Mezőgazdasági termelés

A 2023/24-es gazdasági évre a világ körtetermelése az előrejelzések szerint több, mint 275 000 tonnával 25,2 millió tonnára emelkedik. Az előrejelzések szerint az export több, mint 100 000 tonnával 1,8 millió tonnára emelkedik.

Kína

A termelés várhatóan 600 000 tonnával 19,6 millió tonnára emelkedik, a megfelelő időjárási körülményeknek köszönhetően. Az új öntözési és műtrágyázási technológiákba, valamint az új fajtákba történő beruházások bőven ellensúlyozzák a termőterület csökkenését, nagyobb mennyiséget és jobb minőséget eredményezve. Az export az előrejelzések szerint közel 40 százalékkal 565 000 tonnára emelkedik, köszönhetően a nagyobb exportképes készletnek és a legfontosabb ázsiai piacokra és Oroszországba irányuló szállításoknak. Kína továbbra is a legnagyobb körteexportőr, a globális export közel egyharmadát adva

Európai Unió

A termelés a becslések szerint 250 000 tonnával 1,8 millió tonnára csökkent, mivel Olaszországban a veszteségek miatt az elmúlt 18 év legkisebb termése volt. A kivitel az előrejelzések szerint 48 000 tonnával 300 000 tonnára csökken, az exportálható készletek csökkenése miatt. A kereslet kielégítése érdekében az import várhatóan közel ugyanennyivel, 180 000 tonnára emelkedik.

Amerikai Egyesült Államok

A termelés előreláthatóan 15 000 tonnával 602 000 tonnára emelkedik a magasabb terméshozamoknak köszönhetően, a termőterület folyamatos csökkenésének ellenére. Az előrejelzések szerint az export 15 százalékkal 115 000 tonnára emelkedik, a Mexikóba és Kanadába irányuló nagyobb szállítmányok miatt. Az import várhatóan enyhén, 75 000 tonnára emelkedik, mivel a Kínából érkező körte mennyiségének növekedése ellensúlyozza az Argentínából és Dél-Koreából érkező szállítmányok csökkenését.

Argentína

A termelés az előrejelzések szerint 33 000 tonnával 621 000 tonnára csökken a rossz termesztési feltételek és a magasabb termelési költségek miatt. Az export kissé, 320 000 tonnára emelkedik, így Argentína a déli félteke legnagyobb körteexportőrévé és a második legnagyobb globális exportőrévé válik.

Chile

A termelés várhatóan 10 000 tonnával 202 000 tonnára csökken, ami a harmadik egymást követő alkalommal jelent csökkenést. Az export várhatóan 5 000 tonnával 100 000 tonnára csökken, ami több mint 30 éve a legalacsonyabb szint.

Dél-afrikai Köztársaság

A termelés a becslések szerint 30 000 tonnával 530 000 tonnára emelkedik az optimális téli körülményeknek köszönhetően. Az export várhatóan 40 000 tonnával 280 000 tonnára emelkedik a következő időszakban a nagyobb exportképes készletek és az Európai Unióba irányuló szállítmányok miatt.

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám