Mezőgazdasági termelés

A világ csemegeszőlő-termelése a 2023/24-es gazdasági évre várhatóan több, mint 150 000 tonnával 28,1 millió tonnára emelkedik, ami az ötödik egymást követő évben jelent növekedést. Az export várhatóan 200 000 tonnával 3,5 millió tonnára csökken a Peruban, az Egyesült Államokban és Törökországban bekövetkezett volumencsökkenés miatt.

Kína

A becslések szerint 750 000 tonnával 13,5 millió tonnára emelkedik a termés, ami újabb rekordot jelent öt egymást követő év növekedése után. Az előrejelzések szerint az export több, mint 25%-kal 490 000 tonnára emelkedik, így Kína Peru után a második legnagyobb csemegeszőlő-exportőrré válik. A behozatal várhatóan több, mint 40 000 tonnával 135 000 tonnára csökken a bőséges hazai kínálat miatt.

EU

Az előrejelzések szerint közel 250 000 tonnával 1,3 millió tonnára csökken az olasz kedvezőtlen időjárás okozta veszteségek miatt. Az export előreláthatóan 46 000 tonnával 125 000 tonnára csökken az alacsonyabb exportképes készletek miatt. Az import a becslések szerint 27 000 tonnával 600 000 tonnára emelkedik a Dél-afrikai Köztársaságból érkező szállítmányok miatt.

Amerikai Egyesült Államok

A termelés a becslések szerint 19%-kal 655 000 tonnára csökken, ami az elmúlt 30 év legkisebb termése. A Hilary hurrikán a szüreti szezonban érte el Kaliforniát (széllel és esővel) negatívan befolyásolva a szüretelésre váró csemegeszőlő mennyiségét és minőségét. Az export 65 000 tonnával 182 000 tonnára csökkent, ami az alacsonyabb kínálatot tükrözi. Az import 793 000 tonnára emelkedett, mivel a chilei és mexikói szállítmányok növekedése ellensúlyozta az alacsonyabb termelést.

Peru

A termelés várhatóan 776 000 tonnára emelkedik, mivel eddig az El Niño korlátozta a potenciális növekedést. A kivitel az előrejelzések szerint közel 100 000 tonnával 525 000 tonnára csökken az exportálható készletek minőségének problémái miatt (a heves esőzések és a magas hőmérséklet negatívan befolyásolta a gyümölcsök minőségét). Peru a termelés csökkenésének ellenére továbbra is a legnagyobb exportőr.

Chile

Várhatóan 20 000 tonnával 635 000 tonnára csökken a termelés, a telepített területek csökkenésének következtében, amely a termelési volumen évtizedes csökkenését eredményezi. Az export előreláthatóan 16 000 tonnával 480 000 tonnára csökken az alacsonyabb mennyiség miatt, az Egyesült Államokba irányuló magasabb szállítmányok ellenére. Ha ez megvalósul, Chile két év alatt az első helyről a harmadik helyre esik vissza az exportőri rangsorban.

Dél-afrikai Köztársaság

A termelés a kedvező téli időjárási körülményeknek köszönhetően várhatóan 52 000 tonnával 370 000 tonnára emelkedik, a 2021/22-es gazdasági év rekordszintjének közelébe emelkedik. Az export az előrejelzések szerint közel 20%-kal 340 000 tonnára nő a nagyobb exportképes készletnek köszönhetően.

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám