Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggéseket bizonyítani próbáló újabb tanulmány hiányosságaira hívja fel a figyelmet. Rávilágítanak továbbá arra, hogy Walter C. Willett, a tanulmány egyik társszerzője mögött milyen hiper-feldolgozott vegán élelmiszereket gyártó multinacionális cégek állnak, ami kétségessé teszi, hogy a tanulmány társszerzőjeként képes-e elfogulatlan álláspontot képviselni abban a kérdésben, hogy a vegán/vegetáriánus étrend előnyösebb-e az egészség szempontjából.

A húsfogyasztás cukorbetegséget okoz? Nyilvánvalóan nem. Egyesek mégis évek óta próbálják bizonyítani ezt, sikertelenül.

Már megint itt tartunk. A közelmúltban újabb tanulmány jelent meg, amely a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést próbálja bizonyítani. A szerzők között van Walter C. Willett amerikai orvos és táplálkozáskutató, és a módszer mindig ugyanaz: alacsony tudományos színvonalú tanulmányokat tesznek közzé a húsfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatról, miközben a rendkívül alapos és rendszeresen végzett felülvizsgálatok és a legszigorúbb tudományos igényű klinikai vizsgálatok már bőségesen és alaposan bizonyították az ellenkezőjét.

A témával kapcsolatos kutatások a végső szakaszukba értek és bebizonyították, hogy a húsfogyasztás nem növeli a vércukorszintet, az inzulinrezisztenciát, a gyulladást és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Valójában éppen az ellenkezőjéről van szó és az embereket arra ösztönzik, hogy hagyják el a gabonaféléket, a keményítőt és a cukrot és egyenek több vörös húst, mellyel visszafordíthatóvá válhat a 2-es típusú cukorbetegség.

Fotó: ELV - Meat and diabetes: The misinformation doesn’t stop

A hús elleni keresztes hadjárat nem áll meg

Megingathatatlanul, évtizedek óta rendíthetetlenül vegetáriánus ideológiát követve és a hiper-feldolgozott vegán élelmiszereket gyártó multinacionális cégek pénzügyi érdekeltségei által támogatva Willett fáradhatatlanul támadja a húst és a húsfogyasztást. A számos leleplezés ellenére új tanulmányában ragaszkodik ahhoz, hogy mindenáron bizonyítsa a húsfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatot. Felületesen szemlélve az anyag értékes tanulmánynak tűnhet, mivel a The Lancet Diabetes and Endocrinology című tekintélyes folyóiratban megjelent, több hasonló célú vizsgálat eredményeiből készült átfogó elemzésről van szó, a valóságban azonban az anyag erősen korlátozott, alapvető adatok hiányoznak belőle és semmilyen alátámasztott ok-okozati összefüggéssel nem rendelkezik az, amint arra több tudományos kutatási szakértő is rámutat.

„Ez a kutatás egy metaanalízis, amely a semmiből illeszt be kohorszokat, azaz a felméréshez mintául vett azonos korú személyek csoportját, anélkül, hogy dokumentált klinikai előzmények állnának mögöttük” - magyarázza Giuseppe Pulina az Állattudományi és Állattenyésztési Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Sassari Egyetem Mezőgazdasági Tanszékén az állattenyésztési etika és fenntarthatóság tudományterületeinek professzora, valamint a Carni Sostenibili elnöke: ”Kohorszvizsgálatról lévén szó, nem szolgáltatnak ok-okozati összefüggést, ezért a vizsgálatok alapján nem lehet közvetlen ok-okozati összefüggést megállapítani a húsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Valójában a megfigyelt összefüggéseket befolyásolhatják olyan zavaró tényezők, amelyeket nem sikerült teljes mértékben ellenőrizni.”

Enyhén szólva is ellentmondásos tanulmány

A 2-es típusú cukorbetegség az úgynevezett metabolikus szindróma kórképhez tartozik, amelynek többszörös és differenciált etiológiája van, és amelyet több kockázati tényező, például a hasi elhízás, a magas vérnyomás és a magas éhgyomri vércukorszint egyidejű jelenléte jellemez. Tekintettel az összetett és multifaktoriális etiológiára, amely genetikai, környezeti és viselkedési tényezőket is magába foglal, és amelyben az elhízás és a mozgásszegény életmód a fő kockázati tényezők közé tartozik, a 10 éves követéses kérdőívekből − amelyek nem teljesen pontosak − lehetetlen azonosítani a táplálkozási okot.

A húsfogyasztást önbevallásos étrendi kérdőívek segítségével mérték, ami az adatgyűjtés legkevésbé megbízható módja, mivel a résztvevők pontatlanul vagy helytelenül adhatták meg húsfogyasztásukat és egyéb étkezési szokásaikat, ami önszelekciós torzítást eredményezhet, és egyes élelmiszerek fogyasztását túl- vagy alul becsülheti.

Ezenkívül a hús minősége és az elkészítési módok is befolyásolhatják a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de ezeket a változókat nem vizsgálták meg teljes mértékben. Elmondható, hogy ennek a kutatás az egyetlen újdonsága az, hogy a vörös és hiper-feldolgozott húsok mellett a csirkehúst is bevonta a vizsgálatba, de a vizsgálat során nem tettek különbséget például a rántott csirke és a sült csirke között.

Végül kiemelendő az is, hogy a vizsgált populáció nem reprezentálja a teljes globális lakosságot, így az eredmények nem általánosíthatók. Ezért óvatosnak kell lenni a vizsgálati eredmények értelmezése során, további vizsgálatokra van szükség a megfigyelt összefüggések megerősítéséhez és az egyértelmű ok-okozati összefüggés megállapításához.

Források: ELV - Meat and diabetes: The misinformation doesn’t stop

Carni Sostenibili

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám