Mezőgazdasági termelés

A lisztharmat és a levéltetvek kártétele erősödik!

Az elkövetkező héten a levegő maximum hőmérséklete 30-34 °C között lesz, csapadék vasárnaptól (07.21.) várható az előrejelzések szerint, helyi viharokra 07.21-25. között minden nap számíthatunk.

A gyümölcsök betakarítása már folyamatban van, a korai almafajták már beértek. A kezelések alkalmával minden esetben legyünk figyelemmel az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre. Számítsunk arra is, hogy a gyümölcsösök vegetációja a korábbi évekhez képest előrébb van, így a betakarítás ideje is korábbra tehető.

ALMA:

Az alma fejlettsége kertektől és fajtáktól függően változó, a Gála áltagosan 60-70 mm átmérővel rendelkezik.

Betegségek:      

Almafa varasodás:

Az almafa varasodás terjedése most lelassult, a jól kezelt, tünetmentes ültetvényekben most nem számíthatunk a betegség terjedésére. A meteorológiai előrejelzések az elkövetkező hétre nem jósolnak csapadékot, meleg száraz időjárásra lehet számítani, ilyen körülmények közt nem terjed a varasodás. Helyi viharokra viszont számíthatunk, javasoljuk, hogy egy - egy jelentősebb eső után kontakt készítménnyel (ditianon) védekezzünk.

Abban az esetben, ha betárolni szeretnénk az almát, akkor érdemes tárolási betegségek ellen egy zárókezelést betervezni.

Ehhez javasolt hatóanyagok:

  • pirimetanil
  • boszkalid+piraklostrobin

Mindkét termék 7 napos várakozási idővel rendelkezik. A kijuttatások időzítésénél ezt vegyük figyelembe.

Lisztharmat:

A lisztharmat kárétele egyre erőteljesebben jelenhet meg, a magas hőmérséklet, illetve a helyi viharok miatt időszakosan nedves levelek kiváló alkalmat biztosítanak a betegség fejlődéséhez. Ehhez még hozzájárul az is, hogy a hajtásnövekedés fajtáktól függően még folyamatban van, így folyamatosan jelenhetnek meg új levelek. Amennyiben a hajtásnövekedés bezárul, az újrafertőzések is csökkenni fognak. Fertőzött ültetvényekben javasolt a célzott lisztharmat elleni kezelés.

Javasolt hatóanyag:

  • Xemium
  • Revysol
  • kén

zelhalás:

A tűzelhalás kártétele visszább esett: a magas hőmérséklet, száraz idő nem kedvez a betegség terjedésének. A viharos időjárás, a jégeső sérüléseket, sebeket tud okozni a gyümölcsfákon, ami elősegíti a kórokozók növényi szövetbe való bejutását, viszont a száraz, alacsony páratartalmú, meleg időjárás hamar beszárítja a baktérium kezdődő telepeit, így sok esetben meghiúsul a kórokozó kártétele.

A tűzelhalás komolyabb terjedésére akkor számíthatunk, ha az időjárás csapadékosabbra fordul.

Kártevők:

Zöld almalevéltetű:

Július második felében vagyunk, várható, hogy az almafák hajtásnövekedése befejeződik. Már láthattuk korábban is, hogy a hajtások csúcsrügyben zárultak, ahogy arra már az előző előrejelzésünkben is utaltunk, a másodlagos hajtásnövekedés elindult, illetve a csúcsrügyek kialakulása még várat magára. Növényvédelmi szempontból ez azért jelentős, mert a zöld almalevéltetű ezeken a friss hajtásvégeken alakítja ki telepeit. Számíthatunk még az újabb levéltetű kolóniák kialakulására.

A kezelésekre mindenképp felszívódó készítményt javaslunk, erős fertőzés esetén heti rendszerességgel ismételve. Javasoljuk azon készítmények használatát, ami hatással van az almamoly lárvák ellen is (acetamipirid), hiszen most van az almamoly második nemzedékének a rajzása.

Vértetű:

A vértetű egyre erőteljesebben van jelen az ültetvényekben már nem csak a gyökérnyaki részeken, hanem a lombfelületen is meg lehet találni őket. Hagyományos felszívódó szerekkel akkor tudunk ellenük eredményesen védekezni, mikor még zöld növényi részeket károsítanak, a fás részeken károsítók ellen nehezebb védekezni.

Védekezési javaslatunk:

  • Gyökérnyaki résznél használhatunk agromésztejet, ügyelve arra, hogy a készítmény ne kerüljön a levelekre
  • hatásos védekezés még a gyökérsarjak irtása, többnyire ezekre a területekre nem jut növényvédő szer, illetve közel van a gyökérnyakhoz és a gyökereken élő populáció könnyen át tud telepedni
  • Lombkoronában:
    • 1% -os gyümölcsfaolaj vagy narancsfaolaj használata 4 l/ha dózisban, bio ültetvényekben is használható. Az olajos készítmények ebben a dózisban nem károsítanak, nem perzselnek, ennek ellenére itt is javasolt az esti hűvös órákban való permetezés
    • elsősorban a pirimicarb hatóanyagú készítmények alkalmazása

Atkák:

Azt gondolom, hogy az elkövetkező időszak egyik jelentősebb kártevői az atkák lesznek. A meleg időjárás felgyorsítja a szaporodásukat, most egy-egy generáció teljes kialakulása megtörténik egy héten belül. Az elszigetelt foltokban megjelenő kártevő nagyon hamar az egész kertben általánossá válhat. Figyeljünk oda és időben végezzük el a kezeléseket!

Az atkákat a levélen nehéz észrevenni. Érdemes a jelenlétre utaló jeleket, az ürüléküket (apró fekete pontok), illetve a takácsatkák esetében a levél fonákján a szövedéket keresni. Idővel a leveleken észrevehetőek a szívogatás nyomai: erős fertőzés esetében a levelek bebarnulnak, ezt az utóbbi állapotot nem szabad megvárni! Ugyan apró kártevők, de hatalmas mennyiségű vizet és tápanyagot tudnak elszívni a növénytől pontosan abban az időszakban, amikor a gyümölcsméret növekedéséhez ez a legfontosabb lenne.

Javasoljuk a kertek szemlézését és a kezelések ismétlését, illetve, ha valaki még nem permetezett atkaölő szerrel, javasoljuk elkezdeni. Problémát elsősorban azokban az ültetvényekben fog okozni, ahol korábban is jelen volt, de ott is javasoljuk a megelőző legalább egyszeri védekezést, ahol nem szokott nagyobb problémát okozni. A kezelésekkor legyünk figyelemmel arra, hogy a takácsatkák a levél fonákján szövedék védelme alatt károsítanak, ezért javasolt a nedvesítő szerek, illetve a nagyobb lémennyiség alkalmazása.

Csipkéspoloskák:

Csipkéspoloskákkal még nem találkoztam az ültetvényekben, elképzelhető, hogy egyes kertekben már megjelentek. Jellemzően akkor találkozunk velük amikor a levéltetvek már visszaszorulnak. A vegetációs idő hátra levő részében számíthatunk a csipkéspoloskák megjelenésére, esetleg felszaporodásukra. A levéltetvekkel ellentétben nem csak az új leveleket, hanem az idősebbeket is szívogatják, erős fertőzés esetén számíthatunk arra, hogy a vegetációs idő végéig károsíthatnak.

A védekezésre felszívódó készítményeket javasolunk.

Almamoly:

Az almamoly fejlődésének a sebességét a hőmérséklet szabályozza, a nagy meleg hatására a 2. nemzedék fejlődési szakaszai lerövidültek. A hőösszeg alapján történő előrejelzésünkkel ki tudjuk számolni, hogy a különböző fejlettségi állapotok mikor következnek be. Számunkra a legfontosabb a lárva állapot, hiszen ekkor okozza a kárt a kártevő. A 2. nemzedék a korábbi években tapasztaltaknál hamarabb jelent meg, illetve gyorsabban is fejlődik.

A lenti táblázatban mutatjuk, hogy számításaink szerint mikor jelentek meg a 2. nemzedék első imágói. Várhatóan a tömeges rajzás ezt a dátumot követő napokban alakult ki, a következő oszlop mutatja az azóta eltelt időre vonatkoztatható hőösszegek értéket °C-ban. A 4. oszlopban található a populáció fejlettségi szintje, a 2. nemzedék első egyedei már kifejlett lárva állapotában találhatóak. Az előrejelzésnek megfelelően a magas hőmérsékletre továbbra is számíthatunk, így ezek a lárvák már néhány napon belül be is fejezik a károsításukat (táblázat 5. oszlop), az almákból kirágnak és találkozhatunk a kártételükkel.

almamoly hőösszeg alapján történő előrejelzése

település

A 2. nemzedék első imágóinak megjelenése

2. nemzedék hőösszeg (2024.07.17.)

a populáció állapota 2024.07.17-én

A 2. nemzedék első egyedinek várható bábozódási időpontja

Ajak

2024.07.01.

249

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.25.

Buj

2024.06.29.

280

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.23

Nyíregyháza

2024.06.29.

293

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.23

Nyíracsád

2024.07.01.

256

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.24

Tuzsér

2024.07.05.

197

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.27.

Apagy

2024.07.02.

249

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.25.

Tarpa

2024.07.02.

239

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.25.

Nyírbátor

2024.07.05.

207

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.27.

Tiszakerecseny

2024.07.05.

204

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.27.

Ököritófülpös

2024.06.30.

273

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.23.

Csenger

2024.06.28.

310

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.21.

Kótaj

2024.06.28.

306

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.21.

Nyírgyulaj

2024.06.28.

306

imágók és kifejlett lárva állapot

2024.07.21.

 MEGGY, CSERESZNYE, SZILVA:

A meggy, cseresznye betakarítás utáni állapotában található.

Betegségek:

Blumeriellás levélfoltosság:

A cseresznye és a meggy betakarítása már befejeződött, ilyenkor gondolhatjuk azt is, hogy a növényvédelmi munkánknak is vége, de nem így van. A blumeriellás levélfoltosság ellen még védekezni kell, a betegséget okozó gombák a betakarítás utáni esős időben könnyen felszaporodtak, ki is alakultak a leveleken a lilás színezetű foltok. Abban az esetben, ha nem védekeztünk időben akkor könnyen korai lombhullást tud okozni ez a betegség, azáltal, hogy a foltok összeérnek, a levél elsárgul és elhal.

Egyszeri gombaölő szeres kezeléssel hatékonyan tudunk védekezni a blumeriella ellen, a kezeléseket még a levelek sárgulása előtt el kell végezni.

Javasolt hatóanyagok:

  • ditianon
  • boszkalid+piraklostrobin

Kártevők:

Levéltetvek:

A levéltetvek elsősorban a szilvában fognak gondot okozni. A várhatóan meleg és csapadékos időjárás – hasonlóan az almához - a szilvában is elősegíti az újabb kolóniák kialakulását.

Atkák:

Elsősorban a szilva veszélyeztetett, az előrejelzés és a védekezési lehetőségek megegyeznek az almában leírtakkal.

KÖRTE

A körte termésnövekedés állapotban található.

Betegségek:

Körtevarasodás:

A körtevarasodás további terjedése megállt a száraz időjárás miatt, de sajnos a gyümölcsökön már megjelenő tünetek ellen nem lehet védekezni. Az időjárási tényezők nem kedveznek a körte varasodásnak, de elképzelhető, hogy azokban az ültetvényekben ahol eddig nem volt jelen a betegség, már nem is fog tovább terjedni a gyümölcsre.

Kártevők:

Körtelevélbolha:

Az idei évben számíthatunk egy erős körtelevélbolha kártételre. A kártevőnek kifejezetten kedvez a meleg nyári időjárás, a napsütés, száraz idő. Ilyenkor viszonylag gyorsan ki tudnak alakulni a telepek, illetve vastag mézharmatréteget tudnak kialakítani, ami védelmet nyújt, nemcsak a környezeti hatások, hanem a rovarölő szerek ellen is. 

A védekezéseket esőzések után - amikor a védelmüket biztosító mézharmat kissé feloldódik - javasoljuk elvégezni. A permetlét javasoljuk nedvesítő szerekkel kiegészíteni.

BASF / Moravszki Gábor

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám