Mezőgazdasági termelés

A legtöbb termelő országban javában zajlik az ipari paradicsom betakarítása. A szélsőséges időjárási viszonyok az idei évben is kihívások elé állítják a termelőket, de összeségében megfelelő termésminőségről számolnak be a különböző termelő országok.

OLASZORSZÁG

Északon az OI Nord 31. heti jelentése szerint augusztus 6-ig 578 000 tonnát dolgoztak fel, 4,99%-os átlagos brix-értékkel. A gyárak a múlt héten teljes kapacitással működtek, így augusztus közepére megfelelő mennyiségű betakarított terméssel számoltak. A minőség a jégesővel érintett területek betakarítása után visszaállt a normális szintre. A mai napig nincs változás az előrejelzésben. Délen a gyárak teljes kapacitással működnek. Campania augusztus végéig szüretel, Puglia pedig most jó mennyiséggel dolgozhat. A korai paradicsomtermés hektáronként alacsonyabb volt, de most már jobb a helyzet. A tavalyi évhez képest egy hét késésről beszélhetünk a betakarítás tekintetében.

PORTUGÁLIA

Az elmúlt két hétben nagyon magas volt a hőmérséklet, néhány nagyon forró, 40-43°C-os napot követően körülbelül négy 37-38°C-os nap következett. Most 30°C körülire csökkent a hőmérséklet. Sok helyen nagy szél tapasztalható, és az éjszakai hőmérséklet 19-18°C, ami kedvező. Eddig a termés a tervezett ütemterv szerint halad, a mennyiség mintegy 40%-át már betakarították, de a magas hőmérséklet hatásait még nem sikerült teljes mértékben felmérni.

SPANYOLORSZÁG

A szüret jól és gyorsan halad, a betakarítás mintegy a 40%-nál tart. Az elmúlt napok hőhulláma felgyorsította az érést és nyomást gyakorolt a minőségre; ez a kései paradicsom esetében is okozhat még némi problémát. Időközben északon is megkezdődött a betakarítás.

FRANCIAORSZÁG

Augusztus közepére közel 40 000 tonna paradicsomot szállítottak le, tehát a teljes mennyiség közel 25 %-át. A hozamok és a minőség egyelőre jónak mondható. Az átlagos brix 5 körül van.

GÖRÖGORSZÁG

A betakarítás jól halad, és a termés mintegy 45%-át már betakarították délen, 30%-át pedig az ország közép és-északi részén (összesen a teljes termés kb. 35%-át). A gyümölcs minősége jó, a brix értéke kissé meghaladja a tavalyi szintet. Az időjárás optimálisnak mondható. Az előrejelzés továbbra is 430 000 tonna.

MAGYARORSZÁG

A teljes éves előrejelzés továbbra is 100 000 tonna. Az elmúlt hét hideg időjárása további késedelmet okozott a feldolgozás megkezdésében. Így az eredetileg tervezett augusztus 14. helyett a betakarítás megkezdése csúszik.

TUNÉZIA

Az országot, amely amúgy is vízhiányos volt, márciusban jelentős csapadékhiány sújtotta, ami a vetési időszakkal egybeesett, ez súlyosbította a helyzetet. A szokásosnál enyhébb időjárás miatt azonban májusban kivételesen sok csapadék hullott. Ez az új vízhelyzet lehetővé tette, hogy a beültetett terület további 600 hektárral növekedjen. Mindazonáltal a július második hetétől kezdődő hőhullámok felgyorsították az érési folyamatot, különösen a középső és déli régiókban, ami a betakarítás ütemének felgyorsulását, majd a napi feldolgozási arány növekedését eredményezte, így július végén összesen mintegy 550 000 tonna friss paradicsomot dolgoztak fel. Mostanra a szezon paradicsomfeldolgozása majdnem véget ért, és az összesen 18 üzemből már csupán 5-ben folytatódik, a napi mennyiség folyamatos csökkenésével.

TÖRÖKORSZÁG

Az időjárás megfelelő. A déli és az északi terület közötti lassulás után az északi terület lassan felgyorsul, és várhatóan körülbelül 5 nap múlva éri el a csúcsot, majd ezt követően egy nagyon zsúfolt 20-25 nap következik.

EGYIPTOM

A hőhullám számos kihívást jelentett a jelenlegi termés számára, ami várhatóan jelentősen befolyásolhatja a terméshozamot.

IRÁN

Délen már befejeződött a betakarítás, így jelenleg északon folytatódik. A feldolgozók teljes kapacitással dolgoznak. A termés ígéretesnek tűnik, jó minőségűnek mondható, különös tekintettel arra, hogy a késő tavaszi áradások miatt nagyfokú volt a gombás fertőzés, valamint az elmúlt hetek magas, 40-45 °C-os hőmérséklete miatt terméségés is tapasztalható volt. A betakarított termésmennyiség hasonló lesz a tavalyihoz.

OROSZORSZÁG

Augusztus 17-én Oroszországban már minden gyár beindult, és néhány már teljes kapacitással működik. Asztrahánban egyes területeken 10 nappal korábban betakarítják a termést, mivel az elmúlt hónap nagyon magas hőmérsékletei felgyorsították az érést. KBR-ben egy hét késés van a normál terméshez képest. A hőmérséklet mostanra visszatért a normális szintre: nappal 30-36 °C van, éjszaka pedig 19-20 °C-ra csökken. Most már nincs gond a betegségekkel, a minőség átlagos, a brix 4,85 megfelelő színezettséggel.

BRAZÍLIA

A termés rendben van, és a júliusi számok a gyárak által átvett mennyiségek kismértékű csökkenését jelzik. Túl korai azonban még megmondani, hogy ez tendencia, vagy ezek még csak az első számok.

KALIFORNIA

A déli terméshozamok továbbra is a szerződés szerinti vagy azt meghaladó szinten teljesítenek, míg minőségben történelmi átlagok alatt teljesítenek. Az állam északi része nagyon jól felfuttatta a termelést, és az ágazat egésze a feldolgozói kapacitás határán van. Az időjárás kissé szórványos volt, néhány szélsőségesen meleg nappal, majd az év ezen időszakában szokásosnak megfelelő vagy az alatti hőmérsékletű időszakokkal.

KANADA

Jelentős mennyiségű eső esett, ami némi gombás betegség nyomást eredményezett. Összességében a termés a szezonban tapasztalt időjárási kihívások ellenére rendben van. A betakarítás a múlt héten kezdődött el.

JAPÁN

A hőmérséklet országszerte magasabb volt a szokásosnál, és egyes régiókban heves esőzések és aszályos időszakok voltak tapasztalhatók, de összességében a növekedés és a betakarítás zökkenőmentesen halad.

DÉL-AFRIKA

Dél-Afrikában idén 2 630 hektárnyi az ipari paradicsom termésterülete. A hűvösebb hőmérsékleti viszonyok és némi fagy lassította a téli termés betakarításának ütemét, de a teljes terméshozamban nem okozott súlyos károkat. Jelenleg a teljes termés mintegy 92%-át már leszállították. A teljes termésmennyiséget most 160 000 tonnás termésmennyiségre prognosztizálják.

NAK / Katona Petra

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám