Mezőgazdasági termelés

Rég nem látott peronoszpórajárvány alakult ki.

Előző bejelentkezésben ezt írtuk: „Rég nem látott járvány van kialakulóban!” – nos, egy hét alatt megtapasztaltuk, hogy sajnos a jóslás – amit szakmai alapokra helyeztünk – bekövetkezett.

Időjárás:

Eső-eső-eső. Ha el is áll, gyakorlatilag akkora a páratartalom, hogy folyamatos a levél nedvesség-borítottsága. A csapadék néhol zápor, zivatar – jégeső – formájában érkezik, másutt kitartóan, folyamatosan esik. Mennyisége változó: 5-70 mm közötti az elmúlt 7 napban. A Dunántúl, ezen belül is DNy és ÉNy részein és ÉK-Magyarországon az átlag sokszorosa leesett az elmúlt időszakban. A hőmérséklet felmegy 20-22 C°-ra nappal, ami magas páratartalmat okoz.   

Fenológia:

Virágzás kezdete.

Gombabetegségek:

Ismét a peronoszpórával kezdjük.

Érdekes helyzet alakult ki. Vannak területek, amik kezeletlenek, vagy csak 1 kontakt védelmet kaptak eddig – mégis tünetmentesek. Másutt a permetezések ellenére is csúnya fertőzést mutatnak. Levélen olajfoltok, fonákon sporuláció, fertőzött fürtök… Ennek oka a csapadék eloszlása, levélnedvesség időtartamának különbsége, valamint fajta érzékenysége és a terület adottságai közti eltérés. De, mégis hogy lehet ez? Hiszen évek óta nem volt komoly fertőzés Magyarországon. Viszont olyan tavasz- nyárelő is régen volt már, mint az idén. Gyakorlatilag folyamatosan esik az eső, nedves a lomb, páradús a levegő. Igaz, az Alföldön jóval kevesebb csapadék esik, mint az ország többi részén – ez a fertőzéseket is nyilván befolyásolja. Még két tábla között is lehet különbség ugyanazon fajta esetében is. És ahol megtörtént a fertőzés, ott rendkívül nagy gyakorisággal fordul elő. Erre a legtöbb helyen május 14-17 között 100%-ban megvolt az esély! Tavaly ősszel lehetett találkozni tünetekkel, amik nem voltak zavaróak, de oospórák képződtek. A tél csapadékos volt, a spórák nem száradtak ki és volt elég nedvesség, amivel a lombozatra kerülhettek. Amit most látunk, valószínűleg még a primer fertőzés következménye. Az, hogy később jelent meg fürtön, természetes, hiszen ott hosszabb a lappangási idő. Ha volt védelem május 16. előtt, akár egyszerű kontakt készítménnyel is, az elegendő lehetett ahhoz, hogy ne történjen meg a fertőzés. Általában azonban május 19-20-án kezdtük a permetezéseket. A legfőbb feladat ebben a stádiumban blokkolni a betegséget és megakadályozni a tovább terjedését! Ha nincs megfelelő védelem, a tünetek gyakorisága rohamosan fokozódni fog és utána már nagyon nehezen lehet megállítani a betegséget! Gazdasági kárral is kell számolni már most.

Az pedig, akinél még nincs tünet egyrészt örüljön, másrészt nagyon figyeljen oda és kontakt-felszívódó kombinációkkal védje meg a szőlőjét. Most nem lehet lazítani. A permetezéseket 7-10 naponta ismételjük meg! Tartsuk tisztán a sorközt, a hajtásválogatást körültekintően végezzük el. AMIKOR TUDJUK.

Javasolt hatóanyagok:

 • ditianon + kálium-foszfonát
 • dimetomorf + ametoktradin

Peronoszpóra virágzaton és levélen – Tata, Látó-hegy, Sauvignon blanc 2023.06.08.

Fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz

LISZTHARMAT

Hajlamosak vagyunk most csak a peronoszpórára koncentrálni. De megtanultuk már: a „lisztharmat soha nem alszik”. Kevés helyről érkezett jelzés lisztharmat tünetekről, és azt gondolhatnánk, hogy esőben nincs ok az aggodalomra. Ha megnézzük a Kaliforniai modellt, akkor világosan látható, hogy amint kisüt a Nap – és néha azért látjuk -, akkor azonnal 100% a fertőzésveszély! Tehát továbbra is szükséges a fokozott figyelem és a megfelelő védelem!

Javasolt hatóanyagok:

 • fluxapiroxad
 • mefentriflukonazol

FEKETEROTHADÁS

Tünetei már mindenütt láthatóak a levélen. A barna foltok fekete szegéllyel, benne a piknídiumokkal jelzik, hogy oda kell figyelni erre a betegségre is. Gyakorisága rendkívül változó. Érdemes olyan készítményt használni, ami kellő védelmet nyújt ellene is.

Javasolt hatóanyagok:

 • mefentriflukonazol

BOTRITISZ

A virágzás során a pártasapkák lehullásának helyén azonnal támad a botritisz. Az időjárási körülmények a legkedvezőbbek számára. Vegyük komolyan most a védelmet ellene is!

Javasolt hatóanyagok:

 • pirimetanil

Kártevők

Az atka fertőzések alól általában kinőttek az ültetvények. Tarka szőlőmoly csapdák alig fognak imágót.

Összességében nehéz növényvédelmi helyzet alakult ki több területen. A peronoszpóra, botritisz, lisztharmat és a feketerothadás veszélye egyszerre áll fenn. Figyeljünk nagyon, járjuk az ültetvényeket, rövidítsük a permetezések közti időszakot. Használjunk kombinációkat. Ha nedves a lomb, várjuk meg míg felszárad, vagy csak levegővel menjünk végig rajta a permetezés előtt. Ne várjunk a kezeléssel! Akkor is, ha nem jó a talaj, ha „lóg az eső lába”, ha nem tudtuk még befűzni a hajtásokat és néhány odavész.

További információk, pontos dózismeghatározások és szakmai tanácsok: www.defenso.hu

NAK / Katona Petra

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám