Mezőgazdasági termelés

A telekadó mentességhez szükséges igazolások igénylése tárgyévben 2024. június 9. - szeptember 30. között lehetséges. A tárgyév június 9. napja előtt, és a tárgyév szeptember 30. napját követően beérkezett kérelmeket a hatósági eljárások szabályai miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának el kell utasítania.

A telekadót a helyi önkormányzatok vethetik ki az illetékességi területükön.

A jogszabály szerint a telekadót mindig annak kell megfizetni, akinek az év első napján tulajdonában van a telek, ha több tulajdonos van, akkor a tulajdonosok között megoszlik a befizetendő adó, ha haszonélvező is van az ingatlanon, akkor neki is be kell fizetnie a ráeső részt.

A telekadó megfizetése alól mentesül az ingatlan, ha teljes területe mezőgazdasági művelés alatt áll.

Mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telek az az ingatlan:

  1. a) amely az ingatlan-nyilvántartásban, 1 hektárt meg nem haladó nagyságú, művelés alól kivett területként szerepel, és
  2. b) amelynek a teljes területét – a közüzemi szolgáltató által létesített, nem kizárólag a földterület közüzemi ellátását szolgáló vagy a növénytermesztést szolgáló műtárgy (pl. fúrt/ásott kút, üvegház, fóliasátor, szőlőkordon) által lefedett terület kivételével – az adóalany a naptári év egészében szántó, szőlő, kert vagy gyümölcsös művelési ágnak megfelelően műveli, és
  3. c) amelyre nézve a b) pont szerinti feltétel teljesülését a telek fekvése szerint illetékes mezőgazdasági igazgatási szerv az adóalany naptári év június 9. és szeptember 30. között benyújtott kérelmére indult eljárás keretében megtartott helyszíni szemle alapján kiadott okirattal igazolja, és
  4. d) amellyel határos területen létesített ivóvízvezetékre, szennyvízcsatorna-vezetékre és villamosenergia-vezetékre való csatlakozásra nincs lehetőség, vagy amelynek az adóalany – a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló törvény szerinti – jogszerű földhasználója és azt a tárgyévben az 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 72. cikk (1) bekezdése alapján, a 640/2014/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 11. cikke szerint benyújtott támogatási kérelmében kérelmezett, vagy nem kérelmezett mezőgazdasági területként jelöli meg.

Nem minősül mezőgazdasági művelésnek, ha a földterületen kizárólag a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakadályozására alkalmas munkát (pl. gyommentesítés, kaszálás) végeznek.

Igazolás csak abban az esetben adható ki, ha az ingatlan teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a telek teljes területén megvalósított, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (a továbbiakban: NAK) által igazolt mezőgazdasági művelés ténye nem jelent telekadó mentességet abban az esetben, ha a telekkel határos területen ivóvíz vezetékre, szennyvízcsatorna-vezetékre, villamosenergia-vezetékre csatlakozásra van lehetőség. A közművekre való csatlakozás lehetősége meghatározó az adófizetési kötelezettség szempontjából és vizsgálatára minden esetben a telekadó fizetési kötelezettségről döntő önkormányzatnak van lehetősége. Kérjük, hogy a mezőgazdasági művelés tényének igazolása iránti kérelem benyújtásakor mérlegelje ezeket a körülményeket.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 28.§ (1) bekezdésben és az Itv. 1.számú mellékletében foglaltak okán a tárgyi eljárás illetékmentes.

Az igazolások igénylése tárgyévben 2024. június 9 - szeptember 30. között lehetséges. A tárgyév június 9. napja előtt, és a tárgyév szeptember 30. napját követően beérkezett kérelmeket a hatósági eljárások szabályai miatt a NAK-nak el kell utasítania.

A kérelmeket minden esetben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara telek fekvése szerint illetékes vármegyei igazgatóságához postai úton vagy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján (https://www.nak.hu/nyitolap) az e-ügyintézés fül alatt, az 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolása pontra kattintva kell benyújtani.

A kérelemhez az ügyfélnek minden esetben csatolnia kell az ingatlanhoz tartozó tulajdoni lapot és térképmásolatot, melyek a Földhivatal oldaláról (https://www.foldhivatal.hu/), a földhivatal online menüpontból indulva letölthetőek.

  • A tulajdoni lapot magánszemély évente kétszer ingyenes letöltheti egy ügyfélkapus beazonosítást követően.
  • A térképmásolat minden esetben, helyrajzi számonként 3000 Ft-os díjfizetési költséggel jár magánszemélyeknek is.

Abban az esetben, ha a kérelemhez nem kerül csatolásra a tulajdoni lap és a térképmásolat, abban az esetben a NAK vármegyei igazgatóságának munkatársai hiánypótlásra szólítják fel az ügyfelet ezek pótlására. A hiánypótlást az ügyfél a dokumentumok benyújtásával, vagy ha azok letöltésére nincs módja, úgy azok NAK általi letöltési költségének átutalásával és annak igazolásával teljesítheti. Ha a hiánypótlást az ügyfél nem teljesíti a végzésben megadott határidőn belül, az eljárást a NAK illetékes vármegyei igazgatósága megszünteti. A tulajdoni lapnak és a térképmásolatnak a lekérdezési díja helyrajzi számonként 3000-3000 Ft költséggel jár.

NAK Vármegyei Igazgatóságok elérhetősége

NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám