Mezőgazdasági termelés

A legtöbb kertben már virágzik a mandula és pirosbimbós a kajszi. A jövőhéten már a virágfertőző moníliáról is írnom kell! A gyümölcsfák és bokrok többségén még el lehet végezni a lemosó permetezést. Ellenben viharos szélben nem lehet permetezni és a hét közepére igért esők is leállítanák a munkákat. Két hasznos programot ajánlok Önöknek.

Megjelent a növényvédősök „szent könyve” a 2023. évi Engedélyezett növényvédőszerek és termésnövelő anyagok jegyzéke, melyben tájékozódhatnak a készítményekről, a névváltozataikról, a felhasználásukról és a védőeszközökről. A 3. fejezetben a termesztett növényeink főbb károsítóit és az ellenük engedélyezett növényvédő szereket láthatják. A 711. oldalon pedig az egyszerű anyagokról olvashatnak. Idén a növényvédőszeres kötet külön is megvásárolható illetve az interneten is megrendelhető. Két éve egy videót is készítettünk a könyvről, a fejezeteiről. A felépítése, a fejezetei azóta sem változtak. A kiadvány megvehető a MATE Budai Campusának a Villányi úti jegyzetboltjában is. Viszont elsősorban a szakmai séta miatt ajánlom a volt „kertészeti egyetem” parkját, a Budai Arborétumot. Érdemes megnézni a biomódszerekkel fenntartott zöldség- és gyógynövényágyásokat, a felső kertrészben pedig a faápolási bemutatót. Például azt a táblát is ott fotóztam, melyen az ágfűrészelési pontokat mutatják be. Ha így fűrészelünk, akkor nem sértjük meg a fa öngyógyító rendszerét, nem alakulnak ki odúk a fatörzsben. A nyitvatartását megtalálják itt.

1. kép: ágfűrészelési pontok

A parkokban, az utcákon még mindig láthatunk olyan idős fákat, melyek odúit betonnal, perlites betonnal vagy purhabbal töltötték ki a kertészek. Ma már más módszerrel próbálják megmenteni az odvas fatörzseket. A fotó Egerben készült a szépen ápolt Érsekkertben. A korhadt részektől megtisztított, majd pl. réztartalmú gombaölővel fertőtlenített odút fentről egy linóleumdarabbal lefedték és alul egy kis kivezető csatornával (zöld műanyag csődarabbal) látták el. Nyíllal jelöltem. Így az esetlegesen bejutó csapadék kifolyik az odúból, nem korhasztja tovább a törzset. Ezt a módszert a házikertekben is alkalmazhatjuk.

2. kép: odúápolás

A háziméhek már nem győzik a beporzás munkáját, más rovarfajok segítségét is igénybe kell vennünk. Többször írtam már a jelentőségükről. Egy nemrégi konferencián hallottam, hogy egy poszméh 200 háziméh munkáját végzi. Nélkülük nem lenne pl. bab, borsó, gyümölcs és étolaj sem a konyhaasztalunkon. Sajnos aggasztóan lecsökkent a számuk. Kínában a kertészek már évek óta ecsettel, tollseprűvel is poroznak, de úgy hallottam, hogy Kaliforniában is próbálgatják a mesterséges beporzást.

Az előző felhívással egy időben helyeztem ki egy arasznyi rovarhotelt az ablakpárkányomra. Néhány szobát már elfoglaltak a bérlők. Látogassanak el az ELTE Füvészkertjébe is, ahol nyár óta megtekinthető a “Nyomozás a beporzók után” című szabadtéri kiállítás. Természetesen a különleges növényeiket, a zöldségeskertjüket, a galambházukat és a felújított pálmaházat is érdemes megnézni. (Ebben fürdött meg először Nemecsek. Most a Viktóriaházban az életnagyságú kerámiaszobra emlékeztet A Pál utcai fiúk hősére.) Nyitvatartás és a kiállítás ismertetője.

Zsigó György, NMNK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése