Mezőgazdasági termelés

Az EU cseresznye és meggy termelése a 2023/24-es gazdasági évben az előrejelzések szerint 21%-kal, 657 435 tonnára csökken, mivel a főbb termelő országokban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt csökkenés várható.

Terület és termelés

A cseresznye és a meggy tekintetében az EU főtermelői Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Görögország, majd Magyarország, Bulgária és Németország következik. Más EU-tagállamokban, például Franciaországban és Portugáliában, valamint néhány keleti tagállamban is folyik korlátozott termelés. Lengyelország az EU legnagyobb cseresznye és meggy feldolgozója, míg Spanyolország és Görögország a fő exportőrök a korai szezon kezdés miatt, Németország pedig a legnagyobb uniós importőr. Olaszország és Spanyolország a friss cseresznye és meggy legnagyobb fogyasztói.

A következő gazdasági év termelése az előrejelzések szerint 21%-kal, 657 435 millió tonnára csökken, a főbb termelő országokban, Lengyelországban és Olaszországban várható visszaesés miatt. Az EU legtöbb termesztőrégiójában a termelés visszaesését a tavaszi szezonban a virágzást és a gyümölcskötődést befolyásoló kedvezőtlen időjárási körülmények, a fagy és a heves esőzések okozták. Előrejelzések szerint a 2023/24-es gazdasági évben az EU cseresznye és meggy ültetvényeinek becsült területe 165 000 hektár körül marad.

Lengyelország termése az előrejelzések szerint a tavalyinál 20%-kal alacsonyabb, 208 000 tonna lesz, a termőterület pedig változatlanul 35 000 hektár maradt. 2023 első negyedévében a csapadék hozzájárult a jó, sőt helyenként túlzott nedvességhez. A nagyon hideg tavasz és a márciusi, valamint az április első felében bekövetkezett fagyok gátolták a virágzást.

Spanyolország folyamatosan növeli a beültetett területet, különösen Aragóniában, összesen mintegy 29 400 hektárra. A fő termőterületek közé tartozik Aragónia és Extremadura, az ország teljes területének 35%-val és 25%-val. Hivatalos becslések szerint a spanyol termés 109 000 tonna lesz, ami 7%-kal kevesebb, mint az előző szezonban, a 2023. májusában és júniusában bekövetkezett heves esőzések okozta károk miatt, amelyek különösen jelentősek voltak a Jerte-völgyben és Extremadurában.

Olaszország termése az előzetes előrejelzések szerint közel 50%-kal csökken, főként a virágzástól az érésig tartó tartós esőzések miatt, amelyek jelentős gyümölcsrepedéseket okoztak. A minőség várhatóan megfelelő. Puglia, Campania, Veneto, Lazio és Emilia-Romagna a vezető termőterületek. Pugliában, Trentinóban és Alto-Adigében régiókban új ültetvények fordulnak termőre.

 

Görögország következő évi termelése az előrejelzések szerint az előző évhez képest mintegy 20%-kal csökken a betakarítás során lehullott heves esőzések miatt. A minőség várhatóan jó lesz. Pella, Imathia, Kozani (Észak-Görögország) és Larissa, Lamia (Közép-Görögország) a vezető termőterületek.

 

Magyarországon a cseresznye és meggy termelés főként meggyből áll. A meggy termőterülete 15 055 hektár, míg a cseresznyénél 2583 hektárról beszélhetünk. Legnagyobb felületen Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében termesztenek meggyet 4831 hektáron, míg cseresznye tekintetében a legnagyobb területen Heves vármegyében 512 hektáron folyik a termesztés. Az AKI adatai szerint az idei cseresznyetermés mennyisége 11 280 tonna körül alakult, míg a meggyé 85 988 tonna körül.

Bulgáriában a becslések szerint 15%-kal csökken a termelés, mivel az időjárási körülmények nem kedveztek a csonthéjasok fejlődésének. Az április elejéig tartó enyhe téli időjárás jót tett a gyümölcsösöknek, ellenben áprilisban és májusban kihívást jelentett a szokatlanul hideg és csapadékos időjárás, beleértve a fagyokat is. Becslések szerint sok ültetvény maradt betakarítatlanul, így jelentős veszteségek keletkeztek a munkaerőhiány és az alacsony terméshozam miatt a termelési költségeket nem fedező árak miatt, különösen az ország középső és északkeleti részén. Összességében a gyümölcsök mérete kisebb volt és feldolgozásra alkalmasabb. Az ágazat becslése szerint az idei termés nagy része feldolgozásra kerül.

Németországban a cseresznye és meggy termését a 2023/24-es gazdasági évben 45 420 tonnára becsülik. Ez 6,7%-os csökkenés az előző évhez képest és 3,5%-kal marad el a tízéves (2013-2022) átlagtól. A csökkenés nagyrészt a beporzáskor uralkodó kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A csapadékos és hideg tavasz csökkentette a méhek aktivitását a beporzás idején. Ez különösen a korai fajtákat érintette. Emellett a késő tavaszi fagyok délen és nyugaton tovább csökkentették a termést. A cseresznye a becslések szerint 35 560 tonna, a meggy pedig 9 860 tonna. A 2022/23-as gazdasági évben a cseresznye termés 38 471 tonna és a meggy 10 187 tonna volt. A betakarított terület várhatóan mintegy 55 702 hektár a cseresznye esetében, illetve 1554 hektár a meggynél. A cseresznye nagy részét friss fogyasztásra szánják, míg a meggy feldolgozásra kerül. Hivatalos adatok szerint a németországi meggy ültetvények területe csökkenő tendenciát mutat, alacsonyabb versenyképessége miatt.

Franciaországban a 2022. évi jó termést követően kis mértékű csökkenés várható, ellenben így is 20%-kal meghaladja az ötéves átlagot. A májusi esőzések és helyi jégesők károsították a korai fajtákat, fokozódott a rovarkártétel, különösen a Drosophila Suzukii által okozott károk. A téli csapadék hiánya az ország déli régióiban csökkentette a gyümölcsméretet, máshol a gyümölcsök nagyobbak. Az ültetvények területe lassan csökken, mivel a régi gyümölcsösöket nem újítják fel. A termelők az új, betegségeknek ellenálló fajták hiányát, valamint a munkaerőköltségek által vezérelt magas termelési költségeket okolják.

Portugáliában a hivatalos adatok szerint a következő évben a kedvezőtlen időjárási körülmények és az alacsony terméshozam miatt a termelés 50%-kal csökkenhet. A 2023. év eleji súlyos szárazság miatti hideg órák hiánya befolyásolta a virágzást és a gyümölcskötődést, különösen a korai fajtáknál. Emellett a május végi heves esőzések is befolyásolták az érést. Az előző szezonban a termés mintegy 24 000 tonnát tett ki.

1. grafikon: EU cseresznye és meggy termelése (forrás: FAS EU)

 

Fogyasztás

A következő gazdasági évben a fogyasztás, beleértve a feldolgozásra szánt gyümölcsöket is, a termelés hiánya miatt erősen csökkenhet, 682 000 tonna körülire. Németországgal együtt az EU déli országai a friss fogyasztásra szánt gyümölcsök legnagyobb uniós fogyasztói. Az őszibarackhoz és a nektarinhoz hasonlóan az ukrajnai konfliktus miatti magas árak és inflációs ráták negatívan hatnak a gyümölcsfogyasztásra.

A cseresznye szezonális gyümölcs, amelyet frissen fogyasztanak. A meggyet elsősorban a feldolgozóipar használja. A fő meggytermékek: fagyasztott gyümölcs, gyümölcslé sűrítmények, valamint lekvárok és dzsemek. Az olyan országokban, mint Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország és Görögország a belföldi fogyasztás szinte kizárólag frissen történik. Németországban a friss meggy és cseresznye szezonális termékeknek számítanak, a szupermarketekben főként a német értékesítési szezonban (június/július) tartják raktáron. Magyarországon az egy főre jutó friss gyümölcs fogyasztás az uniós átlag alatt van.

 

Kereskedelem

Spanyolország és Görögország nagy mennyiségű EU-n belüli kereskedelmet bonyolítanak. Az EU nettó importőre a cseresznyének és meggynek, amely főként Törökországból származik, az uniós import közel 70%-át teszi ki. További fontos beszállítók Szerbia, Chile és Argentína. Ez utóbbi kettő az északi félteke szezonon kívüli időszakában fontos. A 2022/23-as gazdasági év során az Egyesült Amerikai Államokból származó cseresznye és meggy behozatalának értéke 240 000 USD volt, amelyet elsősorban Spanyolországba szállítottak. Az uniós behozatal nagyrésze Németországba kerül, amely Kína/Hongkong és az Egyesült Államok után a harmadik legnagyobb cseresznye és meggy importőr a világon. A 2022/23-as gazdasági évben a behozatal jelentősen, 29 000 tonnára csökkent, értéke 97 millió USD volt a belföldi kínálat növekedése miatt. A következő évben a várható alacsonyabb termelés miatt a behozatal újra megugorhat.

2. grafikon: az EU cseresznye és meggy import országai (forrás: Trade Data Monitor)

 

Míg a kereskedelem nagy része az EU-n belül zajlik, a cseresznye és meggy fő EU-n kívüli célországai az Egyesült Királyság, Svájc, Fehéroroszország és Ukrajna. Spanyolország a fő exportőr az EU-n belül és az EU-n kívüli piacokra. A jelenlegi gazdasági évben az EU cseresznye és meggy exportja enyhén csökkent, 16 400 tonnát tett ki, 61 millió dollár értékben.

3. grafikon: az EU cseresznye és meggy export célországai (forrás: Trade Data Monitor)

 

Forrás: fas.usda.gov, aki.gov.hu, NAK

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám