Mezőgazdasági termelés

Az Európai Unióban a tizennyolcadik héten a nehéz bárányár csökkenésnek indult, a könnyű bárányár tekintetében tovább folytatódott az emelkedés. A tizenkilencedik héten azonban már mind a nehéz bárányár, mint pedig a könnyű bárányár csökkent.

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2023. május 7-vel végződő 18. héten 760 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 704,3 euró/100 kg vt. volt.

A nehéz bárányár tekintetében -0,5%-os csökkenés, a könnyű bárányár tekintetében pedig 0,3%-os növekedés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest (17. heti árak: nehéz bárány átlagár 764 euró/100 kg vt., könnyű bárány átlag 702 euró/100 kg vt.).

A 18. héten mind a nehéz bárányár 1,1%-kal magasabb, a könnyű bárányár -5,8%-kal alacsonyabb volt az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva.

Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány ár 3,2%-kal, a könnyű bárány ár pedig 5,6%-kal haladta meg.

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2023. május 14-vel végződő 19. héten 757 euró/100 kg vt., a könnyű bárány átlagára pedig 710,5 euró/100 kg vt. volt.

A nehéz bárányár tekintetében -0,4%-os, a könnyű bárányár tekintetében pedig -0,1%-os csökkenés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest.

A 19. héten a nehéz bárányár 0,7%-kal magasabb, a könnyű bárányár pedig -1,2%-kal alacsonyabbak volt az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva.

Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány ár 2,8%-kal, a könnyű bárány ár pedig 6,7%-kal haladta meg.

 

Nehéz bárányárak alakulása - 18. hét

 

A 18. hétre a nehéz bárány árak tekintetében Írországban és Portugáliában 0,6%-os, Spanyolországban 0,5%-os emelkedés, Szlovéniában -8,0%-os, Horvátországban -2,6%-os, Franciaországban -1,3%-os, Hollandiában -1,0%-os, Olaszországban pedig -0,4%-os mérséklődés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest.

 

A 18. héten a nehéz bárány árak tekintetében Romániára vonatkozóan adat nem áll rendelkezésre.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

 

Nehéz bárányárak alakulása - 19. hét

A 19. hétre a nehéz bárány árak tekintetében Szlovéniában 6,8%-os, Spanyolországban 0,5%-os emelkedés, Hollandiában -1,5%-os, Franciaországban -0,8%-os, Olaszországban -0,2%-os mérséklődés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest.

A 19. héten a nehéz bárány árak tekintetében Horvátországban, Portugáliában és Romániában nem volt változás, Írországra vonatkozóan pedig adat nem áll rendelkezésre.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

 

Nehéz bárányárak alakulása 2022-2023. április

Az Európai Unióban a nehéz bárányárak átlagos értéke 2023 áprilisában 756,17 euró/100 kg vt. volt. (Magyarország tekintetében ez az érték pedig 834,86 euró/100 kg vt. volt.)

Az Európai Unióban a nehéz bárányárak 3,0%-kal voltak magasabbak a 2022-es év hasonló időszakában rögzített értéknél. (Magyarország tekintetében ez az érték 0,7% volt.)

    Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

Nehéz bárány árak alakulása 2021-2023.

 

Könnyű bárányárak alakulása – 18. hét

A könnyű bárány árak tekintetében a 18. héten Bulgáriában 7,5%-os, Olaszországban 1,5%-os, Szlovéniában 0,8%-os, Horvátországban 0,7%-os, Spanyolországban 0,4%-os emelkedés, Portugáliában pedig -4,3%-os mérséklődés volt tapasztalható.

A 18. hétre a könnyű bárányárak tekintetében Görögországra vonatkozóan adat ismételten nem áll rendelkezésre.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

 

Könnyű bárányárak alakulása – 19. hét

 

A könnyű bárány árak tekintetében a 19. héten Szlovéniában 2,2%-os, Spanyolországban 0,5%-os emelkedés, Bulgáriában -7,3%-os, Horvátországban -1,5%-os, Olaszországban -1,0%-os, Görögországban és Portugáliában pedig -0,4%-os csökkenés volt tapasztalható.

Ország-összehasonlítás, forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

 

Könnyű bárányárak alakulása 2022-2023. április

Az Európai Unióban a könnyű bárányárak átlagos értéke 2023 áprilisában 716,44 euró/100 kg vt. volt. (Magyarország tekintetében ez az érték pedig 906,25 euró/100 kg vt. volt.)

Az Európai Unióban a könnyű bárányárak 0,1%-kal voltak magasabbak a 2022-es év hasonló időszakában rögzített értéknél. (Magyarország tekintetében ez az érték 4,3% volt.)

 

Könnyű bárány árak alakulása 2021-2023.

 

Forrás: Európai Bizottság – DG Agri

 

Forrás: European Commission - Price monitoring by sheepmeat sector

NAK / Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám