Az elmúlt 18 hónaphoz viszonyítva idén szeptemberben emelkedett a leggyorsabban a FAO élelmiszer árindexe (FFPI), ami 3%-os emelkedést jelent az előző, augusztusi hónaphoz képeset. Az előző évekhez viszonyítva ez csak 2,1 %-os növekedést jelent, ami jelentősen alacsonyabb a csúcsértéktől. (1. ábra)
1. ábra: Élelmiszer árindex 2000 és 2024 között
Az árindex öt élelmiszercsoportra (cukor, gabona, hús, növényi olajok, tej) vonatkozik. A legnagyobb növekedést 10,4 %-kal a cukor árindex mutatta. Ebben elsősorban a brazil cukornád termésátlagának romlása játszik szerepet, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy India feloldotta a cukornád etanolcélú felhasználásának korlátozását. A gabona árindex 3%-kal növekedett szeptemberben. A búza világpiaci ára az elmúlt három hónap óta először emelkedett, ami az exportárak növekedésével magyarázható. Ezt az Európai Unióban és Kanadában a kedvezőtlen csapadékos időjárás okozta alacsonyabb termésátlag okozta. Az árak túlzott növekedését ellensúlyozta többek között a versenyképes grúz, orosz, török és ukrán búza is. A kukorica ára is emelkedett, amiben a megnövekedett szállítási költségek játszottak szerepet. Azonban a rizs árindexe 0,7 %-kal csökkent, ami a piaci viszonyok kiegyensúlyozottságát tükrözi. A növényi olajok árindexe 4,6 %-kal emelkedett. A pálma-, a szója-, a napraforgó- és a repceolajok árai is emelkedtek. A pálmaolaj áremelkedésének hátterében a dél-kelet ázsiai országok alacsonyabb betakarított termése áll, míg a szója esetében az Egyesült Államok alacsonyabb termésátlaga.
2. ábra: Gabona-, növényi olaj- és cukor árindex 2000 és 2024 között
A hús árindex kis mértékben emelkedett (0,4 %), elsősorban a baromfihús árnövekedése miatt. A szarvasmarha- és a sertéshús világpiaci ára stabil maradt, azonban a juh ára kissé csökkent augusztushoz képest. A tejtermékek árindexe 3,8 %-os emelkedést mutatott (3. ábra).
3. ábra: Hús- és tejtermék árindex 2000 és 2024 között
NAK / Fodor Attila