Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy az új típusú, tápérték-alapú életciklus-elemzéssel pontosabb és integráltabb képet kaphatunk az élelmiszerek környezeti és az emberi egészségre gyakorolt hatásairól. Az új számítások alapján elmondható, hogy a kiváló minőségű állati eredetű élelmiszerek, például a hús környezeti hatása fele a korábban számított értéknek.

Az élelmiszerek környezeti hatásának értékelése nem könnyű. Az életciklus-elemzést (LCA) már régóta használják az élelmiszer-rendszerek környezeti „hotspots-jainak”, azaz „forró pontjainak” azonosítására. Az élelmiszerek esetében azonban számos elemet figyelembe kell venni, amelynek következtében az élelmiszerek környezeti hatásának átfogó értékeléséhez egy egyszerű, az adott termékre vonatkozó életciklus-elemzés nem elegendő. Ezt sok szakértő jól tudja, ezért folyamatosan vizsgálják az új, kifinomultabb mérőszámok kidolgozásának lehetőségeit a jelenleg fennálló értékelési korlátok leküzdése és a környezeti hatások minél pontosabb kiszámíthatósága érdekében. Az agrár-élelmiszeripari rendszerek fenntarthatóságának értékeléséhez az élelmiszerek környezeti hatásának megbízhatóbb értékelésére van szükség, olyanra, amely figyelembe veszi az élelmiszerek tápértékét és minőségét is.

Fotó: ELV - nLCA: The environmental impact of meat and dairy is half of what is calculated so far

A különböző élelmiszerek, például a hús és a saláta összehasonlítása téves/valótlan eredményeket ad, mivel tápértékük túlságosan eltérő ahhoz, hogy közvetlenül összehasonlíthatóvá váljanak. Ezért az élelmiszerek környezeti hatását nem szabad kizárólag a mennyiség, a kalória vagy egyetlen tápanyag hozzájárulása alapján kiszámítani, figyelembe kell venni az emberi szervezet által igényelt összes tápanyagot.

Ennek kapcsán tehát egy új mérőszámot fejlesztettek ki, amely az ugynevezett tápérték-alapú életciklus-elemzésen (nLCA) alapul. Ez a korábbi életciklus-elemzési vizsgálat továbbfejlesztését jelenti, amelyben az élelmiszer környezeti hatása nem egyszerűen az adott élelmiszer tömegéhez, tehát 1 kg termékhez kapcsolódik, hanem összetevőinek általános táplálkozási jellemzőivel is összefügg. Az nLCA tehát mind a környezeti paraméterekre, mind pedig a táplálkozás-élettani tényezőkre egyaránt összpontosít, integrált képet nyújtva az élelmiszerek környezetre és az emberi egészségre gyakorolt hatásairól. Ezen új és pontosabb számítások alapján a kiváló minőségű állati eredetű élelmiszerek, például a hús környezeti hatása fele a korábban számított értéknek.

Erre a következtetésre jutott egy nemrégiben készült, a fehérjék minőségének vizsgálatán alapuló tanulmány is, amely megállapította, hogy a hús- és tejtermékek környezeti hatása csaknem a felére csökkent, míg a növényi alapú termékeké csaknem 60%-kal nőtt. Ezen eredmények fényében az állati eredetű élelmiszerek előállítása sokkal kisebb környezeti hatással jár, mint azt korábban gondolták, köszönhetően az állati eredetű fehérjék magasabb minőségének, ami azt jelenti, hogy kevesebb élelmiszerre van szükség a szükségletek kielégítéséhez, ezért ezen élelmiszerek előállításának összességében kisebb a környezetre gyakorolt hatása.

A Scientific Reports elnevezésű tudományos folyóiratban olasz kutatók által közzétett másik tanulmányban 15 növényi és állati eredetű élelmiszer, köztük a bab, karfiol, marhahús, hal, kukorica, tej, borsó, burgonya, quinoa és rizs környezeti hatásait is összehasonlították. Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi élelmiszerre van szükség ahhoz, hogy egy 70 kg-os ember számára az összes esszenciális aminosavat biztosítsuk, akkor megállapítható, hogy a marhahús jobb környezeti teljesítményt nyújt, mint más termékek. Ezzel szemben egyes növényi alapú terméknek nagyobb a környezeti hatása, mivel hiányoznak belőlük esszenciális aminosavak, ami jelentősen megnöveli a teljes aminosavkészlet eléréséhez, biztosításához szükséges élelmiszer mennyiséget.

Az eredmények új távlatokat nyitnak és az élelmiszerek környezeti hatásainak új nézőpontból történő vizsgálatának az eredményei azt mutatják, hogy a megbízhatóbb értékelés érdekében az nLCA-ban figyelembe kell venni a fehérje minőségét, valamint az összes bioaktív vegyület és mikrotápanyag emészthetőségét és biológiai hozzáférhetőségét egyaránt. A szakértők szerint a pontosabb megközelítés érdekében a tápanyagsűrűséget és az egészségügyi hatásokat, például a betegségek által okozott terhelést, együttesen kell figyelembe venni. Azok az eredmények, amelyek szerint az állati eredetű termékek − különösen a jó minőségű fehérjében gazdag termékek − a korábban becsültnél kisebb környezeti hatással bírnak, megkérdőjelezik az eddigi feltételezéseket.

A globális fenntarthatósági célok elérése felé haladva alapvető fontosságú és elengedhetetlen, hogy a mezőgazdasági és az élelmiszer-rendszerekre vonatkozó szakpolitikák, amelyek különösen szigorúak az állati eredetű élelmiszerek tekintetében, integrálják ezeket a kifinomultabb mérőszámokat annak biztosítása érdekében, hogy mind a környezeti, mind a humán-egészségügyi szempontok egyformán figyelembe vehetőek legyenek.

Forrás: https://meatthefacts.eu/

nLCA: The environmental impact of meat and dairy is half of what is calculated so far

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám