Mezőgazdasági termelés

A LARA-WEB portál a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) informatikai fejlesztése. Az Agrárminisztérium által támogatott LARA-WEB portál létrehozásával az MLOSZ tagszervezetei, az országos lótenyésztő egyesületek, a magyar lótenyésztők és minden, a lovak iránt érdeklődő ember számára olyan új információs portált jött létre, amely hiteles adatokkal segíti a tenyésztési szakmai döntéseket, promótálja a Magyarországon tenyésztett lófajtákat és tenyésztő szervezeteiket, továbbá ma még fel nem mérhető kapcsolatteremtési lehetőségeket nyit a lovak értékesítésének területén.

A LARA-WEB portál messze túlmutat egy általános honlap lehetőségein: a szükséges alaptartalmak mellett hiteles lóadatokhoz, pedigrékhez, egyedi, kereskedelmi és tenyésztésszervezési online szolgáltatásokhoz, szakmai tudástárhoz is hozzáférhetnek majd a felhasználók.

A LARA-WEB elnevezésben a „LARA”, a Lótenyésztési Adatszinkronizációs Rendszer és Adatbázis névből eredő mozaikszó, a LARA-WEB pedig értelemszerűen a LARA rendszer webes kiterjesztése.

A LARA adattartalma a NÉBIH által üzemeltetett országos központi lótenyésztési adatbázisból (OLIR) ered, amelyet az MLOSZ és más elismert lótenyésztő szervezetek a nap-mint-nap felvett lóadatokkal folyamatosan feltöltenek.  Ez a sokszázezer ló adatait tartalmazó központi adatbázis a külső felhasználók számára eddig nem volt elérhető, de a LARA-WEB informatikai rendszer minden érdeklődő számára megnyitotta a betekintés lehetőségét.

A LARA-WEB egy olyan különleges, mondhatni nemzetközi szinten is egyedülálló portál, amely a hiteles központi lóadatbázisból szinkronizált lóadatokat és egyéb kapcsolódó adatokat folyamatosan képes „on the fly” elérni, nemcsak egy-egy lófajta, hanem minden, az MLOSZ tagszervezetei által kezelt hazai lófajta vonatkozásában. Vagyis a portálon az érdeklődők kedvükre böngészhetnek a lovak között, és az elért adatok az állami nyilvántartással megegyezők lesznek.

A LARA-WEB portál üzembe helyezése két ütemben történik. Első körben a publikum csak az ingyenesen elérhető tartalommal találkozhat majd, az emelt szintű, díjfizetést igénylő tartalmat a későbbiekben teszik elérhetővé- írja a MLOSZ.

NAK / Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám