Mezőgazdasági termelés

A #PlantHealth4Life az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság (EB) és 22 európai ország által szervezett kampány, amely a növényegészségügy és a mindennapi élet közötti létfontosságú kapcsolatot hirdeti. A kampány magyarországi partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek élelmiszerbiztonságunkra, gazdaságunkra és környezetünkre, míg az egészséges növények egyet jelentenek az egészséges élelmiszerrel és a fenntartható jövővel. Mindannyiunknak megvan a maga szerepe a növényegészségügy megőrzésében és fenntartásában.

„Őrizd meg a növények egészségét, védd az életet” – ez a kampány üzenete.

Miért fontos a növényegészségügy?

  1. Dél-Olaszország: egy ismeretlen baktériumot (Xylella fastidiosa) azonosítottak, amely addigra már elterjedt a dél-olasz olívaültetvényeken, súlyosan károsítva az olasz agrárgazdaságot és siralmas látvánnyá változtatva a régió jellegzetes táját. Egyes növény-egészségügyi katasztrófák visszafordíthatatlanok. A nagyarányú fertőzés kihatott más országok olajbogyó piacára és az olívaolaj árára. Puglia régiójában 21 millió fát fertőzött meg és pusztított el. Azóta sajnos már több európai országban is megjelent, kiterjedt fertőzést okozva: Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában. Ráadásul olyan károsítóról van szó, amely 400-600 gazdanövénnyel rendelkezik és előszeretettel támadja meg az olíván kívül, a csonthéjasokat, a citrusféléket, a szőlőt és a legkülönbözőbb dísznövényeket. Ez a kórokozó, ha az egész EU-ban elterjedne, éves szinten potenciálisan 5,5 milliárd euro értékű terméskiesést okozna.

A példa jól érzékelteti, mit jelent a növények egészségének védelme és miért fontos, hogy elővigyázatosak legyünk.

Növényi eredetű az általunk elfogyasztott élelmiszerek 80 százaléka, a növények állítják elő az oxigént és tisztítják a levegőt, amit belélegzünk. Bármerre járunk, növények vesznek körül minket. Nem csak vidéken, de a városokban is, hiszen a növények a közterek, parkok meghatározó elemei, a természeti környezet részei, meghatározzák környezetünket, a minket körülvevő tájat. Ha a növények egészségesek, számos állatfaj számára biztosítanak élőhelyet és táplálékforrást, hozzájárulva a biológiai sokféleséghez és ökoszisztémánk általános stabilitásához. A növények védelmével az életet védjük.

Növények biztosítják az élelmiszer-ellátás egyik alapját: növénytermesztés nélkül nem lenne élelmiszer, takarmány. Ha a növények pusztulnak, befolyásolják a gazdálkodók, termelők, kereskedők megélhetését, az élelmiszerek minőségét és árát, valamint az erdők, parkok állapotát.

Ám az éghajlatváltozás, a kereskedelem és a turizmus alapjaiban veszélyeztethetik a növények egészségét: messzi tájakról növényi károsítókat hurcolhatunk be az országba, amelyek ellen bekerülésük után már nem tudunk védekezni. Vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológiánk, vagy a honos növényeink nem elég ellenállóak.

Amikor a növények kártevőktől és betegségektől szenvednek, visszaeshet a növekedésük, csökkenhet a terméshozamuk vagy az érintett növények akár el is pusztulhatnak. Ez nem csupán az élelmiszerek rendelkezésre állását és minőségét érinti, hanem a természetes ökoszisztémákat is megzavarja. Amikor növényeket és növényi termékeket hozunk be Európába, azok olyan kártevőket és betegségeket hordozhatnak, amelyek aztán tovább terjedhetnek és jelentős károkat okozhatnak. További kockázat, hogy invazív fajokat honosítunk meg, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra nézve.

Mit tehetünk?

Ha az EU-n kívülre utazik, ne hozzon haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket. Ezek olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az EU-ban lévő növényeket. Segítsen megvédeni növényeink egészségét azzal, hogy betartja a vámszabályokat, és nem szállít növényi anyagokat a határokon.

Ha az interneten vásárol növényeket és vetőmagokat, győződjön meg róla, hogy azokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeltek, ha az EU-n kívülről származnak. Ez a tanúsítvány azt jelzi, hogy a növények átmentek az uniós ellenőrzéseken, így csökkenti a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának kockázatát.

Nyaralni megy? Feltétlenül ellenőrizze, hogy a célállomáson milyen előírások vonatkoznak a növényekkel vagy növényi termékekkel való utazásra. Olvasson utána az Ön által meglátogatott régió növényegészségügyi kockázatainak is, és tegyen óvintézkedéseket a kártevők vagy betegségek terjedésének elkerülése érdekében.

Edukációval segíthetjük a következő nemzedékeket, hogy felhívjuk a figyelmüket a növényegészségügy fontosságára, arra nevelve őket, hogy értékeljék a mezőgazdaságot és azt a létfontosságú szerepet, amelyet az közösségeink fenntartásában betölt. Fontos, hogy már a gyerekeknek is megtanítsuk, hogy a növényeket inkább fényképezzék le és ne hozzák haza külföldi kirándulásról, nyaralásról.

10 tény a növényekről:

  1. A növények termelik az oxigén 98%-át, tisztábbá és egészségesebbé teszik a belélegzett levegőt.
  2. Az elfogyasztott élelmiszerek 80%-át a növények adják.
  3. A növényi károsítók terményeink 40%-át emésztik fel.
  4. 1 millió sáska naponta 1 tonna növényt képes elfogyasztani – a nagyobb rajok több mint 10 000 tonnát is felfalhatnak naponta.
  5. A növények kémiai jelekkel beszélgetnek, figyelmeztetik egymást a közeledő kártevőkre vagy betegségekre.
  6. A katicabogarak a levéltetvek természetes ellenségei, kertjeinkben a növényegészségügy őrzőiként is szolgálhatnak.
  7. Egyes növények természetes védekező rendszert, például töviseket vagy méreganyagokat fejlesztettek ki a károsítók elűzésére.
  8. A méhek és más beporzó szervezetek döntő szerephez jutnak a növényegészségügyben azzal, hogy elősegítik a beporzást és a szaporodást.
  9. A növények reagálnak a hangokra és a rezgések érzékelésével képesek vízforrásokat fellelni.
  10. A növények „trükköt” alkalmaznak, hogy magukhoz vonzzák a beporzókat – néha akár rovarokat is képesek utánozni.

 

További tudnivalók a kampánnyal kapcsolatban: https://www.efsa.europa.eu/en/plh4l

Forrás: efsa.europa.eu

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám