Mezőgazdasági termelés

Jól tárolható, sokoldalú szuperélelmiszer. A zeller kiválóan illik a modern, egészségtudatos étrendbe, hiszen sokféle felhasználásánál fogva gazdagítja, változatossá teszi étrendünket. Frisspiaci termékként a hasznosított növényrésznek megfelelően alapvetően három változatát különböztetjük meg: a fűszerként fogyasztott metélő zellert, illetve a „zellerszárként” ismert halványító-, továbbá a gumós zellert.

A gumós zellert rendkívül változatos módon illeszthetjük be az étrendünkbe, fogyasztható nyersen salátákban, illetve krémlevesekben, ízéletes zöldségköretként pl. répával vagy akár fűszeresen pürésítve, mártásként is. A zellergumó nagy értéke a magas nátriumtartalom, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium is, továbbá gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található. Magas ásványianyag tartalmánál fogva egyrészt kiváló alkotóeleme a diétás-, illetve az általában vitaminszegényebb téli étrendnek. Emellett a zellernek nagyon magas a rosttartalma, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni a szervezetből. A zeller pozitív fogyasztási tendenciát mutató, perspektivikus zöldség, amely iránt folyamatos és stabil az igény, ennél fogva keresleti piaca van.

 1. október 27-én zeller fajtabemutatót és szakmai napot tartottak Bugyin a Novisem BV és a Csizmadi kertészet közös szervezésében.

A rendezvény rendkívül nagy érdeklődés mellett, sok résztvevővel zajlott, a hazai termelési tapasztalatok mellett macedón, szlovák és szerb termelők is beszámoltak a tapasztalataikról. A szakmai nap elsődleges célja három zellerfajta (’Calgary’, ’Alpha’, ’Boston’) bemutatása, illetve az idei év tapasztalatainak a megosztása volt.

Zellertermesztés az EU-ban és Magyarországon

Az EU-ban kb. 6500 hektáron termesztenek zellert, a legnagyobb területen Hollandiában (kb. 2000 ha), Németországban (kb. 1500 ha), Franciaországban (kb. 900 ha) és Lengyelországban (kb. 400 ha).

Magyarországon a területalapú támogatásra bejelentett területek alapján összesen 176 hektáron termesztettek zellert 2023-ban, a két fő termőterület Pest vármegye (88 ha) és Csongrád-Csanád vármegye (66 ha).

Zeller tekintetében nettó importőrök vagyunk, 2022-ben 2019 tonna volt az export, míg a behozatal 2502 tonnát tett ki. Ugyanakkor az ezt megelőző években magasabb volt az import aránya, jellemzően a kiviteli mennyiség kétszeresét importáltunk.

A zellergumókat késő ősszel, október-novemberben takarítják be, ezt követően 0,5C-on, 98%-os páratartalom mellet tárolják ömlesztve faládákban. Természetesen közvetlenül a betakarítás után is értékesítik friss termékként, ekkor azonban meglehetősen alacsony a gumók kilós ára, így a jövedelmező értékesítés érdekében mindenképpen tárolni szükséges, hiszen a legmagasabb bevétellel április-májusban lehet értékesíteni.

Fajtaelőállítás: nemesítés és vetőmag

A zeller esetében üzemi termesztésre egyre inkább hibrid zellerfajtákat forgalmaznak, ezek a konstans fajtáknál számottevően jobban teljesítenek forma, hozam, uniformitás, illetve lombszerkezet tekintetében. Ennek megfelelően egyre elterjedtebbek a hibrid zellerfajták, Nyugat-Európában szinte kizárólag ezeket használják. Ugyanakkor a konstans fajtákhoz képest – sok más nagy teljesítményű hibrid vetőmaghoz hasonlóan – a hibrid zellerfajták kevésbé tolerálják a technológiai hiányosságokat, így legjobb eredmény érdekében az optimalizált termesztéstechnológiának is meghatározó szerepe van.

A gumós zeller esetében a fő nemesítési célok a kerek, üregek nélküli gumó, amelynek súlya 1-1,2 kg között mozog. A fajtaelőállítás során évente mintegy 2500 keresztezést végeznek, ebből egy sikeres fajtajelölt kinyerése jó aránynak számít. A vetőmag-előállítás Dánia, Hollandia, Franciaország és Olaszország tengerpart közeli, kiegyenlített klímájú területein zajlik. A termesztők vetőmagfelhasználása egyértelműen az előcsíráztatott, pilirozott vetőmagok irányába mutat, a meghatározó termelő országokban szinte kizárólag ezeket alkalmazzák. Gumós zellert alapvetően kétféle módon értékesítik: darabonként, levelekkel együtt leveles zellerként, illetve kilós zellerként levelek nélkül. Különösen előnyös, hogy a három bemutatott fajta mindegyike alapvetően mindkét értékesítési módra alkalmas. 

Tisztításra váró zellergumók a Csizmadi Kertészetben

 Termesztői tapasztalatok a bemutatott fajtákkal

A macedón, szlovák, szerb, illetve magyar termesztők tapasztalatait összegezve a bemutatott fajták közül a ’Calgary’ a leglassabb növekedésű, illetve legjobb lombszerkezetű fajtaként különösen alkalmas leveles értékesítésre. Különösen jól, akár áprilisig-májusig tárolható, Hollandiában egészen júliusig tartják a tárolókban.

Az ’Alpha’ korai fajta, amely kifejezetten ellenálló a korai felmagzással szemben. Ennek megfelelően elsősorban a szezon elejére, illetve korai szabadföldi-fátyolfóliás termesztésre ajánlott.

A jelenlévő termesztők egybehangzó véleménye szerint a hazai termesztésben a ’Boston’ zellerfajta tűnik a legperspektivikusabbnak. Jellemzően erős növekedésű fajta, a legnagyobb gumók mérete 1,5-1,8 kg között van. Kifejezetten egyöntetű fajta mind a lombozat, mind a gumók tekintetében, így az egész vegetációs periódus során rendkívül egységes állományt alkot.

NAK/dr. Kozak Anita

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám