Mezőgazdasági termelés

Az ültetés már mindenütt befejeződött, a Földközi-tengertől délre megkezdődött a betakarítás.

Egyiptom

A betakarítás rendben halad. Nagyon meleg volt az időjárás, átlagosan 40°C, így az előrejelzés körülbelül 5%-kal csökkenhet.

Franciaország

Az ültetés június 21-én fejeződött be, összesen 2400 hektáron, amelyből valószínűleg kevesebb, mint 300 hektár bio. A viharos tavaszi időjárás (hideg, eső, jégeső) kedvez az alternária és a különböző bakteriózisok kialakulásának. A betakarítás délkeleten július 18-án, délnyugaton pedig augusztus 5-10. körül kezdődik. A bogyók jobban fejlődnek, mint azt június elején gondolták, a termés várhatóan 170 000 és 180 000 tonna között lesz.

Görögország

Az időjárás továbbra is kedvező, a hőmérséklet 33-37 °C körül mozog, a termés jól fejlődik. Korai termés várható, az első üzemek július 15-én, a többi július 20-a körül nyílnak meg. Mivel tavasszal kevés csapadék esett, már most aggályos a 2025-ös termés vízellátottsága.

 Magyarország

Az előrejelzés változatlanul 125 000 tonna, bár június első felétől különböző kórokozók jelentek meg (pl.: fitoftóra), a gazdák védekeznek ellenük.

 Irán

A betakarítás nemrég kezdődött a déli országrészben. A jelenlegi nagyon meleg időjárás (40-42°C) okozhat némi napégést. A termelés a tavalyihoz hasonlóan várhatóan 2 millió tonna körül alakul, de az előrejelzés a betakarítás előrehaladtával módosulni fog.

Olaszország

Északon – Piacenza térségében - a nagyon csapadékos tavasz miatt csak július elején fejeződött be az ültetés. A betakarítás 7-10 napos késéssel kezdődik, a mennyiségek nagy része szeptemberben lesz elérhető. Az előrejelzés nagyon bizonytalan az időjárási helyzet miatt, amely idén különösen bonyolult. Jelenleg 2,8 millió tonna tűnik a maximális mennyiségnek (akárcsak tavaly), amelyet csak a szezon második felében fennálló kedvező időjárási körülmények között lehet majd elérni. Délen nincsenek változások. Az egyetlen kétséges tényező a vízellátottság Pugliában a szezon végén.

Portugália

Júniusban hideg volt az időjárás, a hónap utolsó hetében némi esővel. Július eleji viharok elárasztottak néhány földet, aminek teljes hatása még nem ismert, sajnos ez kedvezhet betegségek kialakulásának is. Az időjárás 30-33°C körüli, az előrejelzés kedvezőnek tűnik. A betakarítás későn, augusztusban kezdődik, és későn is fog befejeződni, mivel az utolsó beültetett területeken még nagyon kicsik a növények. A terméselőrejelzés egyelőre változatlan marad.

Spanyolország

A heves esőzések és viharok (akár 40 mm) nem okoztak közvetlen károkat, de kedvezhetnek a betegségek kialakulásának.  A késői ültetés és a késő tavaszi hideg időjárás miatt a betakarítás későn kezdődik, Andalúziában július 18. körül, Extremadurában július végén-augusztus elején, északon pedig augusztus 10-15. körül. Az előrejelzés nem változik.

Tunézia

A betakarítás június 19-én kezdődött, július 1-jéig a 20 működő üzem már 224 000 tonna paradicsomot dolgozott fel, főként Kairouan (a központban) és Cap Bon régiókból. A 2024-ben beültetett terület 13 200 hektár.

Törökország

Az előrejelzés változatlan marad. Az eddigi időjárás jó volt, betegségek nélkül. A gyáraknak július 10-től kell kinyitniuk délen, augusztus első hetének vége felé pedig Bursa régióban.

Ukrajna

Az ültetés a becslések szerint 6200 hektáron befejeződött. Eddig nem voltak nagy problémák, az időjárás eddig jó volt, és az előrejelzés továbbra is 600 000 tonna. A betakarítás augusztus második hetében kezdődik.

Forrás: tomatonews.com

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám