Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arról ad tájékoztatást, hogy a dán kormány bevezeti Európa első mezőgazdasági szén-dioxid adóját. A gazdálkodóknak 2030-tól 120 dán koronát (16 euró) kell fizetniük a kibocsátott szén-dioxid-egyenérték tonnájáért, amely 2035-től 300 koronára (40 euró) emelkedik.

A gazdálkodókkal és állattenyésztő szervezetekkel folytatott több hónapos tárgyalások után a dán kormány bevezeti Európa első mezőgazdasági szén-dioxid adóját. Dánia, amely a sertéshús és tejtermékek jelentős exportőre 2030-tól kezdődően az állattenyésztésből származó kibocsátások után díjat fog kivetni a gazdákra. A skandináv ország lesz az első, amely a metánkibocsátás csökkentése érdekében megadóztatja az állattenyésztésből származó károsanyag kibocsátást. Kezdetben 120 dán koronát (kb. 16 eurót) kell majd fizetni a CO2-kibocsátás tonnájáért, amely 2035-re 300 dán koronára (kb. 40 euró) emelkedik. A kormány szerint ennek a környezetvédelmi reformnak az a célja, hogy 2030-ra 1,8 millió tonna CO2-vel csökkentse a dán kibocsátást, így ezen intézkedéssel csökkentsék a 2030-ra meghatározott éghajlat-változási célérték teljesítéséhez szükséges jelenlegi hiányt.

Fotó: ELV - Danmark will tax livestock farming for CO2 emmissions

A dán húst sokan a világ legjobb termékei között tartják számon, ami a rendkívül hatékony és fenntartható európai gazdálkodási gyakorlatnak köszönhető. A dán politikusok azonban láthatóan nincsenek tisztában azzal, hogy a hulladéklerakókból, valamint az olaj- és földgázrendszerekből származó metánkibocsátás magasabb, mint az állattenyésztésből származó kibocsátás. A sajtó Lars Lokke Rasmussen külügyminisztert idézte: „A mai megállapodással mi leszünk az első olyan ország a világon, amely valódi szén-dioxid adót vezet be a mezőgazdaságban.” Nicolai Wammen, az ország pénzügyminisztere pedig a hírek szerint a következőket mondta: „Befektetünk agrárágazatunk jövőjébe, közös ambíciókkal és célokkal megkezdjük az átmenetet és lefektetjük annak az alapjait, hogyan fog kinézni hazánk öt, tíz és húsz év múlva. Tudjuk, hogy az összes ágazatra kiterjedő szén-dioxid adó modell kínálja számunkra a legalacsonyabb össztársadalmi költséget. Amit most tettünk, az ipartól kezdve a mezőgazdaságon át, az azt mutatja, hogy lehetséges egy ambiciózus zöld átállás.”

Stephanie Lose gazdasági miniszter hozzátette: "A zöld háromoldalú megállapodással egyértelmű zöld irányt szabtunk a dán mezőgazdaság jövőjének. Keretet teremtünk a fenntarthatóbb, csúcstechnológiás és hatékonyabb mezőgazdasági termeléshez, amely biztosítja a zöld átállást. Nem volt könnyű feladat, de büszke vagyok arra, hogy ismét megmutattuk, hogy mi Dániában képesek vagyunk leülni, meghallgatni egymást és közösen megoldást találni az országunk előtt álló nagy kihívásokra. Szeretnék köszönetet mondani a zöld háromoldalú tárgyalásokban részt vevő feleknek az elmúlt hónapokban végzett nagyszerű munkájukért, komolyságukért és bizalomteljes együttműködésükért. Ez megteremtette az alapot ahhoz, hogy végül sikerüljön olyan megállapodást kötnünk, amelyben minden fél magára talál, látja magát a rendszerben."

A Greenpeace egyik szóvivője megjegyezte, hogy bár az új megállapodás "messze nem tökéletes", ez egy „világelső”, mezőgazdaságra kivetett CO2-kibocsátási adó, amelyre "jelentős mérföldkőnek" kell tekinteni. Martin Damm, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a megállapodás ambiciózus és az önkormányzatok készen állnak arra, hogy vezető szerepet vállaljanak. Megjegyezte, hogy az önkormányzatok ismerik legjobban a földtulajdonosokat és a helyi viszonyokat, az ő feladatuk, hogy felelősséget vállaljanak a helyi átalakulásért és biztosítsák, hogy a mezőgazdaságnak és a természetnek egyaránt legyen helye abban.

Dánia nincs egyedül az állattenyésztésből származó kibocsátások megadóztatásával, hiszen Új-Zéland 2022-ben bemutatta az üvegházhatású gázok visszaszorítására és az alacsony kibocsátású jövőre való áttérésre vonatkozó stratégiáját egy kibocsátás-csökkentési tervben, de a kormányváltást követően az úgynevezett „böfögési adó” eltörlését tervezik. Írország szintén megvitatta az adó bevezetésének kérdését és elindította a Mezőgazdasági Navigátor (AgNav) platformot, amelynek célja, hogy az ír gazdák számára útmutatást adjon azáltal, hogy segíti őket a gazdaságaikról történő konkrét kibocsátási adatok gyűjtésében.

Még nem tudni, hogyan reagálnak majd a gazdák, akik az Európa-szerte tapasztalható élénk traktoros tiltakozások főszereplői. Amint arról a CNN beszámolt, a dán gazdák szövetsége, a Bæredygtigt Landbrug szerint az intézkedések "ijesztő kísérletnek" minősülnek. "Tisztában vagyunk azzal, hogy éghajlati probléma van... De nem hisszük, hogy ez a megállapodás megoldja a problémákat, mert az fel fogja borítani, tönkre fogja tenni a már megkezdett munkát”.

Forrás: ELV - Danmark will tax livestock farming for CO2 emmissions

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám