Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában az állattenyésztési ágazat élelmiszer-termelésen kívüli értékére, az ágazathoz kapcsolódó egyéb termékek és más ágazatok számára biztosított alapanyagok jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az állattenyésztési ágazat nem csak emberi fogyasztásra alkalmas kiváló minőségű fehérjéket állít elő! Az állattenyésztés kapcsán gyakran figyelmen kívül hagyott tényező az, hogy ezen szektor az élelmiszer-termelésen kívüli ágazatok és termékek számára is számos fontos nyersanyagot biztosít. Példaként említhetjük a sertések nyálkahártyáját, amelyet gyógyászati célú heparin előállítására használnak. Az Egyészségügyi Világszervezetnek, a WHO-nak az alapvető gyógyszerek modell-listáján szereplő heparin egy véralvadásgátló szer, melyet a trombózis kezelésére és megelőzésére alkalmaznak. A gyógyszer iránti növekvő globális kereslet és az állattenyésztési ágazat fokozatos zsugorodása miatt egyes régiókban, például Európában a heparin előállításához szükséges nyersanyag regionális hiánya komoly kihívást jelenthet.

Fotó: Depositphotos

Az állattenyésztés élelmiszer-termelésen túlmutató ágazati hozzájárulása

Az állattenyésztési ágazat hozzájárulását többnyire az élelmiszer-termelés kontextusában vizsgálják. Az állattenyésztési ágazat jelentősége és hozzájárulása azonban messze túlmutat a megfizethető, jó minőségű fehérjék és az élelmezés-biztonság biztosításán. Valójában a sertés egyes részeit és a különféle maradékanyagokat több mint 180 féle, nagyon különböző termékben használják fel, beleértve a gyógyszereket, kozmetikumokat, akkumulátorokat, biogázt, szigetelőanyagot, cementet, szappant és így tovább....

Fotó: ELV - Heparin, an overlooked example of livestock’s contribution beyond food production

Heparin

A heparint évtizedek óta használják véralvadásgátlóként a trombózis kezelésére és megelőzésére, például sebészeti beavatkozások során, artériás, krónikus és diabéteszes betegségek esetén, valamint az idősebb lakosság körében. A heparin szerepel a WHO alapvető gyógyszerek modell-listáján, ezért a lakosság kiemelt egészségügyi szükségleteinek részét képezi.

Az egyes állati részeknek a heparin előállításban történő felhasználása több mint 100 éves múltra tekint vissza. A sertésnyálkahártya a globális heparin-előállítás fő forrása, 2022-ben az előállított heparin 90%-a sertésből származott. Jelenleg a sertésnyálkahártya az előnyben részesített alapanyag, mivel az más forrásokhoz, például a szarvasmarhafélékből származó és a szintetikus anyagokhoz képest sokkal "tisztább", kevesebb lebontást igénylő forrásnak bizonyult.

Jövőbe tekintés

A világ népessége növekszik és várhatóan a jövőben is növekedni fog. Következésképpen az egészségügyi kiadások és az olyan gyógyászati termékek iránti kereslet, mint a heparin szintén növekedni fog. Bár más heparin-források felhasználására is lehet számítani, azonban a belátható jövőben a sertés eredetű forrás marad ennek a terméknek a gerince.

Míg a sertésnyálkahártya globális termelése a jövőben növekedhet, a nyersanyag árában és elérhetőségében regionális különbségek jelentkezhetnek. Ebben az összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy az afrikai sertéspestis kitörése, különösen Kínában (2019-2020.) heparin-ellátási problémákhoz vezetett az Egyesült Államokban. Az európai sertéstenyésztés hanyatlása miatt az EU valószínűleg a heparin előállításához szükséges nyersanyagok nettó importőrévé válik.

Érdemes tehát kiemelni az állattenyésztési ágazat szélesebb körű jelentőségét, nemcsak mint az élelmiszer-termelésünk forrása, hanem az alapvető életmentő termékekhez szükséges nyersanyagok biztosítása szempontjából is.

Forrás: ELV - Heparin, an overlooked example of livestock’s contribution beyond food production

                            

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám