Mezőgazdasági termelés

A széles gazdanövénykörrel rendelkező japán cserebogár őshazáján kívül jelentős kárt okoz.

A japán cserebogár (Popillia japonica) Japánban és Oroszország távol-keleti területein őshonos. Jelentős kárt hazájában nem okoz, mivel természetes ellenségei a populációt alacsony szinten tartják. Emellett más cserebogár fajokkal is versenyeznie kell, melyek jelentősebb károsítók. Azonban őshazáján kívül jelentős kárt okoz. Ebben az is szerepet játszik, hogy széles gazdanövénykörrel rendelkezik. Több mint 400 különböző gazdanövénye ismert, többek között a kukorica, a szója, a szőlő, a csonthéjasok, a rózsa, a haszon- és díszgyep.

Először 1916-ban egy Riverton környéki (USA, New Jersey) faiskolában okozott kárt. Azóta a tagállamok széles körében elterjedt, és jelentős kártevővé vált.  Feltehetően lárvaként szaporítóanyaggal érkezett a kártevő Japánból a kontinensre. Európában először 2014-ben Olaszországban jelent meg. Három évvel később Svájcban észlelték a károsítót, majd Portugáliában, Németországban és Szlovéniában is igazolták a jelenlétét. Megjelenésében, betelepedésében az emberi tevékenységnek, főként a személy- és áruszállításnak van jelentős szerepe. Hazánkban még nincs jelen a károsító, de potenciális veszélyt jelent.

Évente egy nemzedéke fejlődik ki. Lárva alakban a talajban telel át (1. ábra). A kifejlett egyedek rajzása május közepe és augusztus közepe között jellemző (2. ábra). Mind a lárva mind az imágó jelentős kárt okoz. A lárva főként a hajszálgyökerekkel táplálkozik, amivel a növény víz- és tápanyagellátása felborul. További problémát jelent, hogy a lárvákat erdei vadak előszeretettel fogyasztják, amivel a kártétel súlyosbodik. Az imágó a levelek, sőt a virágok és a gyümölcsök megrágásával is jelentős károkot okoz. A lombon okozott kártétel könnyen felismerhető, mivel a bogarak csak a levél erek közötti szövetet fogyasztják el (3. ábra). Nagy egyedsűrűség esetében akár tarrágást is okozhatnak. Ugyanakkor az érett gyümölcsök, mint például a szilva, a málna, az alma, valamit a rózsa virág is kedvelt tápláléka (4. ábra).

 

1. Ábra: Japán cserebogár pajor (forrás: EPPO)

2. Ábra: Japán cserebogár imágó (forrás: EPPO)

3. Ábra: Japán cserebogárkártétele szőlőn (forrás: EPPO)

4. Ábra: Japán cserebogár kártétele málnán (forrás: EPPO)

A japán cserebogár zárlati kártevő az Európai Unióban. Amennyiben japán cserebogárral vagy más nem-honos károsítóval és az általuk okozott károkkal találkoznak, kérjük, sürgősen jelentsék azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), vagy az illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának (https://kormanyhivatalok.hu/kormanyhivatalok). Fontos tudni, hogy a hazánkban előforduló cserebogár fajokkal könnyen összetéveszthető a zárlati kártevő. A lárva csak mikroszkópos vizsgálat alapján különíthető el más fajoktól. Az imágó feje és tora fémes zöld színű, míg szárnyfedője rézbarna. A potroh mindkét oldalán jellegzetes fehér szőrcsomókból álló mintázat húzódik, melyek alapján könnyen megkülönböztethető a kifejlett japán cserebogár más cserebogaraktól.

 

NAK / Fodor Attila

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám