Mezőgazdasági termelés

Az áfonyatermesztők számos kihívással néznek szembe. Az ágazat vezetői ezekről fognak beszélni a 11. Nemzetközi Áfonya Konferencián Lengyelországban, melyet 2023. március 9-10.  között tartanak.

Az áfonyaágazatban nehéz túlélni, bár a fogyasztás az utóbbi években drámaian megnőtt e bogyós gyümölcs egészségügyi előnyei miatt, ellenben a termelési költségek és a növekvő verseny állandó kihívást jelentenek a termelők számára világszerte. Sok országban drasztikusan emelkedtek az áfonyatermesztés költségei. Ez a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos minden szempontból bekövetkezett inflációnak köszönhető, mint például az üzemanyag, az energia, a munkaerő, a műtrágya és a növényvédőszerek. E tényezők miatt az áfonyatermesztés költségei nagyon magasak. Például Németországban 1 kg gyümölcs termesztése 3,6-4 euró, Hollandiában 4 euró, Lengyelországban 3 euró, Ukrajnában pedig 1,7-2 euró költséggel jár.

Közép- és Kelet-Európa régióiban, ahol főként északi áfonyafajtákat termesztenek, sok termelőben felmerül a kérdés, hogy mely áfonyafajtákat érdemes termeszteni. A vásárlók kemény és pultálló, valamint nagy és ropogós gyümölcsöket igényelnek. Az ilyen gyümölcsöket a szupermarketek előnyben részesítik, mivel jól eladhatóak és a jó eltarthatóságnak köszönhetően sokáig frissek maradnak.  A kiskereskedelmi láncokat képviselő vásárlók közül sokan jelenleg a prémium gyümölcsökre szavaznak. Hogy miért? A veszteségek minimalizálása, valamint a magas minőség révén a fogyasztók ösztönzése ismételt vásárlásra. Felmerül tehát a kérdés: milyen áfonyafajták felelnek meg a modern kereskedők (és fogyasztók) igényeinek?

A korai fajták közül a "Duke" pótolhatatlan vezető fajta. Rögtön utána a szezont az olyan fajták folytathatják, mint a 'Draper', a 'Valor', a 'Cargo' és a 'Calypso'. Mindegyikre jellemző a nagy, kemény bogyók.  Érdekes újdonságok a 'Megasblue' és a 'Titanium' fajták, valamint a Fall Creek fajtakör 4 új fajtája, amelyek jelenleg Európa különböző régióiban kerülnek értékelésre. Késői fajtaként gyakran választják a 'Last Call'-t, amelynek bogyói a késői szüreti időpont (szeptember) ellenére is jól néznek ki és jó ízűek.

Úgy tűnik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben szükségessé válik az áfonyaültetvények korszerűsítése, hogy korlátozott ráfordítással maximális hozamot biztosítsanak.

Íme néhány javaslat:

  1. Fajtaszerkezet átalakítás. Fogyasztók igényeihez igazodó fajták telepítése. A modern trend elsősorban nagyméretű, vonzó megjelenésű, pultálló és ropogós, kellemes ízű bogyók termesztését jelzi.
  2. Növénytermesztés intenzifikálása. A tendenciák közül az egy termesztési egységre jutó növények számának növekedése a jellemző. Egyes fajtákat 0,7 méterenként ültetnek, miközben a sorok közötti 3 méteres sortávolságot megtartják (ami 4700 növény/ha sűrűséget eredményez). Ez esélyt ad arra, hogy a bokrok teljes hozamát gyorsabban elérjék, így lerövidül a befektetés megtérülési ideje. Hasonló előnyökkel járhat a konténeres termesztés is. Minden növény számára ugyanazok a növekedési feltételek biztosítottak.
  3. Termesztési rendszerek. Számos új, nagy növekedési eréllyel rendelkező és gyors termőre fordulású fajta esetében szükséges a hajtások rögzítésére megoldást találni. Ellenkező esetben erős szél esetén a hajtások letörhetnek. Az sem előnyös, ha a gyümölcsök súlya alatt elfekszenek, mivel ez megnehezíti a betakarítást, valamint nagyobb a kockázata, hogy a gyümölcsöt betegségek támadják meg.
  4. Célszerűnek látszik további óvintézkedéseket alkalmazni az ültetvényeken. Ez vonatkozik az ültetvények fagy, jégeső és eső elleni védelmi rendszereire. Egy gazdaságban az ültetvények legalább egy részét (optimális esetben a felét) védeni kell az eső/jégeső ellen, hogy a termés védelme és az optimális időben történő betakarítás biztosítva legyen.
  5. A szedés hatékonyságának javítása. Ez fajta kérdése, de a vágás módja is befolyásolja. Az intenzíven vágott bokrok, ahol a termés a fiatal hajtásokra és a felső részre koncentrálódik, sokkal könnyebben szüretelhetők, ugyanakkor nagy, kifejlett bogyókat adnak. Viszonylag gyorsan érnek, ami hozzájárul a betakarítási időszak intenzívebbé tételéhez és egyúttal lerövidítéséhez (3-4 szüret). Ha egy munkavállaló több kg-ot gyűjt óránként, többet fog keresni, a következő szezonban is szívesen visszatér. Ez nagy előnyökkel jár a termelő számára: egy tapasztalt alkalmazott sokkal hatékonyabban dolgozik, mint egy kezdő.
  6. Az ültetvény előkészítése gépi betakarítására. Néhány nyugat-európai ültetvényt már felkészítettek gépi betakarításra. Számos fajta, pl. a "Duke", "Draper", "Liberty", "Valor", "Cargo" és "Calypso" esetében lehetőség van rá, hogy a gyümölcsöt kombájnnal betakarítsák, amelyek válogatás után kínálhatók friss fogyasztásra. Másik lehetőség, hogy kézi szedés után a maradék gyümölcsöt szüretelőgéppel leszüretelik és azt a feldolgozó üzemekbe küldik. Legalábbis a jelenleg kínált árak meglehetősen vonzóak az ilyen jellegű gyümölcsök számára.
  7. További megoldások bevezetése a költségek csökkentése érdekében. Jó példa erre a fotovoltaikus panelek telepítése. Nyári használatuk jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé, amely az öntözéshez, a gyümölcsök hűtéséhez vagy a munkavállalók szociális épületeinek fenntartásához szükséges. Az ültetvények esetében a fotovoltaikus panelekből származó legnagyobb energiatermelés időszaka egyidejűleg a legnagyobb energiaigénnyel járó is. Egy ilyen befektetés nagyon gyorsan megtérülhet.

Forrás: freshfruitportal.com

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám