Mezőgazdasági termelés

Az Interpera nemzetközi körtekongresszust idén június 26-27-én tartották Portugáliában, ahol a 2024-es európai körtetermés első számait ismertették. A szervezők, az Rocha Körte Termelők Országos Szövetsége (ANP - National Association of Pera Rocha Producers) és az Európai Zöldség-Gyümölcs és Kertészeti Növényeket Termelő Régiók Szövetsége (AREFLH - L’Assemblée des Régions Européennes Fruitières, Légumières et Horticoles) szerint az elmúlt tíz év legnagyobb számú Interpera résztvevője az idei rendezvényen volt.

Mintegy 200 termelő, kutató, nemzeti és nemzetközi vállalat gyűlt össze az Oeste régióban, hogy megvitassák a körtetermesztés kihívásait és lehetőségeit, ritka lehetőséget biztosítva a hálózatépítésre és multikulturális üzleti tapasztalatok cseréjére. A számos portugál résztvevő mellett nagyszámú külföldi küldöttség is részt vett, 9 ország képviseltette magát: Spanyolország, Franciaország, Belgium, Németország, Hollandia, Olaszország, Svájc, Argentína és az Egyesült Államok.

A 2024-re vonatkozó előrejelzéskor hangsúlyozták, hogy Európában "egyértelmű visszaesés" következett be, mivel a termelés a bizonytalan időjárási viszonyok miatt csökkent.

Belgium közel 30%-os visszaesést jósol, a tavalyi 345 ezer tonnáról 241 ezer tonnára.

Spanyolországban a teljes mennyiség 25%-kal csökken, a legutóbbi szezon során jelentkező vízhiány miatt, 164 000 tonnáról 141 000 tonnára.

Hollandiában a termelés várhatóan elmarad a 2023-as 358 000 tonnától, bár konkrét becslés nem állt rendelkezésre.

Portugália, Franciaország és Olaszország esetében a termelés fellendülése tapasztalható, de a küldöttek szerint ők sem érik el a teljes potenciáljukat. Olaszországban növekedés várható, a tavalyi 184 000 tonnáról, Franciaországban pedig 104 000 tonnáról 133 000 tonnára emelkedik a mennyiség. Portugália 16 000 tonnás növekedést prognosztizál, elérve a 123 000 tonnát.

A rendezvényt José Manuel Fernandes, Portugália mezőgazdasági és halászati minisztere azzal zárta, hogy az ágazat előtt álló kihívások leküzdése érdekében összefogásra van szükség. "A 2023-as nehéz szezont követően, amely elsősorban az európai termesztést befolyásoló éghajlatváltozásnak köszönhető, elengedhetetlen, hogy a kártevők elleni küzdelem, a szélsőséges időjárási körülményekkel való megbirkózás és az ágazat kereskedelmi szervezetének javítása érdekében kutatásba fektessünk" - jegyezte meg Fernandes.

A két nap során az ágazatot érintő egyéb kihívásokról és lehetőségekről is szó esett, többek között az európai szabályozásról, a vízhasználatról, a talaj egészségéről, a betegségekről és kártevőkről, a marketingről, valamint a jövő gyümölcs ültetvényeiről.

Forrás: interpera.org

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám