Mezőgazdasági termelés

Meleg, párás idő – minden gombabetegségnek kedvez!

Meteorológia:

Éjjel 10-12 °C, nappal 25-28 °C meleg van. Eső, záporok, zivatarok csaknem mindenütt előfordultak, szerencsés esetben jég nélkül érkezett csapadék. Egyszerre rövid időn belül nagyobb mennyiség is esik. Rendkívül magas a páratartalom. A következő napokban napi 30 °C körüli maximumok várhatóak, a hétvégén némi lehűlés következik. Csapadékra jövő héten ismét számíthatunk!

1. kép: Jégverés Verpeléten (fotó: Pintér Tamás)

2. kép: jégverés állapotában a fenológia: fürtmegnyúlás (fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz)

 

Fenológia:

Általában fürtmegnyúlás időszaka jellemző, a virágzás várhatóan 10 nap múlva esedékes. Néhol a korai fajtáknál egy-egy virág már kinyílt, de tömegesnek még nem nevezhető.

Érzékeny stádium mind a növény, mind a gombabetegségek szempontjából!

 

Szőlészeti munkák:

A törzstisztítás-hajtásválogatás zajlik. A sorközök művelése, kaszálása rendkívül fontos! A helyi mikroklímát jelentősen befolyásolja, és hatással van a gombabetegségek terjedésére is. A nagy zöldtömeg nehezebben szárad fel, folyamatosan kedvező, párás környezetet biztosít.

 

Gombabetegségek:

Csaknem minden előfordul.

A peronoszpóra primer fertőzése, ahogy azt jeleztük is, május elején csaknem mindenütt bekövetkezhetett. Jeleztük azt is, hogy a hideg idő miatt elhúzódik az inkubációs idő, de a felmelegedéssel ez az idő rohamosan csökken. Mára olyan területeken is megjelent az elsődleges tünet, ahol az elmúlt években nem volt jellemző. Kiemelném Szekszárd, Villány, Mátra, Eger térséget, ahol sokak szerint rég nem látott járvány van kialakulóban. Vannak tőkék, ahol minden levélen megjelent az olajfolt, másutt keresni kell ugyan őket, de jelen vannak és sporulálnak. Vannak olyan területek is, ahol ugyan adottak voltak a feltételek, mégsem tapasztalható tünet – egyelőre. Ennek oka valószínűleg egyedi és helyspecifikus. Néhány órás levélnedvesség-különbség is okozhatja, hogy egyes részeken megjelentek az olajfoltok, másutt nem. Az időjárás rendkívül kedvező a továbbterjedésre, és az előrejelzések szerint épp virágzás idejére akár járvány is kialakulhat.

3. kép: Peronoszpóra Irsai Olivér fajtában (fotó: Pintér Tamás)

4. kép: Peronoszpóra Kékfrankos fajtában (fotó Dr. Mikóczy Nárcisz)

Javasolt hatóanyagok:

  • ditianon + kálium-foszfonát
  • dimetomorf + ametoktradin

 

A lisztharmat tüneteiről is kaptunk hírt, már a konídiumok okozta másodlagos fertőzések jellemzőek. Emellett, ahol tavaly jelentősen felszaporodott szüret után lombon is a gomba, a zászlóshajtások is előbújtak-, innen tömegével képződnek konídiumok és fertőzhetik be a teljes területet.

Javasolt hatóanyagok:

  • fluxapiroxad
  • mefentriflukonazol

 

A botritisz ugyan még kevesebb gondot okoz, de virágzás végén, a pártasapkák lehullásával olyan felület képződik számukra, ahol meg tudnak telepedni.

 

Kártevők:

A kártevők közül a tarka szőlőmoly rajzásdinamikája sok esetben nem fellelhető, alacsony egyedszámban, vagy egyáltalán nem fognak a csapdák, viszont a szőlő levélatka, valamint gubacsatka szokatlanul nagy egyedszámban van jelen egyes területeken. Ott, ahol már jelentős lombfelület károsodik, vagy akár a virágzatot is támadják, feltétlen megfelelő rovarölőszerhez kell folyamodni! Van, ahol levélatkára gyanakodnak, de a permetezés ellenére sem javul a helyzet. Itt érdemes megnézetni a leveleket, lehetséges, hogy nem is az atka szívogatja őket, hanem a szőlőtripsz károsít. Ennek megfelelően válasszunk rovarölő készítményt!

Permetezések:

Van, aki az első kezelésnél tart, de a többség a második permetezést végzi épp.

Fontosnak tartom kiemelni a következőket:

  • integrált személettel végezzük a permetezést is
  • tegyünk meg mindent a páratartalom csökkentése érdekében! (szellős lombfal, tiszta soralj, kaszált/művelt sorköz)
  • rövidítsük a permetezési fordulókat. Ha már tünetet tapasztalunk, az legyen 7-9 nap, ha még nem, akkor 10-12 nap. Ennél több semmiképp sem!
  • a megfelelő készítményt válasszuk mindig az adott helyzethez igazodva
  • a kijuttatás legyen pontos! Ellenőrizzük a szórásképet.
  • gyakran várunk a jobb időjárási körülményekre, de most ne hezitáljunk! Nyilván erős szélben vagy esőben nem ajánlott permetezni, de amint lehet, kezeljük az ültetvényt!
  • borús időben megoldás lehet, ha minden 2. sort kezelünk és visszatérünk a kezeletlen részekre amennyiben nem ered el az eső
  • csapadék után mindig ismételjük meg a kezelést, figyelembe véve a készítmények felszívódási idejét
  • ha szükséges alkalmazzunk kombinációkat

 

További információk, pontos dózismeghatározások és szakmai tanácsok:  defenso.hu

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám