Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a mediterrán étrend olyan alul értékelt társadalmi és egészségügyi előnyeire hívja fel a figyelmet, mint az ételek közös elkészítése és társaságban történő elfogyasztása.

A mediterrán étrend gyakran figyelmen kívül hagyott jellemzői közé tartozik az ételek elkészítése és megosztása. Az együttlét és a közösség, a társaságban való közös étkezés gyakorlata közreműködhet az egészségre gyakorolt előnyös hatások közvetítésében. Egy új tanulmány feltárta, hogy a mediterrán életmód egészségre gyakorolt hatásainak egy része a társasági életmódnak köszönhető. Az emberek minden nap esznek, nemcsak azért, hogy kielégítsék táplálkozási szükségleteiket, hanem azért is, mert a közös étkezés társadalmi dimenziója az emberi civilizáció és az étkezési kultúrák központi részét képezte és képezi jelenleg is világszerte. Különösen a mediterrán étrend, amely köztudottan fenntartható és optimális táplálkozási profillal rendelkezik, amely növeli a hosszú élettartamot és minimalizálja a megbetegedéseket, továbbá az az ételek elkészítését és egymással történő megosztását tekinti alapvető sarokpontnak.

Fotó: ELV - Conviviality and commensality: Underappreciated benefits of the mediterranean diet

Jótékony társadalmi jelenség

A mediterrán étrend pozitív összefüggést mutat a krónikus degeneratív betegségek alacsony előfordulási gyakoriságával, a pszichés jóléttel, valamint a szorongás és a depresszió alacsonyabb szintjével. A hagyományos mediterrán étrendi modell jellegzetességei közé tartozik a kommenzalitás, vagyis a közös étkezés és az ételek egy asztalnál történő megosztása más emberekkel, a hivatalos vacsoraestektől kezdve az ünnepi összejöveteleken át a hétköznapi családi étkezésekig. Ez az alapvető társadalmi jelenség mélyen gyökerező társadalmi gyakorlatként fennmaradt az emberi evolúció folyamatában, amely „szokás” a főemlős elődjeinkig vezethető vissza, akik a táplálékot megosztották egymás között, ami kulcsfontosságú szerepet játszott a csoport sikerének és biztonságának fokozásában. A társas együttlétnek, a jó hangulatnak és a közös étkezésből származó örömöknek szerepe van a mediterrán étrend egészségre gyakorolt jótékony hatásaiban, ám ezeket a hatásokat gyakran figyelmen kívül hagyják. A neurokémiai anyagok, például az oxitocin és az endorfin felszabadulása magyarázhatja ezeket az előnyös hatásokat. Egy 2023-as tanulmányban a tudósok 29%-kal alacsonyabb összmortalitási, azaz bármely okból bekövetkező elhalálozási kockázatról és 28%-kal alacsonyabb rákos megbetegedések okozta halálozási kockázatról számolnak be azoknál, akik nagymértékben követik és ragaszkodnak a mediterrán táplálkozási szokásokhoz. Azok a kategóriák, amelyek a legszorosabban kapcsolódtak ezekhez a csökkent kockázatokhoz − valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás alacsonyabb kockázatához − a fizikai aktivitás, pihenés, társadalmi szokások és társasági élet volt. A mediterrán étrendet gyakran dicsérik az "ízletessége" miatt, ami a helyi alapanyagok és a hagyományos receptek használatának köszönhető, ellentétben az egyes országok táplálkozási tanácsaival, ahol az uralkodó irányelvek gyakran merev szabályokra alapozottak, a nélkülözés érzése körül forognak és amelyek minimális figyelmet fordítanak az ízre, a kulináris örökségekre, a közös étkezések vagy egyszerűen az evés élvezetére. A mediterrán életmódhoz való nagyobb mértékű ragaszkodás összefüggésbe hozható a serdülők magasabb boldogságszintjével, a depresszió 30%-kal és a kognitív károsodás 40%-kal alacsonyabb kockázatával. A jelenlegi kísérleti eredmények azt mutatják, hogy az étkezés, mint társas esemény a depresszió negatív hatásainak mérséklésében is eredményes kezelési stratégiát jelenthet, ami tehát újabb kísérleti bizonyítékokat szolgáltat a mediterrán étrend terápiás hatásairól.

A társas együttlét jelentős hatással van az általános jóllétre

A társasági élet és az egészség szorosan összefüggő fogalmak, mivel a társadalmi kapcsolatok és a másokkal való pozitív interakciók jelentős hatással lehetnek az általános jóllétre, erős kapcsolatokat építenek, elősegítik a közösségi érzést és olyan támogató környezetet teremtenek, amelyben az egyén boldogulni tud. A társadalmi kontextus nagymértékben befolyásolja az étkezési szokásokat. Amikor mások társaságában vagyunk étrendi választásaink és táplálkozási mintáink jelentősen eltérnek attól, mint amikor magányosan étkezünk. Az egyedül étkező felnőttek például kevesebb gyümölcsöt és zöldséget és több egészségtelen ételt fogyasztanak, mint azok, akik másokkal együtt, társaságban étkeznek.

Ezen túlmenően a család a legalapvetőbb kommenzális, azaz társas egység. A közösen étkező családok általában egészségesebben táplálkoznak és a családtagok kisebb valószínűséggel túlsúlyosak vagy elhízottak, a fiatalok pedig jobb tanulmányi teljesítményt nyújtanak és javul a mentális egészségi állapotuk. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a családi környezet alapvető fontosságú a gyermekek és serdülők pozitív étkezési szokásainak kialakulásában, mivel az ételek egymással való megosztása és az étkezések hangulata elősegítheti az egészséges táplálkozási szokások kialakulását. Valójában az ebéd/vacsoraasztal az a hely, ahol a társadalmi kötelékek megerősödnek, a kulturális szokások, hagyományok folyamatos megosztása történik és a másokkal való találkozás lehetővé teszi a generációk közötti információcserét. Ezek a szimbolikus vonatkozások különösen jól érzékelhetőek a fesztiválokhoz és közösségi eseményekhez kapcsolódó rituálékban, amelyek alkalmat adnak arra, hogy az ünneplés, a nevetés és a társasági élet légkörében közösen étkezzenek együtt az emberek.

A széttagolt és egyénre szabott étkezési szokások korlátai

Ezzel szemben a nyugati étrendre és életmódra gyakran jellemző a széttagoltság és az egyénre szabott étkezési szokások, melyek gyors tempójú étkezésekkel és általánosságban alacsony táplálkozási minőséggel, valamint a közösségi életmód és a társas együttlétek csökkenésével járnak együtt. Mindezek pedig káros egészségügyi következményeket eredményezhetnek. Az úgynevezett kék zónák, azaz a kivételesen hosszú élettartammal rendelkező embereket tömörítő régiók járványügyi vizsgálatai közös kapcsolódási szálat tárnak fel a hosszú, egészséges élet és a szilárd, erős közösségek, továbbá a jó hangulatú együttlétek között. Az erős társadalmi kapcsolatokkal és közösségi érzéssel rendelkező emberek egészségesebbek, mint azok, akik szociálisan elszigeteltek. A szociális támogatás összefüggésbe hozható a depresszió, a szorongás és más mentális egészségi állapotok, valamint az olyan fizikális egészségügyi problémák, mint a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Ezen túlmenően a közösségi étkezések arra ösztönözhetik az embereket, hogy új és egészséges ételeket próbáljanak ki, mivel a különböző konyhák kulturális hátterének megismerése, azokra jellemző ételek kipróbálása elősegítheti a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozást.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a tudósok olyan közegészségügyi kezdeményezéseket és beavatkozásokat javasolnak, amelyek célja az emberek társas kapcsolatainak és interakcióinak, hálózatépítésének és szocializációjának közvetlen fokozása, javítása. Mivel a modern társadalmakat egyre inkább a társadalmi elszigeteltség és a magány jellemzi, a tudósok azt javasolják, hogy az emberek étkezési és életmódbeli szokásainak javítása érdekében támogassák az egyes társadalmi közösségekben a közös étkezéseket és a fokozottabb társasági életet.

"Az egészség szorosan kapcsolódik az egészséges táplálkozáshoz és a megfelelő fizikai aktivitáshoz, de a táplálkozás és a testmozgás ennél többet is tehet, hozzájárulhatnak az emberek közötti szociális hálózatok kialakulásához, amelyek viszont elősegíthetik a jóllétet - mondja Elisabetta Bernardi táplálkozásbiológus, a tanulmány fő szerzője. Amikor a mediterrán étrendre gondolunk, annak érdekében, hogy meg tudjuk magyarázzuk annak egészségügyi előnyeit, gondolni kell a szociális aspektusokra, a közös étkezésre is. A társas együttlét sok szempontból előnyös lehet, többek között csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és a tápanyagbevitelt, valamint növeli a boldogságérzetet és jó közérzetet teremt. Ezért a vidám együttlétek és az étkezéssel kapcsolatos pozitív élmények jobb táplálkozási döntésekhez is vezethetnek".

Forrás: ELV - Conviviality and commensality: Underappreciated benefits of the mediterranean diet

 

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám