Mezőgazdasági termelés

Szüret előtti esélyek

Meteorológia

Továbbra is kánikula tombol, a csapadék mennyisége hektikusan alakul.

Az átlaghőmérséklet az elmúlt 10 napban 25-28 °C volt, mely 4-6 fokkal melegebb az ezidőben mért átlaghoz képest! Sorra dőltek meg a melegrekordok: július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi rekord született; a mérések szerint július 11-től hat napon át minden nap megdőlt a melegrekord. A nappali maximum elérte a 41,6 °C-ot (07.16., Kelebia) és az éjjeli minimumok sem estek tartósan 20 fok alá.

A csapadék mennyisége ezen időszakban 0-73 mm között alakult. Helyi zárporok, zivatarok alakultak ki, melyekből rövid idő leforgása alatt gyakran nagyobb mennyiségű eső hullott. A 30 napos eltérés az átlaghoz képest mínusz 15-50 mm! Vannak területek, ahol június 14. óta nem volt eső, mindemellett a párolgás 3-5 mm naponta.

1. ábra: Az elmúlt 10 nap csapadékösszege (Forrás: fieldclimate.com)

Fenológia:

Érés-zsendülés időszaka. A korai fajták szépen cukrosodnak, a szüretük várhatóan augusztus elején kezdődik. Ültetvényben és fürtön belül is eltérő az érettségi állapot. Gyakoriak a heterogén fürtök, mely eredményeképp van olyan bogyó, amely már nem fogékony a betegségekre, míg a mellette lévő még az lehet.

1. kép: Napégés tünete (fotó: Pintér Tamás)

 

2. kép: Irsai Olivér 07.22. (fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz)

Szőlészeti munkák:

A csonkázások, sorköz művelése/zúzása, soraljak tisztítása megtörtént a legtöbb ültetvényben. A csapadék hiánya miatt a szőlő lombtömege lassan növekszik, gyakoriak a hiánytünetek. A permetezéseket többen felfüggesztették akár 2-3 hétre is, révén a kánikulai melegben nem tartották a védelmet szükségesnek.

Növényvédelmi helyzet:

Lisztharmat

Néhány borvidéken jelentősebb mértékű kártételt okoz a lisztharmat, másutt sikerült megfékezni. Érdemes figyelni a Defenso betegség-modelljét, ezen belül is a lisztharmat kaliforniai modellt. Eszerint a kánikula és a csapadékhiány ellenére is csak néhány napra esett 100%-ról 60% körüli értékre a fertőzésveszély mértéke! Erre esély akkor van, mikor tartósan 30 fok feletti a nappali és 20 fok feletti az éjjeli maximum- ilyenkor a reggeli harmatképződés is elmaradhat. Viszont ahogy esik 1-2 fokot a hőmérséklet, vagy hullik valamennyi eső, a fertőzésveszély ismét 100%! Kiválóan látszik mindez az alábbi iMetos készülék méréseiből és a betegség-modelljéből:

2. ábra: lisztharmat kaliforniai modell (Forrás: defenso.hu)

 

3. kép: Lisztharmatfertőzés fürtön (fotó: Pintér Tamás)

 

4. kép: Lisztharmatfertőzés fürtön (fotó: Pintér Tamás)

Javasolt hatóanyagok:

  • Revysol
  • kén

Peronoszpóra:

Esélye ott, ahol nem esett csapadék: csekély. Ahol volt eső, ott is kérdéses, hiszen a száraz kánikulában az olajfoltok többnyire beszáradtak. Az új hajtásokon, leveleken megjelenhet. Kárt közvetlenül bogyón már nem okoz, a kocsány viszont még fertőződhet! Érdekes, hogy a forró melegben is találhattunk azért elvétve új tüneteket, virágzó olajfoltokat! Valószínűleg elegendő volt az a kevés levélnedvesség/pára, ami hajnalban kialakulhatott ahhoz, hogy sporuláljon a gomba.

5. kép: Peronoszpóra tünet 07.20. (fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz)

6. kép: Peronoszpóra tünet 07.20. (fotó: Dr. Mikóczy Nárcisz)

Botritisz:

Lassan eljön az ő ideje is. Ahogy azt évek óta összefoglaljuk, az ellene való védekezés alapja a megelőzés. Hogy lehetséges mindez, mikor csapadék-függő a kártétele is? Igyekezzünk mindent megtenni, hogy elkerüljük a gomba „berobbanását”! Lazán tartsuk a lombfalat, tisztán a sorközt, sor alját. Figyeljünk a levelek magas Ca-szintjére! A moly elleni védelmet próbáljuk jól időzíteni, elkerülve ezzel a bogyók szúrását, sérülését! Tegyünk meg mindent a kialakulása ellen. Fontoljuk meg, megéri-e a védekezés, vagy tegyük korábbra a szüretet. A botriticidek használatakor azok hatékonyságát segítsük a fenti eszközökkel! Figyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási időkre!

Javasolt hatóanyag:

  • pirimetanil

Egyebek:

A tarka szőlőmoly rajzása az idén meglehetősen hektikusan alakult. Van, ahol a 3. generációról kaptunk jelzést! A rajzások elhúzódtak, megzavarta a fagy és a kánikula is a rovarokat. Nehéz volt eltalálni a megfelelő időpontot a védekezéshez. A levélatkák elleni védelem aktuális lehet ott, ahol az indokolt (ÉVI!). Az aszállyal párhuzamosan a hiánytünetek is látványosabbak: éréskor érdemes levélanalízist végeztetni és eszerint tervezni majd az őszi tápanyag-pótlást! Addig is a lombon keresztül főleg a fiatal ültetvényekben vagy a szárazság-stressztől jobban szenvedő területeken kijuttathatunk tápanyagot!

A szüret közeledtével fokozott figyelmet szenteljünk a várakozási időknek! Azokat betartva válasszunk készítményt. Ne feledjük: a termés megóvása az elsődleges cél, de a lombozatra is ügyelni kell - mivel a tartalék tápanyagok mennyiségét és a betegségek jövő évi esélyeit is befolyásolja a lomb egészségi állapota! Korai fajták esetében megfontolandó a szüret utáni védelem. Minél kevesebb áttelelő képlet képződik az ültetvényben, annál egyszerűbb dolgunk lesz 2025-ben!

Sikeres szüretet kívánok mindenkinek!

BASF / dr. Mikóczy Nárcisz

7. kép: Cserszegi fűszeres Tata, Látó-hegy 2024.07.24.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám