétel: a hitelszerződés hatályba lépésének végső határideje: 2023.03.31.)

ELŐNYEI

  • állami kamat- és kezességi díjtámogatás,
  • akár ingatlanfedezet nélkül,
  • gyors és egyszerűsített hitelbírálat,
  • az ország több mint 200 pontján igényelhető,
  • használható átutalás révén, bankkártyával készpénzfelvételre, illetve vásárlásra.

IGÉNYLÉSI FELTÉTELEK

Minden olyan kkv igényelheti, mely

- meghatározott mezőgazdasági, állattenyésztési, ill. egyéb jogosult tevékenységet végez,
- rendelkezik legalább egy (25 millió forint felett két) lezárt teljes naptári évre vonatkozó működési múlttal, ill.
- MÁK-tól kapott ügyfél-azonosító számmal,
- nincs lejárt köztartozása, sem lejárt hiteltartozása,
- megfelel az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció Üzletszabályzatában meghatározott egyéb feltételeknek.

A HITELKERET ÖSSZEGE

500 ezertől akár 200 millió forint. Fiatal mezőgazdasági termelő esetén adható hitel maximuma 25 millió forint.

A HITEL FUTAMIDEJE

1, 2 vagy 3 év.

A HITEL TÖRLESZTÉSE

A hitel teljes összegének visszafizetése a szerződés lejáratának napján egyösszegben esedékes.

KAMAT ÉS KÖLTSÉGEK

A hitelkeret megnyitásakor annak nagyságától függő bírálati díjat és a kezességi díj állami támogatáson felüli részét kell kifizetni.

A bírálati díj minden induló költséget tartalmaz, egyéb díj a hitelszerződés megkötését megelőzően, illetve a hitelkeret rendelkezésre bocsátásakor nincs.

A hitel futamideje alatt a ténylegesen kihasznált kölcsönösszeg után naptári negyedévente kamattámogatással csökkentett ügyleti kamat, illetve kezelési költség megfizetése esedékes. Agrár Széchenyi Kártya esetén rendelkezésre tartási jutalék nem kerül felszámításra.

A hitel valamennyi költségét és díját részletesen az Agrár Széchenyi Kártya kondíciós listája tartalmazza, amely a mindenkor hatályos Agrár Széchenyi Kártya Üzletszabályzat 7. számú melléklete.

A HITEL KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÉKAI

A hitel fő biztosítéka az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása (ezt a hitelszerződés megkötését követően a finanszírozó Bank igényli, a vállalkozásnak ennek kapcsán nincs külön teendője).

Kötelező biztosíték továbbá (az Üzletszabályzat szerinti feltételeknek megfelelő) nagykorú magánszemély(ek) készfizető kezességvállalása.

Tárgyi biztosíték 25-50 millió forint között opcionális, 50 millió forint feletti hitelösszeg esetén egyéb fedezet (pl. ingatlan, ingóság) bevonása is szükséges.

AGRÁR SZÉCHENYI
BERUHÁZÁSI HITEL MAX+

Széles körben felhasználható agrár beruházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre. A hitel elősegíti az agrár vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását, így különösen a meglevő kapacitások bővítését, új kapacitások kiépítésének, valamint energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő „Zöld” fejlesztések finanszírozását.

A hitel segítségével megvalósítható lehetséges hitelcélok például: immateriális javak beszerzése, ingatlan építése, vásárlása, - beleértve a termőföld vásárlást – fejlesztése, ültetvény telepítése, új vagy használt gép, berendezés, feltételeknek megfelelő kis- és nagyhaszon gépjárművek (vontatmányaik) beszerzése, egyéb tárgyi eszköz beszerzése, fejlesztése tenyészállat beszerzése, tulajdonrész (üzletrész) vásárlása, energiahatékonyabb gépek, berendezések, technológiák vásárlása, cseréje, megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló fejlesztések finanszírozása.

Amennyiben a beruházás mezőgazdasági termeléshez vagy erdőgazdálkodáshoz kapcsolódik (tehát amennyiben a hitelcél szerinti TEÁOR 011-015 vagy 02), akkor a hitel fenti hitelcélokon belül kizárólag az Üzletszabályzatban meghatározott korlátozottabb hitelcélokra igényelhető.

ELŐNYEI

  • széles körben alkalmas agrár beruházási célok megvalósítására,
  • kiemelt mértékű állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díjtámogatás csökkenti a vállalkozások által fizetendő hiteldíjat,
  • akár 500 millió forint hitelösszeg is igényelhető, max. 10 éves futamidőre,
  • a hitel az ország több mint 100 pontján igényelhető.

IGÉNYLÉSI FELTÉTELEK

Minden olyan kkv igényelheti, amelynek

SAJÁT ERŐ

A vállalkozásnak rendelkeznie kell a beruházás költsége min. 10 %-ának megfelelő saját erővel.

HITELÖSSZEG

min. 1 millió – max. 500 millió forint

(Az adható hitelösszegre vonatkozó korlátokat lsd. az Üzletszabályzatában .)

A HITEL FUTAMIDEJE

min 13, max. 120 hónap

A HITEL TÖRLESZTÉSE

A hitel törlesztésének megkezdésére a türelmi időt (maximum 24 hónap) követően kerül sor

KAMAT ÉS KÖLTSÉGEK

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+-hoz biztosított állami kamattámogatásnak köszönhetően a vállalkozás által fizetendő nettó ügyleti kamat fix 5%/év.

Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ -hoz biztosított kezelési költségtámogatásnak köszönhetően a vállalkozás által a hitel futamideje alatt fizetendő nettó kezelési költség fix 0%/év.

A hitel valamennyi költségét és díját részletesen a Széchenyi Újraindítási Beruházási hitel és Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ kondíciós listája tartalmazza, amely a mindenkor hatályos Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzat 13. számú melléklete.

A HITEL BIZTOSÍTÉKAI

A hitel fő biztosítéka az Agrár Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességvállalása és dologi biztosíték, valamint adott esetekben a feltételeknek megfelelő magánszemély készfizető kezességvállalása.

Forrás: KAVOSZ Zrt.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám