Mezőgazdasági termelés

A csonthéjas gyümölcsök termelőit aggasztják az Európai Unió növény-egészségügyi, környezetvédelmi és csomagolási szabályozása által rájuk rótt terhek, amelyek nagyban befolyásolják a termelési költségeket. A csonthéjas gyümölcstermelést egyre inkább befolyásolják a változó éghajlati viszonyok is. A gazdálkodók olyan fajtákat keresnek, amelyeknek kisebb a hideg óra igénye, illetve a melegebb régiókba alkalmasak vagy a korai fajtákat, mivel ezek potenciálisan jobb bevételi lehetőségeket kínálnak. A termesztők számára továbbra is jelentős problémát jelent a munkaerő kérdése betakarítás idején.

Az EU-ban a cseresznye- és meggyültetvények területe lassan csökken, mivel a régi gyümölcsösöket nem újítják meg. A termelők a betegségeknek ellenálló fajták hiányát, valamint a magas termelési költségeket, többek között, de nem kizárólag a munkaerőköltségeket okolják.

Az EU teljes cseresznye és meggy termelése a 2024/25-ös gazdasági évben az előrejelzések szerint csak kis mértékben emelkedik a tavalyi alacsony szinthez képest, 715 000 tonnára a 2023-as 705 ezer tonnához képest.

 

 

1. grafikon: EU cseresznye és meggy termőterületei, valamint termelése (forrás: FAS EU tagállamok jelentése alapján

Lengyelországban az enyhe tél lehetővé tette, hogy a gyümölcsfák jó kondícióban maradjanak, a fák gyökérzete nem szenvedett fagykárt. A januári és februári kedvező időjárási körülmények szintén hozzájárultak a növények jó állapotához. Tavasszal a vegetáció a szokásosnál két-három héttel korábban indult. A gyümölcsfák állapota azonban romlott az április végén és május első felében bekövetkezett fagyok miatt. A fagyok jelentős károkat okoztak a virágrügyekben. Egyes területeken május második felében a jégeső is kárt okozott. Így a 2024/25-ös gazdasági év cseresznye- és meggytermése Lengyelországban az előrejelzések szerint elmarad a tavalyi évtől.

Olaszországban az előrejelzések szerint a termés jelentősen visszaesik az előző szezonhoz képest, mivel a hideg éjszakákból és forró nappalokból álló kedvezőtlen időjárási körülmények negatívan befolyásolták az áprilisi virágzást.

A hivatalos becslések szerint a spanyol termelés összességében várhatóan helyreáll az előző szezonban regisztrált alacsony mennyiségekhez képest. Annak ellenére, hogy a főbb termesztési régiókban enyhe hőmérséklet uralkodott, amely egyes esetekben nem felelt meg a fák számára kedvező hideg órák számának. Hasonlóképpen, a csapadék és az enyhe hőmérséklet késleltette a gyümölcsök érését és a betakarítást is. Különösen a korai fajták esetében, ahol a csapadék a gyümölcsök repedéséhez vezetett.

Görögországban a termelés az előrejelzések szerint stabil marad az előző szezon szintjéhez képest.

Magyarországon három héttel korábban kezdődött a fák vegetatív fejlődése az enyhe tél és a korán beköszöntött tavasz miatt. Március közepén az ország egyes részein hidegbetörések jelentkeztek, amelyek néhány gyümölcsösben fagykárokat okoztak és negatívan befolyásolták a termőképességet. A virágzási időszakban szokatlanul meleg volt az időjárás, alacsony relatív páratartalommal. A beporzók kellő aktivitása ellenére a rügyek gyorsan kiszáradtak, ami akadályozta a megtermékenyítést és csökkentette a terméskilátásokat. A virágzást egy újabb hideg és borult időszak követte mintegy négy hétig, amely veszélyeztette a gyümölcskötődést. Pozitívum, hogy az esőzések kedvezően hatottak a gyümölcsméretre. Összességében a termés a 2024/25-ös gazdasági évben várhatóan kissé meghaladja a 2023/24-es évjárat eredményeit.

Bulgáriában az időjárási feltételek kedvezőek voltak a termés fejlődéséhez. A március közepéig tartó enyhe téli időjárás, bár a szokásosnál szárazabb volt, jót tett a gyümölcsösöknek. Április első fele szokatlanul meleg és száraz volt, ami lehetővé tette a jó virágzást és beporzást. Április közepétől az országban a szokásosnál hűvösebb hőmérséklet és gyakori esőzések javították a talajnedvességi viszonyokat, így kedvezően hatottak a gyümölcsök fejlődésére. Júniusban az átlaghőmérséklet emelkedett, a csapadék pedig ritkábbá vált, ami jó betakarítási feltételeket biztosított a csonthéjasok számára. Az előző szezonhoz képest javult a minőség: a gyümölcsök átlagos mérete nagyobb és nem várható jelentős repedés. Ezért az idei termés nagy részét friss fogyasztásra szánják.

A német szövetségi statisztikai hivatal által 2024 júniusában végzett termésbecslések alapján a 2024/25-ös gazdasági év cseresznye- és meggytermése várhatóan kissé meghaladja az előző év alacsony termését. A termelési szint csupán enyhe mértékű javulása nagyrészt a beporzás idején fennálló kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhető. A késő tavaszi fagyok különösen Németország keleti részén csökkentették a termést, ahol egyes területeken állítólag a termés 90%-át veszítették el a fagyok miatt. Emellett északon a csapadékos és hideg időjárás csökkentette a méhek aktivitását a késői fajták beporzásának idején. A tényleges betakarított termés a június végi és július eleji heves esőzéssel és jégesővel járó zivatarok miatt lényegesen alacsonyabb lehet.

Franciaországban várhatóan stabil marad a termés mennyisége a 2023/24-es évjárat szintjéhez képest, és meghaladja az ötéves átlagot. A májusi esőzések és helyi jégesők károsították a korai fajtákat Provence-ban. Más régiókban a csapadékos időjárás fokozta a rovarok, különösen a Drosophila Suzukii kártételét.

Portugáliában a kedvezőtlen időjárási körülmények: a jégeső, a fagy, a szél és a nagy hőmérsékleti ingadozások akadályozták a virágzást és a gyümölcskötődést, ezért a várható termés a második egymást követő évben csökken. Emellett a szokatlanul alacsony májusi hőmérséklet a túlzott csapadékmennyiséggel kombinálva a gyümölcsök repedését eredményezte az érés utolsó szakaszában. A korai fajták viszonylag jobban érintettek, mint a későiek.

Fogyasztás

Az EU cseresznye és meggy fogyasztása a 2024/25-ös gazdasági évben, beleértve a feldolgozásra szánt termést is, várhatóan növekedni fog, tekintettel a nagy hazai rendelkezésre állásra, valamint a szezon elején az északi féltekén a behozatal jó ütemére. Az EU déli tagállamai (Spanyolország, Olaszország, Görögország, Portugália és Franciaország) Németországgal együtt az EU legnagyobb friss cseresznye fogyasztói. A nagyrészt az északi termelő EU-tagállamokban, például Lengyelországban termesztett meggy a feldolgozóiparba kerül főként fagyasztott gyümölcsként, gyümölcslé sűrítményként, valamint lekvárok és dzsemek előállítására használják.

Az EU cseresznye nettó importőr, az uniós import közel 70%-át Törökország adja. További fontos beszállítók Szerbia, valamint Chile és Argentína a szezonon kívüli időszakban.

A 2024/25-ös gazdasági évben az uniós export az előrejelzések szerint visszatér az átlagos szintre, miután a 2023/24-es gazdasági évben elérte a mélypontot, az aszály okozta kevés termés miatt. A cseresznye fő EU-n kívüli célországai az Egyesült Királyság, Svájc, Oroszország és Ukrajna.

 

 2. grafikon: EU cseresznye és meggy import (forrás: Trade Data Monitor LLC.)

 

3. grafikon: EU cseresznye és meggy export (forrás: Trade Data Monitor LLC.)

 

Forrás: fas.usda.gov

NAK / Csép Adrienn

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám