Mezőgazdasági termelés

Az EU-ba irányuló egyiptomi hagymaexport több mint kétszeresére nőtt a 2022/23-as gazdasági évben, és négyéves csúcsot ért el.

Az exportvolumen ezen jelentős megugrását olyan tényezők együttes hatásának tulajdonították, mint például az EU-ban tapasztalható termelés hiánya és az egyiptomi kedvező gazdasági feltételek. Egyiptom stratégiai elmozdulása a közvetlen uniós fogyasztók irányába kiugró eredményeket hozott, a vezető importőrök között van Olaszország, Szlovénia, Románia és Görögország. Ezek az országok együtt közel 60 ezer tonna egyiptomi vöröshagymát importáltak, ami Egyiptom EU-ba irányuló teljes hagymaexportjának 45%-át teszi ki. A 76%-os éves emelkedés ellenére az EU-n kívüli országokból származó összes uniós hagymaimport elmaradt 2018/19-es szinttől, Egyiptom vezet 33%-kal, amelyet Új-Zéland és Dél-Amerika követ.

A július 22-től június 23-ig tartó időszakban Egyiptom 128 ezer tonna hagymát tudott szállítani az Európai Unió piacára. Ezt szem előtt tartva, Egyiptom EU-ba irányuló éves hagymaexportja az előző három gazdasági évben nem haladta meg a 60 ezer tonnát. Fontos azonban megjegyezni, hogy a jelenlegi mennyiségek még mindig elmaradnak a 2018/19-es évben az EU-ba exportált 165 ezer tonna rekordtól.

Az európai piacokon az egyiptomi hagyma iránti kereslet megugrásának egyik fő hajtóereje az EU hagymatermési kudarca volt az előző nyári szárazság miatt. A helyi gazdálkodók fogyatkozó készletekkel szembesültek, ami arra késztette Egyiptomot, hogy 2023 tavaszán növelje az EU-ba irányuló hagymaexportját. Ezenkívül az egyiptomi font leértékelődése versenyképesebbé tette az egyiptomi termékeket a globális piacon, ami növelte vonzerejét.

Az EU 2022/23-as gazdasági év szezonját a nyári aszály rontotta le, ami hagymahiányhoz és ezt követő áremelkedésekhez vezetett. Lengyelország például jelentős áremelkedésről számolt be az előző év őszén, és 2023 tavaszának végére az árak 2019 óta a legmagasabb szintet érték el.

Hollandia megőrizte pozícióját az egyiptomi hagyma elsődleges importőreként a 2022/23-as évben, főként más országokba történő reexportra használva. Hollandia részesedése azonban az egyiptomi hagymaexport szerkezetében 40%-ra csökkent, ami észrevehető visszaesés az előző évekhez képest, amikor 53%-ról 64%-ra mozgott, és 2021/22-ben elérte a 80%-os csúcsot.

Az EU a világ legnagyobb vöröshagymaimportőre, az EU-n kívüli országokból származó éves import jellemzően 280 ezer tonna és 380 ezer tonna között mozog. 2019-ben az import történelmi csúcsot ért el, 480 ezer tonnát. Ez az import elsősorban tavasszal és kora nyáron történik, amikor az importőrök azokra az országokra összpontosítanak, amelyek éppen most kezdték meg az új hagymatermés betakarítását. Egyiptom és Izrael együttesen az EU-n kívüli országokból származó teljes import 88-96%-át tette ki ebben az időszakban.

Összességében az EU közel 400 ezer tonna hagymát importált az összes EU-n kívüli országból a 2022/23-as évben, ami 76%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, de még mindig elmarad a 2018/19-es évben tapasztalttól, amikor az import elérte az 550 ezer tonnát. Az importhagyma iránti legnagyobb kereslet az EU-ban jellemzően egybeesik az egyiptomi export és a más országokból érkező új termény mennyiségének csúcspontjával.

 

 

Szerbia volt a vezető hagymabeszállító az EU-n kívüli európai országok között 14 300 millió tonnával. A legfontosabb ázsiai exportőrök közé tartozik India 23,8 ezer tonnával és Kína 21,3 millió tonnával. Érdekes módon a közép-ázsiai országok csak 7,3 ezer tonna vöröshagymát exportáltak az EU-ba, ami jelentős visszaesés a 2018/19-es gazdasági évhez képest. Az időjárással kapcsolatos kihívások még azt is eredményezték, hogy például Üzbegisztán nettó hagymaimportőrré vált.

forrás: Tridge

NAK / Katona Petra

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám