Mezőgazdasági termelés

A készletek erőteljes csökkenése miatt a német almakészletek a tavalyi szintre csökkentek. A termelők érthető módon magasabb árakat szorgalmaznak a növekvő költségek ellensúlyozására.

A német termelői szervezetek március 1-jén 225 000 tonna almát tartanak raktáron, ami látszólag garantálja a folyamatos ellátást. Ez egyelőre igaz, de a nyári hónapokra túlságosan is szűk lehet a kínálat. A döntő tényező a megváltozott választék, amelyben jelenleg nagy az Elstar kínálat, míg a júniustól augusztusig tartó időszakot uraló Jonagold fajtakör az előző évhez képest erős, 25%-os készlethiányt mutat.

Mit jelent ez az almapiacra nézve? Az Elstar egyelőre olcsó marad, míg a többi fajta esetén magasabb árfekvéssel kell számolni. Érdekes lesz látni, hogy ez érvényesülhet-e a koncentrált élelmiszer-kiskereskedelemben vagy Németország eltér-e ettől az összességében kedvező tendenciától, amely jellemző az európai piacra. Az európai piacon a Gala kínálata egyre csökken és a mediterrán térség számára fontos Golden készlethiánya máris árimpulzusokat vált ki.

A 2021-es és 2022-es súlyos árveszteségek után a déli félteke valószínűleg kevesebb almát fog exportálni Európába. A délkelet-ázsiai, arab országok és Észak-Amerika nagyobb piacaira helyeződik a hangsúly. A németországi élelmiszer-kiskereskedelem egyértelműen preferálja az EU-ból származó árut, illetve a regionálisat. Ez nagyobb árrést tesz lehetővé az új-zélandi és hasonló, magasabb árú árukhoz képest. A kisebb importnak a német alma eladását is meg kellene lendítenie.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az európai almapiac lassan kilábal a mélypontról. Ez az első lépés az emelkedő árakkal járó fordulat felé. Jelenleg az alma nagyon népszerű a német háztartásokban, ezért az élelmiszer-kiskereskedők a vásárlók becsalogatására használják. Az AMI februári árindexe szerint a fogyasztók 11%-kal alacsonyabb kiskereskedelmi árat fizetnek az almáért, mint egy évvel korábban. A banán, a citrusfélék, a szőlő és különösen a zöldségek a jelenlegi kétszámjegyű infláció mellett kevésbé alkalmasak akciókra.

Forrás: fruchthandel.de

NAK/ Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám