Mezőgazdasági termelés

A világ számos piacán a hagyma ára nagyon magas, illetve közel történelmi csúcsra emelkedett. Ennek több oka is van: a hiányt súlyosbítja a hagyományosan nagy exportőr országok, India és Egyiptom meghosszabbított exporttilalma. Az európai importőrök a tilalmak, valamint az Európa nagy részén tapasztalható alacsonyabb termelés miatt Kínafelé fordultak. A Vörös-tengeri támadások azonban késleltetik a Kínából érkező szállítmányokat. A kínai exportőrök örülnek az európai és a belföldi kereslet nagymértékű növekedésének, de óvatosak a szállítási kihívások miatt. India szomszédos országai élesen érzik a kiviteli tilalmat, aminek következtében piacukon megemelkedtek az árak. Németországban a kisebb termésmennyiség miatt magasak a hazai és a spanyol import árai. A magasabb árak miatt a spanyol termelők idén bővíteni fogják a termelést. Olaszországban a hagymapiac összetett és nagyon magas árakkal jellemezhető. Az osztrák hagyma ára emelkedni kezdett, miközben exportérdeklődés is mutatkozik. Dániában megnőtt a kereslet Európa többi részéből, de nem tudják teljes mértékben ellátni a többletrendeléseket, mivel a belföldi és a német szerződéses vevőknek szállítanak. A holland exportőrök szerint ezen az árszinten kihívást jelent versenyezni a hagyma világpiacán. Mexikóban a tavaly augusztusi viharok és hurrikánok hatására csökkentek a készletek, ami a termelés csökkenéséhez vezetett. Az észak-amerikai hagymakészletekre augusztusig nyomás nehezedhet, mivel a mexikóiak az Egyesült Államok felé fordulnak ellátásért. Kelet-Kanadában sok eső esett, ami hatással volt a termésre. A Peruból az Egyesült Államokba irányuló hagymakínálat szűkös volt, így az árak szinte történelmi magas szinten állnak. Peru növelte a Spanyolországba irányuló hagymaexportot, hogy betöltse az egyiptomi tilalom miatt keletkezett űrt.

Németország

Mind a hazai, mind a spanyol hagyma árai meglehetősen magasak, ami részben a kisebb termésmennyiségnek köszönhető. A nagykereskedők inkább a nagyobb, 70+ kaliberű hagymákat vásárolják, míg a kiskereskedők és a háztartások a 35-50 mm-eseket. A nagyméretű hagymákból azonban hiány van. Sok spanyol gazdaság még nem akarja eladni a hagymát, mert magasabb árakra vár, ezért jelenleg az árak folyamatosan emelkednek.

Ausztria

Mozgásba lendült a ládákba válogatott hagyma termelői ára, átlagosan 42,50 EUR/tonna volt (+ 5 % az előző hónaphoz képest). A belföldi értékesítés mellett az osztrák áru iránt az exportpiacokon is érdeklődés mutatkozik, különösen a nagyméretű hagyma iránt van kereslet.

Olaszország

Az olasz hagymapiac helyzete összetett, valamint az árak nagyon magasak. Ahogy azt egy észak-olaszországi kereskedő megerősítette, január végén a fehérhagymát 1,40 €/kg (1 kg-os zsák) áron értékesítették a kiskereskedelemben, míg a 10 kg-os zsákot valamivel alacsonyabb, 1,20 €/kg körül. A lilahagyma ára szintén nagyon magas volt (1,20 €/kg), míg a vöröshagyma ára most ismét emelkedik, 0,90 €/kg körüli árra. India legalább március 31-ig blokkolja a fehérhagyma exportját, Olaszország pedig az elmúlt években jelentős mennyiséget importált. A Szuezi-csatorna lezárása miatt fennáll a veszélye, hogy az indiai fehérhagyma május közepén érkezik, ami túl későn lesz az olasz piac számára. A megoldást a szicíliai termelés jelentheti, amely várhatóan április közepétől érkezik, feltéve, hogy elegendő a nemzeti kereslet kielégítésére. Olaszországban a háztartások 78%-a vásárol rendszeresen hagymát: az emelkedő élelmiszerárak miatt a fogyasztók egyszerre csak keveset vásárolnak, elkerülve a készlethiányt és a pazarlást.

Spanyolország

A spanyol hagymakészletek a szezon jelenlegi szakaszában a vártnál alacsonyabbak, ami miatt az export az elmúlt három hónapban közel 6%-kal csökkent. A spanyol kereskedők bizonytalanok abban, hogy mennyi hagyma áll majd rendelkezésükre, valamint, hogy ez elég lesz-e az új betakarítás megkezdéséig, mivel a déli féltekéről (főként Új-Zélandról és Ausztráliából) érkező behozatal a Vörös-tengeren zajló konfliktus miatt 15-20 nappal később érkezik. Mindenesetre jelenleg az értékesítés csendes, sőt, a francia és belga útlezárások miatt még lassabb. Legalábbis az alacsonyabb kereslet jelenleg lehetővé teszi a rendelkezésre álló kínálat jó adagolását. Az árak jelenleg még mindig magasak ebben az időszakban, a 25 kg-os zsákok kilója 68-70 cent körül mozog.

A 2024/2025-ös szezonban a vetésterület várhatóan jelentősen növekedni fog, mivel a vetőmagcégek már most is figyelemre méltó növekedésről számoltak be az értékesítésben, különösen a korai fajták esetében Dél-Spanyolországban (Andalúziában és Murciában). A 2023/2024-es szezonban a vetésterület már 16%-kal nőtt, továbbá idén is nő, ami várhatóan visszahozza a két szezonnal ezelőtti 30%-os csökkenést. Ez az elmúlt két szezon kivételesen jó eredményeinek köszönhető a nyereség szempontjából, ami egyre több nem szakképzett termelőt vonz.

Dánia

A termelők és az exportőrök a hidegebb európai időjárás miatt sokkal nagyobb keresletet tapasztaltak, de nincs elegendő mennyiségük a szokásosnál nagyobb kereslet kielégítésére. Dániában eddig jó tél volt, nem volt sok hó, és nem voltak olyan kedvezőtlen időjárási körülmények, mint Európa többi részén. Ez lehetővé teszi számukra, hogy nagyon stabil hagymatermelésük legyen. Egy kereskedő szerint az ő mennyiségük nem elegendő ahhoz, hogy valóban segítsen kielégíteni a spanyol és olasz megnövekedett keresletet. Sok hagymát szállítanak elsődleges szerződéses vevőiknek Dániában és Németországban, de az alacsonyabb hagymamennyiség ellenére nem tapasztalnak sokkal magasabb árakat ezeken a piacokon.

Kína

Az elmúlt hónapokban a kínai hagyma exportárai emelkedtek. Egyiptom meghosszabbította hagyma exporttilalmát, ennek hatására az árak meredeken megugrottak. A piacon a főkeresletet a vöröshagyma jelenti. Ennek hatására a vöröshagyma ára is bizonyos mértékben emelkedett. A piacon hiány van jó minőségű vöröshagymából, az európai piacról érkező megrendelések gyorsan nőnek, nagy a kereslet. Az elmúlt fél hónapban az ár közel 30%-kal növekedett. Az erős kereslet okai a következők: az európai termőterületeken az idén nem volt olyan jó a termés, mint várták, ami az európai piacon hiányt és nagy importkeresletet eredményezett. Valamint, Egyiptom nemrégiben úgy döntött, hogy meghosszabbítja hagyma exporttilalmát. Egyiptom az importált hagyma fontos forrása Európa számára. Az exporttilalom meghosszabbítása után sok európai megrendelést Kínába helyeztek át, ami felhajtotta az árakat. Másrészt néhány hazai raktározó felhalmozza a hagymát, hogy az árakra spekuláljon, ami felgyorsítja az áremelkedést. Eközben a Vörös-tengeren történt támadások miatt a Kínából Európába tartó szállítmányozóknak kerülő utakat kell tenniük, ami jelentősen megnöveli a szállítási időt és növeli a nem megfelelő minőségű hagyma érkezésének kockázatát. Ezért a kínai exportőrök ebben a szakaszban óvatosabbak az Európából érkező hagyma megrendelésekkel kapcsolatban.

Észak-Amerika

A hagymakínálat több tényező miatt is nagyon szűkös, többek között az augusztus végi Hilary hurrikán miatt, amely a mexikói Baja hagymatermését sújtotta. Ez azt jelentette, hogy nem állt rendelkezésre az a kínálat, amelynek növekednie kellett volna, és készen kellett volna állnia a mexikói belföldi piac ellátására, így viszont amerikai hagymát vásárolnak. Kelet-Kanadában is bőséges esőzések voltak a betakarításkor, ami hatással volt a termésre. Ehhez jön még a hurrikán okozta esőzés, amelyet a Treasure Valley augusztus végén, a betakarítás ideje alatt tapasztalt, ami a vártnál nagyobb csökkenést eredményezett. Ezenkívül Peruban is rendkívül kevés volt az idei hagymatermés, így az Egyesült Államok az év nagyobb részében a perui hagyma helyett hazai hagymát szállított. Így az árak szinte történelmi magasan állnak. A vöröshagyma ellátottsága nem olyan vészes, bár az árak a felső tízes tartományban mozognak. A közepes és a jumbo lilahagyma 12 dollár FOB áron van.

India

Az indiai hagymaexport, amely a 2022-2023-as időszakban 561 millió dollárt tett ki, az előrejelzések szerint a nyolchónapos kiviteli tilalom miatt 2023-2024-ben jelentősen visszaesik. Ez a helyzet nemcsak a gazdákat, hanem a kereskedőket is hátrányosan érinti, akiket különösen sújt a tilalom időzítése, amely egybeesik a januári nemzetközi szerződésmegújítási időszakkal. Az exporttilalom következtében a hagymaárak megemelkedtek a szomszédos országokban, például Nepálban, Bangladesben, Srí Lankán, Bhutánban és Malajziában, amelyek hagymaellátása Indiától függ. A kereskedők aggódnak a hosszú távú pénzügyi következmények miatt. A tilalom az indiai exportőrök piaci részesedésének csökkenéséhez is vezet, mivel az olyan országok, mint Kína és Pakisztán, előnyre tesznek szert a korábban Indiától függő országok hagymaellátásában.

Hollandia

A holland hagymaexport csendes heteket él. Az Afrikába irányuló export nagyrészt lezárult, most az európai értékesítésre összpontosítanak. Sok európai vásárló azonban még mindig túl drágának tartja a holland hagymát. Egy exportőr említette, hogy a hagymaágazatban új világrend látszik kialakulni, Kína és Egyiptom egyre nagyobb befolyásra tesz szert. "Európában a gazdákat szabályozás ürügyén sarokba szorítják, ami az élelmiszerárak emelkedését okozza. A megnövekedett költségek ellenére jövedelmezővé vált az árak magasan tartása spekuláció révén. Azt hiszem, elfelejtettük, hogy a termés nagy részét exportálnunk kell. Az, hogy ez a szezon hogyan alakul, még kérdéses, de a vöröshagyma esetében kihívásokkal teli piacra számítok, mert ezen az árszinten nem tudunk versenyezni a környező országokkal. Ráadásul az előző szezonhoz képest eléggé le vagyunk maradva az exportadatokban."

Belgium

Egyre nagyobb kihívást jelentenek a hagyma minőségének árkülönbségei. "Jó minőséget találni nem túl nehéz. Az alacsony kínálat miatt jelenleg viszonylag drágák, de különösen a jó, a gyengébb és a rossz minőségű hagyma közötti árkülönbség egyre nagyobb és nagyobb. Ez azt is biztosítja, hogy a minőségi különbségek már ma is egyre nagyobbak. A kérdés tehát: milyen nyersanyagot vásároljanak, hogy versenyképesek maradjanak? Olcsó hagymát vásárol, hogy azt is olcsóbban kínálja, vagy ragaszkodik a minőséghez? Ez az a dilemma, amely egyre inkább kirajzolódik, ahol az látható, hogy sokan az olcsóbb árakat választják a minőség rovására.

Peru

Az egyiptomi hagyma exporttilalma lehetőséget jelentett a perui hagyma számára Európában 2023-ban, amely a szállított összmennyiség 12%-os csökkenése ellenére - a novemberig rendelkezésre álló adatokkal - a 2022-es év azonos időszakához képest 2%-os exportérték-növekedéssel zárult, köszönhetően a nemzetközi piaci áremelkedésnek. Spanyolország valójában a perui hagyma második legnagyobb importőre lett, miután 2022-hez képest 53%-kal növelte vásárlásait mennyiségben és 91%-kal értékben, ami 24%-os részesedést eredményezett. Az Egyesült Államok ismét a fő célország volt 58%-os részesedéssel, de mennyiségben 24%-os, értékben pedig 16%-os visszaesés volt tapasztalható; bár nem ez volt az egyetlen célország a top3-ban, ahol az eredmények csökkentek. Kolumbia, amely Spanyolország felemelkedése miatt a harmadik helyre szorult vissza, 22%-kal csökkentette vásárlásait mennyiségben és 23%-kal értékben.

Forrás: freshplaza.com

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám