Mezőgazdasági termelés

Az északi félteke legtöbb termőterületén és Brazíliában már javában folyik a betakarítás.

AMITOM ORSZÁGOK

BULGÁRIA

A szezon jól halad, a betakarítás mintegy 25%-a már befejeződött, a terméshozam 60 t/ha körül van, a Brix érték 5,1. Az elmúlt két hét magas hőmérsékletei napégést és közönséges takácsatka kártételt okoztak, ellenben a kalciumot tartalmazó növekedésszabályozóknak köszönhetően nincs csúcsrothadás. A betakarítás október 5-10. között fejeződik be, a teljes mennyiség várhatóan 60 000 tonna lesz.

EGYIPTOM

A két héttel ezelőtti helyzetkép óta semmi változás nem történt, ami így szólt: A folytatódó hőhullám befolyásolja a jelenlegi nyári és a közelgő késő nyári termés hozamát. Ennek következtében a mennyiség 15%-os csökkenése várható, ami 780 000 tonnáról 663 000 tonnára csökkentené a teljes mennyiséget. Pozitívum, hogy Egyiptomban 3-4 szezon van, a következő téli betakarítás várhatóan november közepén kezdődik, valamint az összes kijelölt területet a tervek szerint beültetik.

FRANCIAORSZÁG

Eddig valamivel több, mint 40 000 tonnát, azaz a teljes előrejelzés 22%-át dolgozták fel a délkeleti régióban, a délnyugati régióban most kezdődik a betakarítás. A hőhullámot követően a hőmérséklet 28-30°C mozog, délkeleten széllel.  A betakarítás csúcspontja az elkövetkező héten érkezik, amikor elkezdik a középső/kései paradicsom betakarítását. A minőség jó, a termésmennyiség rendben van, némi takácsatka kártétel jellemző, az eddigi átlagos Brix-érték 5,1.

GÖRÖGORSZÁG

A szezon korán kezdődött, az előrejelzés 58%-át már feldolgozták. A minőség normális, a Brix 5,1. A közelmúltban a központi régióban és délnyugaton némi eső lassította a betakarítást, de az időjárásról általánosságban elmondható, hogy jó.

MAGYARORSZÁG

A betakarított terület több, mint egyharmada a teljes termőterületnek. Az átlagos Brix-érték 5 fölött van. Az időjárás továbbra is meleg és száraz, elszórtan helyi csapadékkal. Az idei július volt a legmelegebb és a 7. legszárazabb július 1901 óta. Az előrejelzés változatlan marad.

IRÁN

A betakarítás délen még tart, nyugaton már megkezdődött, ellenben északon késik, ahol csak a hónap végén és főként szeptemberben kezdődik. A hőmérséklet még mindig nagyon magas, 40°C körül van. Idén körülbelül 20-25%-kal kevesebb termés várható, nagyon magas áron, ami ellen a feldolgozók küzdenek, mivel az olcsóbb kínai termeléssel kell versenyezniük a piacukon. Az előrejelzés továbbra is 1,5-1,6 millió tonna.

OLASZORSZÁG

Északon a legutóbbi adatok szerint augusztus 11-ig 675 000 tonna termést dolgoztak fel, 5,18 és 4,7-os átlagos Brix-értékkel. A becslések szerint 300 000 - 350 000 tonnát takarítottak be, így augusztus 18-án az összes betakarított mennyiség megközelítőleg egymillió tonna volt, ami kb. 20%-kal alacsonyabb, mint az elmúlt öt év átlaga, az időjárás miatti halmozott késedelem és a korai termés alacsonyabb hozamai miatt. A betakarítás nagy része (kb. 60%) szeptemberben lesz. Az augusztus 18-20-i esőzések leállították vagy lelassították a betakarítást. A teljes mennyiség a késői betakarítástól függ.

Délen augusztus 11-ig 1,1 millió tonnát dolgoztak fel, ami több, mint 2023-ban, de körülbelül a 2022-es szintnek felel meg. A Brix érték alacsonyabb a szokásosnál. Az esőzések miatt a betakarítás lelassult leginkább a Tirrén oldalon (Toscana, Lazio és Campania), és kevésbé Pugliában. Az Occhito gátat lezárták, ami aggodalomra ad okot a késői termés miatt.

Az előrejelzés továbbra is 5,5 millió tonna, de a végső eredmény a szeptemberi időjárástól függ.

PORTUGÁLIA

A szezon harmadik hetében járunk, minden üzem jól halad, a termés mintegy 21%-át betakarították. Nemrég három napig 37-40°C-os hőhullám volt, de a hőmérséklet mostanra visszatért 28-29°C-ra. Nagyon szeles a nyár, de ez jó, mert segít a betegségek elleni küzdelemben és csökkenti az éjszakai hőmérsékletet. Az előrejelzésben nincs változás.

SPANYOLORSZÁG

Mostanra az összes feldolgozó megkezdte működését, beleértve az északi részeket is, ahol augusztus 10-15. körül kezdődött a betakarítás. Eddig a teljes előrejelzésnek mintegy 27%-át dolgozták fel, ami alacsonyabb a szokásosnál. Andalúziában és Extremadurában továbbra is magas a hőmérséklet, ami befolyásolja a termesztés szokásos menetét, de a minőség általában jónak tűnik. Szeptember közepétől erős nyomás nehezedik a feldolgozókra, de az előrejelzésben nincs változás. 

TUNÉZIA

Már csak 6 feldolgozó üzem működik, amelyek napi 4000 tonnát dolgoznak fel. Eddig 873 000 tonna paradicsomot dolgoztak fel, régiós bontásban az alábbiak szerint: 43% Cap Bon, 14% Grand Tunis, 31% Béja és Kef (északnyugat), 13% Kairuán (dél).

TÖRÖKORSZÁG

A Bursa régió most van a csúcson, ellenben szeptemberben még nagy mennyiségeket fognak feldolgozni. A déli területek még mindig erőteljesen jelen vannak, a paradicsom még mindig a földeken van. A minőség általában jó, de a Brix érték a szokásosnál alacsonyabb: 4,6-4,7. Nincs változás az előrejelzésben. A várható teljes mennyiség mintegy 40%-át már feldolgozták.

MÁS WPTC ORSZÁGOK

BRAZÍLIA

A betakarítás a tervek szerint halad, eddig nem történt változás. A vártnál magasabb Brix-értékre lehet számítani, de ez a következő hetekben fog megerősítést nyerni.

KALIFORNIA

A becslések szerint ezen a héten 956 971 tonnát dolgoznak fel. Az augusztus 24-én záruló hétre 5 144 645 tonnát fognak feldolgozni. A betakarítás továbbra is jól halad az egész államban, mivel alapvetően a teljes feldolgozási kapacitás működik. Jelenleg a terméshozamok továbbra is a szerződéses szintek közelében teljesítenek. Kaliforniában júniusban és júliusban szokatlanul magas hőmérsékletet tapasztaltak. A későbbi betakarítás során arra számítanak, hogy a terméshozamok alacsonyabbak lesznek, mint az idényben eddig tapasztaltak, főként a korábbi hőség miatt. A NASS/USDA augusztus vége felé fogja közzétenni az új termésbecslést.

KANADA

A betakarítás augusztus közepén kezdődött, körülbelül 7%-ban befejeződött. Az eddigi termés rendben van, remélhető, hogy a szerződéses mennyiséget az idei év időjárási kihívásai és az egyes régiókban megnövekedett betegségnyomás ellenére is el lehet érni.  

KÍNA

Az előrejelzés továbbra is 11 millió tonna.

JAPÁN

A július végi heves esőzések és az augusztus eleji tájfun a Tohoku régió egyes részein lecsökkent termést eredményezhet. A feldolgozandó paradicsom összmennyisége 29 000 tonna.

Forrás: tomatonews.com

NAK / Csép Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám