Mezőgazdasági termelés

Ahogy a déli féltekén megkezdődik a csemegeszőlőszezon, a globális csemegeszőlő piac érdekes szezon elé néz.

Hollandiában a csemegeszőlő ellátás a dél-európai országokban a hőség okozta problémák miatt kihívásokkal néz szembe, ami a jó minőségű gyümölcs elérhetőségének jelentős csökkenéséhez vezet. A kereslet azonban továbbra is magas, így a megfelelő minőségű gyümölcs 30-40%-os csökkenése ellenére viszonylag stabil a piac. Németországban ezzel ellentétes forgatókönyv tapasztalható, ahol a csemegeszőlő fajták kibővült választéka kielégíti a fogyasztói igényeket. A gazdag csemegeszőlő terméséről ismert Olaszország kedvezőtlen időjárási körülmények és betegségek miatt jelentős - a korábbi évekhez képest akár 30%-kal alacsonyabb - terméscsökkenéssel küzd. A termelés csökkenése ellenére a piaci dinamika stabilizálta az árakat, ami pozitív kilátásokat kínál a termelők számára. Spanyolországban a csemegeszőlő szüretet eddig nem befolyásolták a hőhullámok és a szokásosnál kisebb versenyt jelent az Olaszországból és Egyiptomból érkező termés. Portugália kiemelkedik erős export lehetőségekkel, a csemegeszőlő export várhatóan 40%-kal fog növekedni. A korai szüret, a melegebb időjárás és a növekvő kereslet hozzájárult az ígéretes szezonhoz. Dél-Afrika a kedvező téli körülményeket követően gyümölcsöző csemegeszőlő szezonra számít, bár az egyiptomi csemegeszőlő importban minőségi aggályok merültek fel. Észak-Amerika csemegeszőlő ellátása, különösen Kaliforniában, csúcsponton van, a kiskereskedők kihasználják ezt a minőségi időszakot. Peruban az olyan kihívások ellenére, mint az időjárási anomáliák és a szállítási zavarok, az ország vezető csemegeszőlő exportőrré vált. Az új piacokon, például Japánban való terjeszkedés az ágazat rugalmasságát és alkalmazkodóképességét jelzi.

Hollandia

A dél-európai országokban tapasztalható hőség érezteti hatását a csemegeszőlő piacon, így az olasz csemegeszőlő esetében is. "A hőség miatt sok az égett és a gyengébb minőségű gyümölcs a piacon. A jó minőségű csemegeszőlő kínálata 30-40%-kal alacsonyabb, mint tavaly. Így elég sok olyan gyümölcs kerül a piacra, amely nem alkalmas a szupermarketek vagy a minőségibb termékeket kereső vásárlók számára" - állította egy holland importőr. "Lassan érkezik az utolsó Victoria szállítmány, aztán áttérünk az olasz csemegeszőlőre, ez a szezon akár november végéig is eltarthat. A kereslet is sokkal nagyobb, mint tavaly. A 35%-kal kevesebb csemegeszőlő szintén nem okoz még pánikot a piacon. Az Italia magnélküli csemegeszőlő ára 4,5 kg-ért 12 euró körül van. A Victoria és a Palieri fajták 2 euró körül érhetőek el kilogrammonként."

Németország

A csemegeszőlő fajták igen széles választéka található a német piacon, mivel a kínálat ismét nőtt. Különösen az olasz tételek erősödtek: az Italia és a Palieri fajták jelenléte nyilvánvalóan nőtt, míg a Black Magic és a Victoria teret veszítettek. Általánosságban elmondható, hogy a kereslet nagyon kielégítő volt. Eközben a spanyol, francia és egyiptomi tételek szortiment bővítésként voltak jelen a piacon. Az első török Sultana szállítmány is megérkezett a német kereskedelembe. A kereslet meglehetősen pozitív volt, különösen a magnélküli csemegeszőlő volt a legnépszerűbb. Összességében a törökországi hőhullám miatt a kereskedők jelentős termés- és mennyiségi veszteségekkel számolnak.

Franciaország

A francia csemegeszőlő szezon most kezdődött. A Muscat fajta vezeti a szezont, amely idén kiváló minőséget és mennyiséget hozott. A délnyugat-franciaországi Moissac-ból származó Chasselas (Saszla) a tervezettnél valamivel korábban érik. Általánosságban a 2023-as szezont illetően "a termelők nagyon optimisták a minőséget illetően: ez egy jó szezon lesz" - mondta egy piaci szereplő. Az olasz Italia fajta jelenleg szintén a francia piacon van. Ami a kereskedelmet illeti, a keresletet illetően vannak kisebb aggodalmak, a szakemberek remélik, hogy a piac jobb lesz, mint a csonthéjasoké.

Olaszország

A szicíliai csemegeszőlő szezon félidőnél tart. A 2023-as szezon szokatlan volt, különösen a termelés szempontjából: a szokásosnál mintegy két héttel később kezdődött. Általában májusban kezdődik az üvegházi termeléssel és decemberben ér véget a kései fajtákkal. Idén azonban nagy a kockázata, hogy a termelés még az ősz vége előtt véget ér és legalább 30%-kal csökken. Ez minden bizonnyal alul becsült érték a tavalyi év azonos időszakához képest. A tendencia a többi fajtánál is hasonló lesz. Ha a tavalyi év a magas termésmennyiség és a nem túl jó minőség éve volt, akkor az idei a fiziológiai pihenés éve volt a növények számára, amelyek két évnyi aszálytól és magas hőmérséklettől szenvedtek, valamint kevesebb gyümölcsöt termeltek. Ezenkívül néhány parcellán, különösen azokon, amelyek nem voltak lefedve, a májusi és júniusi esőzések miatt lisztharmat fertőzés lépett fel, ami további hiányt okozott. Az első fázisban a piacot károsította a korai szüret, ami a gyümölcs értékét is befolyásolta. Ezt követően, mivel az ültetvényeken nem volt gyümölcs, a piac az ár tekintetében is kiegyensúlyozódott. A jelenlegi szezonban az árak sokkal jobbak, mint tavaly, az átlagos termelői árak 1,00 és 1,10 €/kg között mozognak, néhány esetben ennél magasabbak. A fogyasztás azonban eddig alacsony volt. Szerencsére ezt ellensúlyozza a termékhiány, ami egyensúlyban tartja az árakat. Az apuliai csemegeszőlő 2023-as szezonjában a lisztharmat terjedése miatt a termelés mintegy 30%-os visszaesése várható, ami a termelési költségek legalább 20-30%-os növekedését vonja maga után. A jelenlegi szezont azonban az teszi szokatlanná, hogy a magnélküli fajták értékesítési árai nem kielégítőek, pedig a magnélküli csemegeszőlő vásárlási szokásainak európai szintű változása miatt magasabbra számítottak. Az egyik termelő így számolt be az eddigi helyzetről: "Míg tavaly a Victoria csemegeszőlőt 0,60-0,70 €/kg áron adták el helyben, idén akár 1,20 €/kg-os csúcsárakat is elértek. A magnélküli fajtákat 1,00 €/kg alatti áron jegyzik. Ez egy bizarr kereskedelmi helyzet, amely zavart okoz és elgondolkodtató". Apuliában az elmúlt két évben a magvas csemegeszőlő fajták ültetvényeinek nem kevesebb, mint 50%-át kivágták, ami a régóta várt és nagyon szükséges fajtaújítást eredményezte. A jelenlegi szezonban tehát kétszeresen csökkent a termelés: egyrészt a kedvezőtlen időjárási viszonyok, másrészt a tavalyi kivágások miatt, ami váratlan hiányt okozott a kínálati oldalon, így az árak emelkedését eredményezte. A Red Globe megerősíti pozícióját a csemegeszőlészeti ágazatban. Bár nem magnélküli fajtáról van szó, mégis nemzetközi csemegeszőlő fajta, amelyet világszerte jól ismernek és értékelnek. Könnyen termeszthető, ami szintén előny. A szezon ígéretesnek tűnik a fajta számára, a jelenlegi eladási árak háromszor magasabbak, mint tavaly.

Spanyolország

A spanyol csemegeszőlő szezon mintegy 12 nappal a tervezettnél korábban kezdődött június végén a legkorábbi fajtákkal. A termést egyelőre nem érintik a hőhullámok. A nemzetközi piacokon jó a kereslet, valamint az olasz konkurencia még nem igazán érzékelhető a szüret késése miatt. Egyelőre - a tavalyi szezontól eltérően - nagyobb mennyiségek várhatók, a termést 240 000 tonna körülire becsülik, jobb minőségű gyümölcsökkel. Egy murciai termelő és exportőr szerint: "Az értékesítés normálisan alakul és megfelelő a kereslet". Más években az egyiptomi csemegeszőlővel való verseny megnehezítette a dolgokat a szezon elején az alacsony árak miatt, de ebben a szezonban nem ez a helyzet. "Egyiptom nem volt annyira jelen a piacon, a szezonja is előrébb volt, és a szűkösebb mennyiségek a szokásosnál magasabb árakat generáltak, majdnem a spanyol csemegeszőlő áraival azonos szinten." Az elmúlt években Spanyolországban jelentősen nőtt a csemegeszőlő fogyasztás, különösen a magnélküli fajtáké, annak ellenére, hogy Spanyolországban hagyományosan magos csemegeszőlőt fogyasztanak. A spanyol szupermarketek polcaira egész évben csemegeszőlőt szállító importnak köszönhetően e gyümölcs fogyasztása exponenciálisan nőtt. A spanyol piac egyre érdekesebbé válik a magnélküli csemegeszőlő számára. Ami a távoli célállomásokra irányuló exportot illeti, az idei évre jobbak a kilátások, mivel az exportőrök az előző évhez képest rugalmasabb és megfizethetőbb tengeri tranzitforgalommal tudnak számolni. A spanyol exportőrök bíznak abban, hogy sikerül jó szezont folytatniuk az ázsiai piacokon, Kanadában, az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában."

Portugália

Idén a tervezettnél egy héttel korábban kezdődött a szüret a fehér csemegeszőlővel. A portugál piacon a kereslet nagyobb volt, mint tavaly. A Hollandiával, Belgiummal és Angliával folytatott exportszezon két hete kezdődött, jelenleg már Lengyelországot is bevonták. A Midnight Beauty és a Sweet Celebration fajták eddig a sztárok ezeken a piacokon. Idén 40%-os növekedést várnak az exportszámok tekintetében. Portugáliában a tél a szokásosnál kevésbé volt hideg, a tavasz pedig meleg, ami az idei szezon korábbi kezdetét eredményezte. Ez azonban nem befolyásolta drasztikusan a szüretet vagy a csemegeszőlő minőségét.

Dél-Afrika

Hónapokkal a dél-afrikai csemegeszőlő szezon kezdete előtt Limpopo tartományban már rügyeznek az első tőkék. Nyugati-fokföldön a csemegeszőlő termesztők elégedettek a téllel: sok eső és hó esett. Dél-Afrika jelenleg importálja hazai piacára a csemegeszőlőt, méghozzá spanyol fehér magnélküli fajtákat melynek kilogrammonkénti ára 70 dél-afrikai rand (3,5 euró) fölött van. "Az utolsó Crimson Egyiptomból érkezik, a spanyol szezonunk pedig most kezdődött. Túl korai nyilatkozni, még csak fehér magnélküli fajtákat kaptunk, amelyek minősége kissé ingadozó volt. Ellenben várjuk, hogy a spanyol szezon igazán beinduljon a pirossal és a feketével."

Észak-Amerika

A kaliforniai csemegeszőlő a szezon legkedvezőbb időszakához érkezik. "A kiskereskedők agresszív és nagyszabású csemegeszőlő akciókat terveznek, mert a kaliforniai csemegeszőlő ilyenkor ragyog igazán, és a figyelem középpontjában áll" - mondta egy termelő-szállító. "Néhány gyümölcs, mint például a cseresznye, a szezonja végéhez közeledik, így a kiskereskedők felkészültek erre". Míg Kaliforniában május végén kezdődik és januárig tart, a csúcs július közepén kezdődik és december nagy részében tart. Még nem tudni, hogy az elkövetkező időjárási anomáliák, mint például trópusi viharok milyen hatással lesznek a termelésre. "Gyakorlatilag az összes termesztési régióban jelentős mennyiségű eső esett" - mondta, megjegyezve, hogy az eső károsíthatja az érett gyümölcsöt, továbbá egyes termelők megelőző intézkedéseket alkalmaznak termésük védelme érdekében. "Valószínűleg lesz némi hatása, és napokig vagy egy hétig tart, amíg teljes mértékben értékelni tudjuk" - mondta. Ezeknek a készleteknek a kielégítése jó keresletet jelent. "A kiskereskedők azt mondják, hogy a csemegeszőlő eladások emelkedtek" - mondta. Ez az árképzést valamivel jobbá teszi a tavalyinál.

Peru

Peru most zárta le az I. Nemzetközi Csemegeszőlő Kongresszust, a Provid szervezésében, ünnepelve, hogy a 2022-2023-as szezonban 71,4 millió láda (egy láda 8,2 kg) azaz 585,4 millió tonna csemegeszőlő exportjával - 10%-kal több, mint az előző szezonban - az ország lett a világ csemegeszőlő főexportőre a mennyiséget tekintve. Mindezt annak ellenére, hogy különböző tényezők befolyásolták a szezon normális alakulását. Mint a Provid legutóbbi közleményében részletezi, a "La Niña" időjárási jelenség a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékletekkel befolyásolta a szezon kezdetét, késleltetve a szüretet először északon, majd délen. 2022 novemberében a fuvarozók sztrájkja elsősorban Piura régiót érintette, mivel Paita kikötője a leállás napjaiban nem működött. Egy hónappal később, 2022 decemberében (és még 2023 januárjában is), az államcsínyt követő útlezárás elsősorban Ica régiót érintette, ami hatással volt a szezon ütemezésére. A szezon utolsó szakaszában a Yaku ciklon érkezése befolyásolta a szezon utolsó heteinek exportját, akárcsak az "El Niño Costero" időjárási jelenség, amely a késői fajtákat érintette. Ebben az összefüggésben elért eredmények azonban a perui csemegeszőlő ágazat erejét mutatják, amely idén egy új és fontos célországgal bővült: Japánnal. Mely 125 millió potenciális fogyasztóval rendelkező piac, amely a friss csemegeszőlő több mint 17 millió USD értékű potenciális exportőre az egyik ágazati szervezet szerint, amely szerint nagy mennyiségű export várható, mivel Japán jóváhagyta, hogy Peru 26 csemegeszőlő fajtával léphessen be a piacára, ami jóval több, mint amennyit más országok exportálhatnak. Az új szezonra vonatkozó növekedési előrejelzések az "El Nino" lehetséges hatásától függenek.

Forrás: freshplaza.com

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám