Mezőgazdasági termelés

A 2023/24-es gazdasági évben az EU őszibarack és nektarin termelése a becslések szerint 3,6 millió tonna lesz, a spanyol termelés javulása ellensúlyozza az olasz gyenge teljesítményt.

Az EU fő őszibarack és nektarin termelői Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország. A 2023/24-es gazdasági évben a termelés a becslések szerint az előző szezonhoz képest 12%-kal, 3,6 millió tonnára emelkedik. Ez a becsült növekedés elsősorban az EU legnagyobb csonthéjas gyümölcstermelőjének, Spanyolország termelésének várható növekedése miatt lehetséges. A termelőket és a teljes gyümölcságazatot aggasztja az uniós előírások és követelmények jelentős növekedése, nevezetesen a növényegészségügy, a környezetvédelem és a csomagolás, amelyek közvetlen hatással vannak a termelési költségekre. Emellett a magasabb mezőgazdasági ráfordítási költségek és a mezőgazdasági munkaerőhiány továbbra is aggodalomra ad okot a termelők számára az egész EU-ban. Spanyolország a legnagyobb őszibarack- és nektarintermelő és -exportőr, köszönhetően a korai betakarításnak és a nagy terméshozamú fajtáknak. Franciaország és Olaszország a fő importőrök, míg Görögország az EU vezető őszibarack feldolgozója. Más EU tagállamokban, köztük Magyarországon, Portugáliában, Bulgáriában és Lengyelországban korlátozott termelés folyik.

Termőterület

A 2022/23-as gazdasági évben az Eurostat adatai szerint az őszibarack és nektarin termőterülete az EU-ban mintegy 197 000 hektár volt. Az elmúlt években Spanyolország és Olaszország csökkentette a területeit, mivel az őszibaracktermés többlet nyomást gyakorolt a piaci árra, így rossz gazdasági feltételeket eredményezett a termelők számára. Ez a helyzet stabilizálódni látszik, a következő gazdasági évben a terület az előző szezonhoz képest csak 0,5%-kal csökkenhet. Spanyolországban a termesztés a héjas gyümölcsök felé, különösen a mandula irányába tolódik. Emellett az őszibarack és a nektarin esetében termelésnövekedést értek el az új és nagyobb hozamú fajták bevezetésével, amelyek nagyobb változatosságot hoznak a betakarítási időpontok terén is. A 2023/24-es gazdasági évben a termelés a becslések szerint 12%-kal emelkedik az előző szezonhoz képest, 3,6 millió tonna lesz. A legtöbb EU-s termelőnél várható jelentős csökkenés a termelésben, az előrejelzések szerint ezt ellensúlyozza a legnagyobb uniós termelő, Spanyolország erőteljes növekedése, ahol a termelés várhatóan csaknem 50%-kal emelkedik. A spanyol mezőgazdasági szövetkezetek szerint azonban a 2023-as spanyol csonthéjas gyümölcsök termése a nagyon száraz telet és tavaszt követően a nyár folyamán rendelkezésre álló vízmennyiségtől függ majd. A 2023. évi uniós őszibarack és nektarin árak a spanyol nagy mennyiségű termés miatt továbbra is alacsonyabbak az előző szezonhoz képest. A 2023. év 31. hetében az őszibarack és a nektarin uniós ára 114 €/100 kg volt, ami hasonló a legutóbbi ötéves átlaghoz, de 21%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

A csonthéjas gyümölcsök termelőinek egyik fő gondja, hogy a gyümölcságazatra jelentősen megnövekedett előírások és követelmények vonatkoznak, nevezetesen a növényegészségügy, a környezetvédelem és a csomagolás terén, amelyek közvetlen hatással vannak a termelési költségekre, és befolyásolják az ágazat gazdaságát.

1. grafikon: az EU őszibarack és nektarin termelése (termőterület és mennyiség tekintetében) (forrás: FAS EU)

Spanyolország az EU legnagyobb őszibarack és nektarin termelője. A legfontosabb termelő régiókban (Aragóniában, Katalóniában, Murciában, Extremadurában, Andalúziában és Valenciában) történt terület növekedés hozzájárult a spanyol össztermelés bővüléséhez. Az elmúlt évtizedben hatalmas fajta újításra került sor, újabb, intenzívebb ízű és színű fajtákat ültettek. A hazai túlkínálat azonban nyomást gyakorolt a piaci árra, ezért az elmúlt öt évben a spanyol őszibarack és nektarin ágazat 14%-kal, mintegy 72 000 hektárra csökkentette területét 2022-ben. Emellett spanyol források szerint a termelők fő célja nemcsak a piaci igényekhez, de az új éghajlati viszonyokhoz is alkalmazkodó fajták bevezetése. Spanyolország termelése az EU teljes őszibarack és nektarin termelésének mintegy 40%-át teszi ki, olyan éghajlati adottságok előnyeit élvezi, amelyek lehetővé teszik a korai fajták termesztését és forgalmazását. A spanyol mezőgazdasági szövetkezetek legfrissebb, 2023. májusi becslései alapján a termelés a következő gazdasági évben a 2022-es évhez képest közel 50%-kal, 1,5 millió tonnára emelkedik, visszatérve az átlagos termelési szintre. A 2023. májusában és júniusában bekövetkezett erős esőzések miatt azonban ez az előrejelzés lefelé módosulhat. Kezdetben a hivatalos adatok az előző szezonhoz képest jelentős fellendülést becsültek a főtermelő régiókban, Katalóniában és Aragóniában, valamint Spanyolország egészében. Emellett 2023-ban az időjárási körülmények, az aszály és a vízhiány miatt várhatóan nagy mennyiségű kisebb méretű gyümölcs kerül a feldolgozóiparba. A cukortartalom és a gyümölcs minősége azonban nagyon jó. Spanyolország termelése 2022-ben alig érte el a 900 000 tonnát, ami az elmúlt évtized legalacsonyabb rekordja. Jelentős visszaesés a termőterület csökkenésének és a kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A hideg és az intenzív fagyok 2022. májusában és áprilisában sújtották az ebro-völgyi termőterületeket (Aragónia és Katalónia). Emellett a Földközi-tenger partján fekvő termőterületeket (Murcia és a Valenciai Közösség) is negatívan érintette a májusi túlzott csapadék.

Olaszország az EU második őszibarack és nektarin termelője. Campania, Emilia-Romagna, Szicília, Piemonte és Puglia a fő termelő régiók. A 2023/24-es gazdasági évben a termés az előrejelzések szerint mintegy 925 000 tonna lesz, ami 9%-os csökkenés az előző szezonhoz képest, de 30%-kal elmarad a 2015-19-es átlagtól. Ez elsősorban a csökkenő ültetvénynek és a tavaszi fagynak tudható be, amely Észak-Olaszországban befolyásolta a hozamokat.

Görögország a harmadik legnagyobb őszibarack és nektarin termelő az EU-ban. Az ágazat becslései szerint jelenleg mintegy 45 000 hektáron termesztik e gyümölcsöket. A főtermőterületek közé tartozik Imathia, Pella, Pieria, Kozani Észak-Görögországban, valamint Larissa Közép-Görögországban. A 2023/24-es gazdasági évben a termés az előrejelzések szerint az előző szezonhoz képest változatlan marad, körülbelül 880 000 tonna. 2023. májusában Észak-Görögországban jégverés csökkentette a termést.

Franciaországban a termés a 2023/24-es gazdasági évben várhatóan nem változik 2022-hez képest. A március végi/április eleji fagyok korlátozottan érintettek egyes ültetvényeket. Ami a többi tavaszi gyümölcsöt illeti, a tavasz folyamán a kellemes és száraz időjárás korlátozta a betegségek és a kártevőfertőzések előfordulását. Az ültetvények lassú csökkenése folytatódik a termelők által az elmúlt években tapasztalt rossz gazdasági körülmények és a Sharka vírus okozta kivágások miatt.

A kedvezőtlen időjárási körülmények a 2023-as tavaszi szezonban a fagyokkal és heves esőzésekkel a 2023/24-es gazdasági évben erőteljes visszaesést eredményezhet Bulgáriában, Magyarországon és Lengyelországban. Portugáliában a hőség és az aszályos időjárás nem érintette az őszibarackültetvényeket, amelyek normális vegetatív fejlődést mutattak, az előrejelzések szerint a termés átlagos lesz.

Fogyasztás

Az EU önellátó őszibarack és nektarin tekintetében, amelyek főként frissen kerülnek fogyasztásra. A 2023/24-es gazdasági évben a fogyasztás az EU-ban az előrejelzések szerint bővülni fog, tekintettel a nagyobb uniós belföldi kínálatra és az EU-n belüli turisztikai tevékenység növekedésére. A COVID-19 világjárvány idején egészségügyi okokból bekövetkezett uniós friss gyümölcs fogyasztás fellendülése után azonban a gazdasági válság miatt a gyümölcsfogyasztás nyomás alá került. Az ukrajnai konfliktusból eredő magas uniós inflációs ráta csökkentette a vásárlóerőt, valamint a Freshfel Europe szerint 2022-ben és 2023 elején az EU friss gyümölcs fogyasztásában csökkenés volt tapasztalható. Hasonlóképpen nagyobb mennyiségű feldolgozására számítanak, főként Spanyolországban és Görögországban, a fő gyümölcsfeldolgozó termelőknél, összhangban a nagyobb termeléssel, valamint a spanyol gyümölcsméret várható csökkenése miatt is.

Kereskedelem

Az EU az őszibarack és nektarin nettó exportőre, a kivitel nagymértékben meghaladja a behozatalt. A pozitív kereskedelmi mérleg azonban e gyümölcsök tekintetében tovább csökken, ami az export csökkenésének és a behozatal növekedésének tudható be. A Trade Data Monitor szerint 2022-ben az EU őszibarack és nektarin kereskedelmi mérlege 149 millió dollárt és 84 000 tonnát tett ki, 11%-kal kevesebbet, mint az előző szezonban. Spanyolország az EU vezető őszibarack és nektarin exportőre, valamint a többi uniós tagállam fő gyümölcsszállítója. A 2022/23-as gazdasági évben 125 015 tonna őszibarackot és nektarin került exportra 216 millió dollár értékben. A következő gazdasági évben az export várhatóan növekedni fog, tekintettel a Spanyolországban várható magasabb hozamokra. Az Egyesült Királyság, majd Svájc, Ukrajna, Norvégia és Fehéroroszország az őszibarack és nektarin fő uniós célországa.

2. grafikon: az EU őszibarack és nektarin export célországai (forrás: Trade Data Monitor)

Az EU őszibarack és nektarin behozatala az elmúlt években emelkedő tendenciát mutatott, a 2022/23-as gazdasági évben 41 000 tonnát tett ki. Az import fő származási helyei például: Törökország, Marokkó és Szerbia. A Chiléből vagy Dél-Afrikából származó behozatal főként az EU szezonon kívüli időszakában történik. A behozatalt nagymértékben fedezi az EU-n belüli kereskedelem, főként Spanyolországból. 2023 első félévében Spanyolország EU-ba irányuló exportja a nagyobb belföldi kínálat ellenére 7%-kal csökkent, helyébe 18%-os uniós importnövekedés lépett az EU-n kívüli országokból, főként Törökországból. A termelés várható növekedése miatt az őszibarack és nektarin uniós behozatala várhatóan csökkenni fog a következő gazdasági évben.

3. grafikon: az EU őszibarack és nektarin importja (forrás: Trade Data Monitor)

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám