A július eleji becslések szerint a francia őszibarack-, nektarin-, lapos őszibarack- és pavia-termelés idén eléri a 230 000 tonnát, ami 3%-kal haladja meg az előző évit és 2%-kal az ötéves átlagot. Minden régióban magasabb termést regisztráltak, mint 2023-ban – közölte az Agreste.
A legfontosabb termesztési régió Okcitánia, ahol a francia őszibarack 45%-át szüretelték 2023-ban. A növekedés várhatóan 3%-kal magasabb lesz, mint 2023-ban, bár az éghajlattal kapcsolatos bizonytalanságok csökkentették az eredeti potenciált: Gard régióban a heves esőzések és a Roussillon környéki viharok a szüret során gyümölcshulláshoz és jelentős válogatáshoz vezettek. A növények víz és meleg hiányban szenvedtek, ami kisebb gyümölcsöt eredményezett. Ennek ellenére a régió 103 200 tonna csonthéjas gyümölccsel (a kajszi kivételével) a termelés csúcsán áll, melynek fele őszibarack.
A második helyen a Provence-Alpes-Côtes d'Azur régió áll, amely tavaly az őszibarack és nektarin 34%-át adta. Idén 79 200 tonna várható, ami 4%-kal haladja meg a 2023-as évet és 9%-kal az elmúlt öt szüret átlagát - annak ellenére, hogy az Agreste szerint a termőterület 2%-kal csökkent. Az Auvergne-Rhône-Alpes régióhoz tartozó Rhône völgye a harmadik helyen áll a francia termelésben. A 2023-as évben az országos termés 16%-át adták, idén pedig 2%-os növekedés várható 36 200 tonnára, az őszibarack várhatóan 21 100 tonna lesz.
Forrás: fruitnet.com
NAK/ Csép Adrienn