Mezőgazdasági termelés

A Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete elnökének, Rózsa Péternek a vezetésével 2024 novemberében a Dél-olaszországi Campania tartományban 5 napos tanulmányúton vettek részt a hazai bivalytenyésztők, valamint a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői. A szakmai út keretében a résztvevők megismerkedhettek többek között az olasz sajtgyártás legrangosabb díjával, az Italian Cheese Awards-al kitünetett La Tenuta Bianca cég bivaly mozzarella előállítási módszerével és betekintést kaptak a cég bivalytenyésztéssel, termékelőállítással kapcsolatos filozófiájába.

A Dél-olaszországi Campania tartományban lévő megyeszékhely, Salerno térségében Rózsa Péter, a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete elnökének vezetésével 2024. november 1-6. között 25 fős, főként hazai bivalytenyésztőkből álló csoport bivalytenyésztési tanulmányúton vett részt. Az 5 napos program keretében a résztvevők 8 helyi gazdálkodót, egy sajtüzemet és egy tartományi kutatóintézetet látogattak meg. A kulturális programokkal tarkított szakmai út kiváló lehetőséget biztosított az olaszországi bivalytenyésztés és a bivalytejből készült termékek előállításának főbb sajátosságai, valamint a helyi gazdálkodók tenyésztési- és termelési filozófiájának megismerésére.

A szakmai programok egyik kiemelkedő állomása az altavillai x0 bivalyfarm volt. A gazdaság alapköveit még Olaszország egyesítése előtt, az 1950-es években III. Károly bourbon király a vadászrezidenciáján tette le. A cég alapítója, Salvatore Di Masi 35 olasz fríz tehénre, 150 Appenninica juhra és 35 hektár földre alapozva indította el a gazdálkodást. A bivalytenyésztés a múlt század 70-es éveiben indult meg a vállalkozásban.

Fotó: Facebook - La Tenuta Bianca

Az egykori kis cég mára Olaszország egyik legkiválóbb gazdaságává nőtte ki magát. A jelenlegi tulajdonosok – akik 7. generációs bivalytenyésztők – által vezetett La Tenuta Bianca céget a tavalyi évben az olasz sajtgyártás legrangosabb díjával, az Italian Cheese Awards-al tüntették ki.

Fotó: Facebook - La Tenuta Bianca

Mi a siker záloga?  - Innováció, tradíciók továbbvitele és állatjólét

A tulajdonosok kiemelték, hogy a 400 mediterrán olasz bivaly tartására alapozott gazdaságban az állatok legmagasabb minőségi követelmények betartása mellett történő takarmányozása nem könnyű feladat. A La Tenuta Bianca cég azonban semmit sem bíz a véletlenre, abban hisz, hogy a kiváló minőségű takarmány előállítása alapvető fontosságú, mivel a tejtermékek aromájának nagy része az állatok takarmányából származik, így a vállalat elkötelezte magát az állatok takarmányának önálló, gazdaságon belüli előállítása mellett. A kiváló minőségű termékek előállításának egyik meghatározó pillére tehát a takarmányozás. A gazdasághoz tartozó mintegy 90 hektáros mezőgazdasági területen rotációs rendszerben, vetésforgóban termesztik a lucernát, az őszi-téli takarmányhoz az árpát, búzát, perjét, szudáni füvet, cirkot, zabot és a silózásra szánt tritikálét, valamint a kukoricát. Az előállított takarmányok minőségét napi szinten ellenőrzik.

A másik kiemelten fontos pillér, amelyre a különleges minőségű termékek előállítását alapozzák az a „nemes termék”, azaz maga a bivalytej. Különösen Campania területén, ahol a legelterjedtebb a bivalytenyésztés a térségben a „Made in Italy” brand a tradíciók továbbvitelét is magába foglalja. A cég filozófiája is az, hogy a legmagasabb színvonalú termékkiválóságok előállítása a modern, innovatív tartási-, takarmányozási- és tenyésztési technikáknak az alkalmazásával, azonban ezzel egyidejűleg a tradíciók továbbvitelével és mindemellett az állatjólétre fordított kiemelt figyelemmel valósítható meg. Hisznek abban, hogy egy amúgy is nagyra becsült termék még értékesebbé tétele jelentős erőfeszítéseket igényel. Ha azonban a termelésre, az állatok kiválogatására, jólétére és a gazdálkodásra fordított figyelem eléri a legmagasabb szintet, akkor az előállított termék nem lehet más, mint kiválóság.

A La Tenuta Bianca cégnél mind a mozzarella, mind pedig a friss és érlelt sajtok előállításához csak és kizárólag a gazdaságban megtermelt bivalytejet használják fel. Termelési rendszerük tehát az állatok céltudatos szelekciójától indul és a takarmányozáson keresztül a késztermékig tart, egy abszolút „nulla kilométeres” termelési rendszerben. Bár gazdaságuk és az abban alkalmazott innovatív technológiák nagyobb mennyiségű tej előállítását és feldolgozását is lehetővé tenné, a fejt állományuk létszáma sosem haladja meg a 150-200 egyedet. Az így keletkező bivalytejből előállított termékek a gazdaság területén lévő sajtüzemhez tartozó boltban gyakorlatilag az előállítás napján értékesítésre kerülnek. A mennyiség helyett tehát itt a minőség és az állatok jóléte az elsődleges szempont! Büszkék az előállított termékeikre, azok kiváló minőségét a céltudatos szelekcióval, saját állományból kiválogatott, kiváló genetikai hátterű állatállomány, a gazdaságukban előállított takarmány, a 2 éve átadott − mind az állatok, mind pedig a dolgozók igényei maximálisan figyelembe vevő − 20 férőhelyes modern fejőház, a robotizált trágyagyűjtő rendszer (melyet bivaly esetében ezen a telepen alkalmazta először), valamint a fejlett telepirányítási rendszer és az előállított tej helyben történő feldolgozás együttesen garantálja. Nem véletlen, hogy a La Tenuta Bianca számos díjat nyert, ami az innovatív szemlélet és a tradíciók, valamint a nyersanyag és a késztermék iránti tisztelet eredménye.

„A tekintet még a jelenben is a jövő felé fordul”

A cégen belül hisznek abban, hogy egy termék sikere mindig a hatékony csapatmunka eredménye, mely ezen vállalkozás esetében a családi köteléken alapul. A La Tenuta Biancánál ennek a sikernek az alapköve a generációról-generációra átadott tradicionális tudás, melyhez társul a modern szakértelem, az innovatív technológiákban, valamint a kommunikációs és marketing stratégiákban rejlő előnyök kiaknázása. Ennek a családi összefogásnak köszönhetően a vállalat az évek során egyre nagyobbra nőtt. Az állattartó telep kiegészült a kézműves bivalysajtüzemmel és a hozzá tartozó kóstoló és értékesítőtérrel, valamint az oktatófarmmal, mely komplexum mára a múlt értékeit ötvözi a jelenben és a jövőben rejlő lehetőségekkel.

Hogyan készül a bivaly mozzarella olasz módra?

A Dél-Olaszországból származó "mozzarella" sajt neve az olasz "mozzare", elválasztani/széttépni szóból ered. A bivalymozzarella készítés múltja a 16. századig nyúlik vissza, amikor is a vízibivaly állományok létszáma megnövekedett, így a juhtej helyett bivalytejből kezdték el gyártani a mozzarellát. Annak ellenére, hogy ilyen régmúltra tekint vissza ennek a sajtnak az előállítása, a mozzarella csak az elmúlt 30 évben kezdett bejönni a köztudatba. A bivalytejből készült termék elnevezése a "Mozzarella di bufala", mely elnevezés oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designation of origin – PDO), ami azt jelenti, hogy csak Olaszország bizonyos régióiban előállított sajtok viselhetik ezt az elnevezést és a hozzá tartozó logót, amelyeket a termék címkézésén kötelező feltüntetni. 

A La Tenuta Biancánál a fejés naponta 2x – reggel ½ 5-től ½ 8-ig és délután ½ 4-től ½ 7-ig − történik, az előállított 8-8,5%-os zsírtartalmú bivalytejből a sajt készítés hajnali 2:00 óra körül kezdődik. A tejet helyben, kézzel dolgozzák fel. A beoltás, kultúrázás 38-40 Celsius fokon történik, az oltóanyag mennyisége az oltóanyag típusától függően 2-5%, 1000 liter tejre 2 ml kultúrát használnak. A beoltott, tésztaszerűvé váló tejet 4,9 pH-nál (ennél alacsonyabb pH esetén a massza szétesik) egy úgynevezett darálóba helyezik, majd ledarálják. Ezt követően 92 Celsius fokos forró vízzel leöntik, melynek hatására a ledarált tészta nyúlós masszaszerű anyaggá alakul át. A homogén textúrát összetett, kézzel végzett keverő mozgással nyerik el. A sajtkészítés következő fázisban a forró vízből kiveszik a masszát és kisebb darabokra széttépik azt, majd különböző méretű golyócskákat készítenek belőle.

A mozzarella sajtot többféle méretben is előállítják, a legkisebb méret az úgynevezett „bocconcini”, vagy más néven mozzarellagolyó, amelyet friss fogyasztásra szánnak, és amelynek a mérete éppen akkora, amely egy falatként a szájba vehető. Az eggyel nagyobb méret, a „ciccone”, mely öklömnyi méretű. A régi időkben ezekből a kis mozzarella gömböcökből szájjal úgynevezett „bimbót” szívtak ki, mára ez a technika élelmiszerhigiéniai okokból természetesen nem engedélyezett, de a tradíciót továbbra is tartják és a „bimbókat” fecskendővel szívják ki a sajtkészítés során.  A legnagyobb mozzarella golyók akár a fél kilogrammos súlyt is elérhetik. Ahogy korábban már említettük a teljes előállítási folyamat kézzel történik. Ez alól egyetlen eset képez kivételt, a piaci igényekhez igazodva, az egyöntetű, azonos méretű mozzarella golyókat itt is géppel készítik. A kézzel készített golyócskák puhább textúrájúak, a hengerrel készítettek kissé „rágósabbak”. A mozzarella golyók készítésekor megmaradó sajtmasszát, amelyből már nem állítható elő megfelelő méretű golyócska, összefonják.

Fotók: https://www.latenutabianca.com/

A mozzarella sajt különlegessége, egyedisége talán abból is fakad, hogy a sajtkészítés technológiája Olaszországban generációról-generációra, apáról-fiúra, anyáról-leányra száll, nincsenek sajtkészítő iskolák. És hogy mi befolyásolja leginkább a termékválasztást? Az ízlés mellett a felhasználási cél és a megfizethetőség. A tehéntejből készült mozzarellát, a „Fior di Latte”-t első sorban főzéshez, vagy pizza feltétnek használják, míg a bivaly mozzarellát friss fogyasztásra, salátákba. A megfizethetőbb (1 liter tehéntej ára kb. 40 cent, 1 liter bivalytejé pedig kb. 2 €), tehéntejből készült típus Olaszországon kívül elterjedtebb.

Amennyiben további információkat szeretnének kapni a La Tenuta Bianca-ról, az általuk képviselt filozófiáról és az előállított termékekről, javasoljuk, hogy látogassanak el a cég weboldalára - https://www.latenutabianca.com/.

Borovka Zsuzsa/NAK

                                          

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám