Mezőgazdasági termelés

A diótermelés az előrejelzések szerint változatlanul 2,7 millió tonna héjas dió lesz, ami nagyrészt a termelés stagnálásának köszönhető. A legnagyobb termelő Kína, az Egyesült Államok és Chile termelésének növekedése ellensúlyozza az Európai Unió veszteségeit. A világfogyasztás 2,7 millió tonna körüli, a globális export az előrejelzések szerint 6%-kal emelkedik 1,0 millió tonnára, ami nagyrészt az Egyesült Államokból érkező szállítmányoknak köszönhető. A világkészletek várhatóan 4%-kal csökkennek az Egyesült Államok készleteinek enyhe csökkenése miatt.

 Kína

A kedvező termesztési feltételek és a változatlan terület miatt 1,4 millió tonna marad a termelés. Az export várhatóan 3%-kal, 245 000 tonnás rekordmennyiségre emelkedik a Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló szállítások miatt. Az import várhatóan továbbra is szerény, mindössze 15 000 tonna marad, mivel a fogyasztók továbbra is a hazai termést fogyasztják.

Egyesült Államok

Az előrejelzések szerint csak 1%-kal emelkedik a termelés 689 000 tonnára, mivel a magasabb terméshozamok több mint ellensúlyozzák a csökkentett termőterületet (amely 2000/01 óta bővül). A téli időjárás elegendő hideget biztosított, a csapadékos tél és tavasz pedig segített a talaj nedvességtartalmának feltöltésével a kaliforniai dióültetvényekben. Az előrejelzések szerint az export közel 15%-kal 450 000 tonnára emelkedik a nagyobb mennyiségű szállítmányok miatt, amelyek az Európai Unióba, Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe irányultak. A fogyasztás várhatóan továbbra is magas marad 250 000 tonna, a készleteket várhatóan a második egymást követő évben alacsonyabbra prognosztizálják.

Chile

3%-kal emelkedik a termelés az előrejelzések szerint, 198 000 tonnás rekordra a kedvező termesztési körülmények és a termőterületek szerény növekedése miatt. Mivel szinte a teljes termelést a tengerentúli piacokra szánják, a kivitel várhatóan hasonló módon emelkedik az Európai Unió és Törökország stabil keresletének köszönhetően.

EU

Az előrejelzések szerint 8%-kal 150 000 tonnára csökken a termelés, mivel Franciaországban az aszály miatt visszaesett a termés mennyisége, míg Romániában, Spanyolországban és Olaszországban a termelés szinte változatlan marad. Az import várhatóan 11%-kal 300 000 tonnára emelkedik, elsősorban a fellendülő keresletnek köszönhetően.

1. grafikon: a világ diótermelése (forrás: fas.usda.gov)

 

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám