Mezőgazdasági termelés

A globális fokhagymapiac számos országban meglehetősen kényes helyzetben van. Hollandiában a fokhagyma ára történelmi csúcsra emelkedett, ami a spanyol minőségi problémáknak és a drágább kínai importra való támaszkodásnak köszönhető. Franciaországban magas árak és alacsony minőség jellemző, valamint a kínai fokhagymával kapcsolatos logisztikai kihívások. Olaszország a korlátozott spanyol kínálat miatt küzd elfogadható minőségű fokhagymát találni, ezért a Dél-Amerikából érkező szállítmányokra összpontosít. Spanyolországban az aszály miatt jelentősen csökkent a termelés, ami hatással van a hozamra és a minőségre. Dél-afrikai Köztársaságban a helyi termelők a növekvő importtal küzdenek, ami sokakat arra késztet, hogy alternatív terményekre térjenek át. Észak-Amerikában a spanyol és kínai változó ellátási feltételek hozzájárulnak az árak emelkedéséhez.

Hollandia

A fokhagyma és a gyömbér ára minden idők legmagasabb mértékét érte el. Egy holland importőr szerint: "Spanyolországban sok a minőségi probléma ebben a szezonban, így kevesebb fokhagyma kapható. Emiatt az európai vásárlók Kínára támaszkodnak, de a kínai fokhagyma is nagyon drága. A hálós kínai fokhagyma ára még 3 euró fölött van kilónként, a lédig ára alig 3 euró alatt van." Újabb tényező, amely befolyásolhatja az Ázsiából érkező importot, hogy a CMA CGM, az MSC, a Hapag-Lloyd és a Maersk hajózási társaságok úgy döntöttek, hogy a jemeni húszi lázadók támadásaitól tartva nem hajóznak tovább a Vörös-tengeren keresztül.

Franciaország

A francia fokhagymaszezon már véget ért. A szezon szeptember elején ígéretesnek indult, de a betakarítás során tárolási és időjárási problémák befolyásolták a termést. A spanyol szezon is a végéhez közeledik, egy francia piaci szereplő 30%-os termeléscsökkenésről számolt be, szintén a minőségi problémák miatt. A kínai fokhagyma szintén hiányzik a francia piacról, a termelés nagymértékű visszaesése és a vörös-tengeri elkerülő út okozta logisztikai problémák miatt. A francia piac türelmetlenül várja az argentin fokhagymát, amely január 15-e körül érkezik.

Lengyelország

Egyes országok, mint például Lengyelország, saját fokhagymaterméssel rendelkeznek, de nem tudják saját szükségleteiket kielégíteni, nemhogy exportálni. Emiatt Kína és Dél-Amerika felé fordulnak. A fokhagyma Kínából történő behozatala meglehetősen megfizethető megoldás, de elsősorban ipari méretekben, tehát az élelmiszer-előállítás és a vendéglátás számára. A háztartásokra ez kisebb mértékben érvényes, mert egyes európai országokban az a tévhit él, hogy minden, ami kínai, beleértve a fokhagymát is, rossz minőségű. Tekintettel arra, hogy a fokhagymát meg kell tisztítani és fel kell készíteni a szállításra, az importőrök december közepén számíthattak az első fokhagyma rakományokra Dél-Amerikából. Ez azt jelenti, hogy január közepére szállítanak Európába. Egy ilyen késői szállítási lehetőség, a karácsonyi termelési csúcs után, nem eredményez kisebb keresletet. Az európai országok felhalmozzák a készleteiket, majd türelmetlenül várják a spanyol időjárási előrejelzéseket és a májusi- júniusi spanyol betakarítást.

Olaszország

Az olasz kereskedők még mindig küzdenek azért, hogy legalább elfogadható minőségű fokhagymát találjanak. Az első argentin szállítmányok januárban érkeznek Európába. "Sok spanyol termelő és kereskedő kifogyott a készletekből, a piaci kereslet kielégítésére korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Jelenleg minden figyelem Dél-Amerikára, különösen Chilére és Argentínára irányul. Dél-Amerikában jelenleg kedvező az időjárás, így nagyon jó minőségű fokhagyma érkezésére számítunk, bár meglehetősen magas áron." - mondta egy importőr. Érdemes megjegyezni, hogy az olyan országok, mint Egyiptom és Törökország egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a fokhagyma értékesítése iránt, mivel ezekben az országokban a fokhagymatermesztés költségei sokkal alacsonyabbak, mint Olaszországban, Spanyolországban vagy Franciaországban.

Spanyolország

A 2023/24-es értékesítési szezonra szánt fokhagymatermelés jelentős csökkenésen ment keresztül, a legtöbb termesztőrégióban szárazság volt jellemző, amely nagymértékben érintette Andalúziát. Az ottani csökkenést hivatalosan 45,5%-ra becsülik az előző szezonhoz képest, és 50,9%-ra az elmúlt 5 szezon átlagához képest. "A fokhagyma betakarítási szezon májusban kezdődött és augusztusban ért véget, általánosságban elmondható, hogy nagyon nehéz volt, nagyon rossz fejlődéssel és nagyon alacsony kihasználtsággal" - magyarázta egy ágazati szereplő. "Sajnos azt mondanám, hogy ez a legrosszabb, amire legalább 34 éve emlékszem, ez nagy kárt fog okozni a gazdáknak, akik az idén elért hozamok miatt fontolóra vehetik, hogy más években más fajtákat használjanak, több tavaszi fokhagymát, mint lila fokhagymát". Az ANPCA (Asociación de Productores y Comercializadores de Ajos) szerint a terméshozam csökkenése általánosságban 30-40%-ra becsülhető egy normál szezonhoz képest. A szervezet által a szezon végén elvégzett elemzésből kiderült, hogy a 2023-as szezonban körülbelül 15%-kal kisebb területen folyt a termelés, mint az előző szezonban, valamint a végső termésmennyiség is tovább csökkent az elszenvedett kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Ez a helyzet pedig elkerülhetetlenül kihatott a termés minőségére: a korai fajtáknál a fejek gyenge minőségűek, a lila fokhagyma pedig annak ellenére, hogy az előző szezonhoz hasonló minőségű volt, a kaliber hiánya miatt csökkent a hozam, ami miatt a piaci szereplőknek néhány esetben még a polcokon lévő szabványformátumot is meg kellett változtatniuk. "Ahhoz, hogy a hagyományos 4 fej lila fokhagymából álló hálóval megegyező súly legyen, kénytelenek voltunk akár 6-ot is használni."

Dél-afrikai Köztársaság

A fokhagyma ára közel 46 dél-afrikai rand/kg-ra (2,27 euró) emelkedett. A piacot egyre inkább az import uralja, ami kiszorítja a helyi termelőket - állítja egy korábbi fokhagymatermesztő, aki sok más ismerőséhez hasonlóan felhagyott a termesztéssel. Általában olyan zöldségekkel helyettesítik, mint a káposzta vagy a paprika. Az import Kínából érkezik (amellyel szemben évek óta dömpingellenes vámot vetettek ki) jelenleg 1,30 USD/kg, valamint Spanyolországból, ahonnan a dél-afrikai kiskereskedőknél értékesített fokhagyma nagy része származik.

Észak-Amerika

Az északi féltekéről változó volt a kínálat: Spanyolországban és Kínában a szokásos évekhez képest kevesebb a termés és rosszabb a minőség, továbbá Kaliforniában is csökkent a kínálat. A déli féltekéről azonban jó hozamú és minőségű fokhagyma érkezik, többek között Argentínából és Peruból. Összességében 2022-höz képest kevesebb a kínálat, mivel a két fő fokhagymaexportőr ország - Spanyolország és Kína - termelése egyaránt alacsonyabb volt. Jelenleg Kaliforniából és Kínából érkezik raktározott fokhagyma, Argentínából pedig új termés, amely most kerül a piacra. A déli félteke legutóbbi betakarításainak időzítése a terveknek megfelelőnek és átlagosnak mondható.

 

Forrás: freshplaza.com

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám